Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om markedsføring af mobile apps

App eller mobilside – hvad skal man vælge?

Skrevet af:
13. oktober 2011 | 4.534 Visninger | 8 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Babar Baig fra babarbaig.dk

Ekspertblogger på Amino om markedsføring af mobile apps

Jeg lovede i mit sidste indlæg at berøre udfordringen omkring hvad man skal vælge – app eller mobilside.

Er du i tvivl? Det er der nemlig mange der er, og jeg ser mange virksomheder kaste sig over apps og mobilsider uden at have tænkt strategien igennem. Jeg vil prøve at belyse hvilke overvejelser man skal gøre sig når man vil satse på mobil – mobilside eller app – eller måske begge dele? Der skal nemlig tages hensyn til rigtig mange aspekter før man kan afgøre om det ene passer bedre end det andet.

Tænk din mobilstrategi igennem
Første skridt er at tænke ens behov igennem – hvad skal en app eller mobilside bruges til? Hvem er målgruppen? Hvad har man af budget?Hvilke funktioner skal dækkes? Time to market, ressourcer til rådighed, er ens mobil-trafik fragmenteret, eller er det f.eks. kun iPhone-trafik? Hvad er brugeradfærden osv. osv. Man er nødt til at overveje disse elementer før man kan fastlægge strategien.

Hvad er forskellen så?
Hvis jeg skal nævne én afgørende forskel (selvom der er mange) på app og mobilside, så vil det være at man via apps kan ”snakke” med telefonens operativsystem og dermed udnytte telefonens GPS, kamera, wifi-funktion, lys, mikrofon, højtaler, vibration til at lave en app – det kan man nemlig ikke med en mobilside. (Der er dog undtagelser med HTML 5 Apps og hybrid apps som jeg kan skrive om senere.)  

Fordele ved Apps:

 • Apps kan ”snakke” med telefonens operativsystem
 • Apps kan potentielt tilpasses bedre til telefonen – inkl. bedre grafik
 • Apps kan bruges i offline-tilstand, mobilsider kan ikke bruges uden internet.
 • Der kan være et større element af branding og engagement i apps.
 • At finde apps kan være svært (app discovery), men hvis man til gengæld kan løse udfordringen, kan man blive rigtig populær (Angrybirds :-))
 • Man kan udvide sit kundegrundlag gennem Appstore-strategi

Fordele ved mobilside

 • Med en mobilside kan man nå alle mobil-brugere – man behøver ikke udvikle til alle operativsystemer
 • Billigere udvikling (generelt) i forhold til udvikling af flere apps (iPhone, Android, Symbian etc.)
 • Man kan bruge SEO/SEM til at markedsføre sin mobilside
 • Kræver ingen godkendelse (som det gør med Iphone apps)
 • Nemmere og hurtigere at opdatere

Man kan i dag lave rigtig gode mobilsider som kan dække ens behov langt hen ad vejen. F.eks. kan man lave forskellige landingsider, alt afhængigt af om det er iPhone, Android eller anden telefon-trafik som rammer ens webside – politiken.dk er et godt eksempel på dette. De har f.eks. en landingside kun til iPhone brugere som er designet som en app.

Så hvis man har en ren indholdsside eller e-shop, vil jeg anbefale at vælge en mobilside frem for en app. Det giver nemlig ikke mening at bruge en app for kun at læse indhold.  Hvis man derimod gerne vil udnytte telefonens funktioner kan man overveje en app. Her har Danske Bank f.eks. gjort det godt, i og med at man kan betale regningen over telefonen ved at udnytte telefonens kamera. Eller Endomondo som bruger telefonens GPS til eksempelvis beregning af løberuter.

Enten eller?
Mange lægger op til at man skal vælge det ene frem for det andet, men faktum er at det ene ikke udelukker det andet. Man kan sagtens lave en kombination, dvs. en app som man downloader fra appstores men som indeholder html-sider når man browser forskellige funktioner(se f.eks. CPH Airport). Man kan lave både en mobilside og app. Der kan nemlig være et godt samspil mellem app og mobilside. F.eks. kan man bede alle iPhone-brugere der besøger mobilsiden, om at hente iPhone app fra Apple Appstore.

Vælg mobilside til at starte med
Min generelle anbefaling er dog at det aldrig kan være en dårlig idé at få lavet mobilside - så uanset om man vil gå app-vejen eller ej, kan man ikke komme udenom at man også skal lave en mobilside.

Jeg vil i et senere indlæg skrive om apps og mobilsiders forretningsmodeller og om hvilke muligheder der findes for at markedsføre apps i forhold til mobilsider.

Har du en app eller mobilside? Hvilke overvejelser har du selv gjort dig? Del gerne din erfaring forneden.

Læs også


Kommentarer

Design:Huset   den 13-10-2011 kl. 09:00

Jeg er helt klart tilhænger af browser-baserede apps og de kan benyttes OFFLINE, hvis du benytter HTML5....

Er kommentaren brugbar? 1 0
Babar Baig   den 13-10-2011 kl. 16:13

@Design:Huset - Enig - alt afhængig af, hvad man skal bruge apps til.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Design:Huset   den 14-10-2011 kl. 23:59

Naturligvis.... Men langt de fleste kan køre som browser-baseret, folk ved det bare ikke :-)

Vh Lene

Er kommentaren brugbar? 0 0
Niels Henriksen   den 24-04-2012 kl. 10:55

Hvorfor skriver du kun fordele? Hvad med bagdelene?

Er kommentaren brugbar? 1 0
Babar Baig   den 24-04-2012 kl. 11:38

Hej Niels

Tak for din kommentar.

Det kan være at det ikke fremgår klart – men jeg betragter fordele ved Apps som værende bagdele ved Mobil sider…og Fordelene ved mobil sider er bagdele ved mobile apps. Håber det giver mening?

Mvh

Babar

Er kommentaren brugbar? 1 0
Lundsby   den 05-02-2013 kl. 07:10

Hej Babar

Jeg tror jeg har fundet et par små fejl i din fordele ved Apps liste, jeg har ikke rigtigt rodet med app-udvikling, så du må endelig skrive hvis jeg er galt på den:

•Apps kan potentielt tilpasses bedre til telefonen – inkl. bedre grafik

(Man kan sagtens browser detekte helt ned til den enkelte model, men man er selvfølgeligt begrænset af browserens ui)

•Apps kan bruges i offline-tilstand, mobilsider kan ikke bruges uden internet.

(Med HTML5 er det rimeligt nemt at lave websites, der også kører offline, det gøres ved at skrive en manifest-fil så browseren ved hvad den skal downloade til offline tilstand)

•Der kan være et større element af branding og engagement i apps.

Hvordan det?

•At finde apps kan være svært (app discovery), men hvis man til gengæld kan løse udfordringen, kan man blive rigtig populær (Angrybirds :-))

Det er så vidt jeg forstår utroligt nemt at wrappe et site som en app.

•Man kan udvide sit kundegrundlag gennem Appstore-strategi

(Samme som ovenstående)

Med venlig hilsen

Peter Lundsby, CloudSprout

Er kommentaren brugbar? 2 0
Babar Baig   den 08-02-2013 kl. 11:59

Hej Peter – Tak for dine relevante kommentarer.

”(Man kan sagtens browser detekte helt ned til den enkelte model, men man er selvfølgeligt begrænset af browserens ui)”

Det kan man sikkert, men jeg vil fastholde, at designet bedre kan tilpasses til native apps. Man vil næsten altid kunne se forskel på native og html apps. Og rent usability mæssigt virker det bedre.

” (Med HTML5 er det rimeligt nemt at lave websites, der også kører offline, det gøres ved at skrive en manifest-fil så browseren ved hvad den skal downloade til offline tilstand)”

Ja, det kan sikkert lade sig gøre rent teknisk nu – men i praksis vil det virke mærkeligt. Én af fordelene ved indholds html-apps er jo netop, at man skal kunne tilgå seneste info via f.eks. en server. Og man vil som bruger ikke begynde at indtaste urlér velvidende man er i offline tilstand.

”•Der kan være et større element af branding og engagement i apps. Hvordan det?”

Apps får mere opmærksomhed. Der findes flere tusinde websider som ikke laver andet end af anmelde Apps. Det er sjældent at jeg støder på sider som kun anmelder mobilsider. Desuden er der større branding værdi i, at have app-logo liggende på ens telefon - fremfor et gemt url i browseren.

”•At finde apps kan være svært (app discovery), men hvis man til gengæld kan løse udfordringen, kan man blive rigtig populær (Angrybirds :-))

”Det er så vidt jeg forstår utroligt nemt at wrappe et site som en app.”

Men bliver den så også godkendt i App Store? Apple lever jo af ”App eco system” og har ingen synderlig interesse i at promovere html5 apps, da det underminerer deres forretning. Og ville Angry Birds være blevet en succes med kun en html app? Det tror jeg næppe.

Mvh

Babar

Er kommentaren brugbar? 1 0
slettetbruger   den 08-02-2013 kl. 12:15

Fra et personligt synspunkt synes jeg at mobilsider virker langt bedre. Men som sagt, det er fra en brugers synspunkt - ikke en udviklers.

Personligt bruger jeg aldrig apps hvis jeg kan undgå det. Jeg føler at det går langt hurtigere i en mobil browser, der skal ikke loades en app op som samtidig bruger en del af min mobil's ressourcer. Derudover er det jo langt hurtigere og mere brugervenligt at have mine ting kørende i én browser med flere faner, end det er at afslutte/åbne applikationer hver gang.

Derudover slipper jeg for at modtage notifikationer konstant om at jeg skal opdatere det ene, det andet osv. Selv de mest basale applikationer vælger jeg at bruge som Browser frem for App: Facebook, Netbank, Amino, Youtube, LinkedIn osv.

Derudover har alle der har en Smartphone (og dermed kan bruge apps) en dataforbindelse, så offline/online er ikke et issue for de fleste.

That said, er der stadig mange apps som ikke kan laves som mobilsider (eller bare ikke fungerer godt som mobilsider) - og dem benytter jeg flittigt. Herunder: spil, IM, QR scanner og meeeeget andet lir.

Men som forretningsmand ville jeg altid vælge en mobilside frem for en app. Med mindre jeg skulle lave en app som mine brugere kan benytte kamera, gps osv med (som du også selv er inde på).

Nu er det jo Google folk bruger, og ikke App Store eller Google Play når de skal søge efter produkter og virksomheder. :-)

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: ni + ti =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Babar skriver


Om mig

Jeg har arbejdet med Mobile Apps siden 2005, hvor jeg var med til at stifte en af de første web baseret App Stores. Jeg hjælper virksomheder med udarbejdelse af mobilstrategi og rådgiver omkring, hvordan man udnytter potentialet med mobil-mediet. Jeg har stor erfaring med at markedsføre Apps og har senest været marketing direktør for Mobile Voip-udbyderen Vopium, hvor jeg har været ansvarlig for online, mobile og App Store marketing. Jeg er desuden medstifter af WriteReader, som er en ny videnskabelig lærings-App til iPad, der lærer børn at læse gennem meningsfulde skriveaktiviteter.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning.

Min hjemmeside: babarbaig.dk


Babar på Twitter

Hvis du vil have besked når Babar og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer