Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anne Skare Nielsen Ord du lige står og mangler...

Ord du lige står og mangler...

23,636 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
31 October 2014

Kender du den med Lars Løkke, hvor han prøver at forklare skattepolitik Venstre-style? 

Det er ligesom om manden mangler ord ikke sandt? 

Jeg har altid elsket ord. Ord er islandske ponyer. Og jeg behandler mine islandske ponyer rigtig godt, for så ved jeg at de kommer, når jeg skal bruge dem. 

Her er nogle af mine yndlingsord og udtryk fra andre kontinenter, som vi burde indføre i Den Danske Sprok. Prøv selv - eller end som Lars Løkke!

Dukkha

Dukkha er den smerte man oplever, når man ikke kan finde ud af at give slip på det, der ikke er mere. Dukkha er et flere tusinde år gammelt buddhistisk nøglebegreb, der kan oversættes til fejlagtig bestræbelse. Livet er foranderligt og hele tiden i bevægelse og transformation. Der er nul, nix og minus stabilitet man kan klynge sig til. Den dårlige nyhed er at vi alle er i frit fald; den gode nyhed er at der ikke er nogen bund. Først når man indser denne sandhed, bliver livet frit og trygt og godt.

Det er sågu interessant, at inderne også sad for tusindvis af år siden og krampede fast til deres materielle goder / skriveborde / de nuttede børnesko og andre symboler. Når man står på livets 10 meter vippe, kan der opstå et ekstremt begær efter at holde fast. Og så hænger man der, og det bliver bare mere og mere pinligt. Det er så nemt at se på andre, når de har svært ved at give slip: lærerne lige efter reformen, bankfolk lige efter finanskrisen, den forsmåede lige efter skilsmissen.  

Sorg er en del af livet; lidelse er noget man selv vælger. Parkeringsbøden får du af en årsag; men du behøves ikke også aflevere dit gode humør. Dukkha er den lidelse man påfører sig selv, når man er sur resten af dagen, fordi der skete noget skidt i morges. 

Så hvis du lider af Dukkha, så tillykke – dit liv bliver så meget bedre lige om lidt, hvis bare du tør give slip på det, der var engang, men nu ikke er mere. 

Eksempel på sætning. Du skal til møde med en kunde, og de er allesammen sure, fordi de lige har mistet en stor ordre: “Nååårh, I har da vist fået dukkha!”. (Skal komme fra hjertet og må ikke være sarkastisk). 

 

Sisu

Sisu er et begreb, der stammer helt dybt inde fra den finske folkesjæl. Sisu er robusthed. Stamina! Modstandskraft! Det er når russerne har smadret hele din gård, dræbt din familie og efterladt dig med hovedet trådt ned i mudderet. Når du vågner, rejser du dig og arbejder videre. Du er sur, men det er ikke undskyldning for at blive liggende.

Kender du nogle stykker, der godt kunne bruge en dosis sisu, så skal du til at bruge dette stærke, stolte, indebrændte ord. Glem ikke at udholdenhed var den vigtigste menneskelige kompetence indtil for ganske nyligt. Hvis man kunne udholde: sult, nød, sygdom, pest, bylder, krig, uretfærdighed, overgreb, mord, brand, lidelser og fattigdom – ja, så overlevede man. Indtil man døde. Mennesket er bygget til at kunne klare store mængder af modgang og smerte. 

Ex: “Så du gik konkurs med din virksomhed! Din partner snød dig, du har tandpine, og lige trådt på en dræbersnegl med bare tæer. Rejs dig og kæmp, for Sisu!”.

 

Rebound

Rebound – det ord kender vi alle. Sig det højt. Det lyder fantastisk. Og det er umuligt at oversætte til dansk: bokseren-blev-slået-til-tælling-men-så-skedejdede-han-op-igen. Barndommens tumling er rebound-mesteren. Den der runde dukke uden ben, som man ikke kan få til at ligge ned. “She’s on the rebound”, siger amerikanerne, når en virksomhedsleder er gået ned, men naturligvis vender stærkt tilbage lige om lidt.

“Intet fantastisk kommer ind i menneskets liv uden en forbandelse”, sagde Sofokles. Og det kender alle med små børn og søvnløse nætter godt. Eller dem med det store talent. Eller den fantastiske karriere eller den stormende forelskelse. Højt at flyve dybt at falde, men ved vi at vi rebounder når vi rammer jorden – så tør vi jo godt. Igen og igen og igen.

Ex: “Jeg kan godt se, du ikke er helt på toppen for tiden, så er det ok vi først ses igen, når du er på rebound?” Eller “superfed rebound, du lavede der. Godt kommet igen efter din eklatante fiasko”.

 

Paskram

Paskram stammer fra det vilde og eksotiske Jylland (no comments om at Jylland faktisk er en del af Danmark og ikke ligger på et andet kontinent, tak). Kram er godt. Det er når noget objektivt fungerer som det skal, men det har også liiige det der ekstra sjønø se kua. Problemet er, at der er masser af kram i verden i dag (og masser af bras), og derfor er kram ikke så attraktivt som det har været.

Paskram derimod. Det er der fremtid i. Paskram er når kram passer sammen med andet kram. Når kuglelejet svupper ind i sit led, eller man kan få 4 børnesæder ind i bilen. Børnesæder er kram, bil er kram men hvis ikke det paskrammer, så der det ligemeget. 

Hvis du vil lave paskram, så er det slut med at pumpe en ti meter længere medisterpølse ud i verden. Så skal du i stedet lytte, sammenføje, forbinde og koble. Paskram tilfører verden lige det, den mangler mest – forløsning, originalitet, samarbejde, disciplin, umage, fordybelse, flid, omtanke, omsorg og ro. Tag LEGO, f.eks. Jeg elsker lego, men jeg hader alle de fugginglorte-kasser og mystiske små detaljedimser og latterlige ledeløse samle-manualer som siderne falder ud af. 

At kunne lave paskram er et af fremtidens succeskriterier. Så spørg dig selv: Laver jeg paskram? Får jeg mine kunder til at sige "aaaaaaaah" til det overblik og den ro, du giver dem. Eller siger de "aaarrrrrghhh, ikke mere, ikke mere!!". Jeg er personligt, der hvor jeg betaler mere for at få færre kanaler i tv. Jeg vil hellere vælge mit eget paskram, end at få pakke-kram-med-bras-på. 

Ex: “Jeg er SÅ glad for min nye bankrådgiver. Han gi’r mig bare så meget paskram”.

 

White whining

En af israels succesfulde manuskriptforfatter sagde, at han elskede at se Borgen, og at han var dybt fascineret af hvor lidt, der skete og hvor små problemerne er i Danmark. "Danmark er et af den slags lande, vi andre drømmer om". Vi ved det godt, men alligevel er vi nogle brokmåse. Og 99% af det vi brokker os over falder i kategorien White Whining - White People Bitching over There First World Problems 

Du må ikke snyde dig selv for et besøg på http://whitewhine.com/

Et par greatest hits:

"Fuck, min diamantring hang fast i mine nye dyre yogapants. Og nu er de ødelagt".

"Vi har bare fået så meget sushi for tiden, at det bare har mistet det specielle. Det er mere bare blevet ligesom pizza" 

Ex: Du behøver ikke sige andet end "Ved du hvad white whining er?", når folk er færdige med at sejle problem-badeanden rundt i deres solcelle-opvarmede spa. 

Har du flere uundværlige islandske ponyer og gode eksempler til mig, så skriv dem herunder. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anne skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere