Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Skriv en jobannonce

6.859 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
28 September 2009

Når du skal have fat i en ny kompetent medarbejder, kan du få brug for at lave en jobannonce.

Jobannoncens formål er at vække en potentiel ansøgers interesse og få ham til at skrive en ansøgning - eller i det mindste kontakte dig personligt.

Før du går i gang med at skrive, skal du have helt styr på, hvilken profil du søger. Du kan ikke forvente at få de mest kompetente ansøgere, hvis du blot beskriver jobbet uden at på forhånd at have et billede af, hvem du ønsker dig. Tegn et billede af den perfekte medarbejder. Tænk over følgende:

  • Hvilke formelle KRAV har du (uddannelse, erfaring, specialistviden, færdigheder, dokumenterede resultater)?
  • Hvilke FORVENTNINGER eller ØNSKER har du (alder, køn fremtræden, må han være klogere end dig?, familieforhold osv.)?
  • Hvilke øvrige tanker har du (er han ledig eller i job? er han overhovedet jobsøgende? Hvad kan gøre ham gladere end han er i dag?)

Hvis disse overvejelser får dig til at tænke på én bestemt person, bør du starte med at kontakte denne person direkte og tilbyde ham jobbet. Alternativt kunne du bede ham komme med feedback på din jobannonce, før du sender den ud. Hvis dette ikke er muligt, kan du have gavn at at printe et billede af ham, som du har liggende fremme, mens du skriver. På den måde snyder du din hjerne til at målrette kommunikationen mod ham (og dermed mod andre, der besidder tilsvarnede kvaliteter).

Kig godt på dit billede af din drømmemedarbejder, og svar på følgende:

Hvilke medier læser han?
Hvilke krav stiller han til sit kommende job?
Hvad kan få ham til at spærre øjnene op?

Hvis han ikke er jobsøgende, skal du muligvis slet ikke lede efter ham gennem en jobannonce? Og muligvis skal jobannoncen placeres et andet sted end i avisens jobsektion? Er det derimod OK, at han er jobsøgende, er avisernes og nettets jobsteder de helt rigtige steder at placere annoncen.

Nu ved du, hvad du vil have, og hvor du finder det. Så skal du til at skrive.

En jobannonce kan f.eks. bygges op efter følgende skabelon:

  1. Overskrift
  2. Jobbeskrivelse
  3. Profilbeskrivelse
  4. Virksomhedsbeskrivelse
  5. Kontakt

 ad 1.
Hvis jobbet kræver en bestemt uddannelse, så nævn denne i overskriften. Jeg husker fra én af mine egne (heldigvis få) perioder som jobsøgende en annonce med overskriften "En million kr. i løn". Jeg blev selvfølgelig straks interesseret, men min irritation var så meget desto større, da jeg læste fortsættelsen med mindre bogstaver: "...kan vi ikke tilbyde, men..." og konstaterede, at det var en kommune, der ledte efter en social og sundhedshjælper. Den slags er irriterende støj. Brug hellere overskrifter, der beskriver præcis, hvad du søger: "Danmarks dygtigste sælger", "Flaskedreng", "Hurtigtløbende kontorbud", "SAP-ekspert" osv.
En overskrift, der direkte indentificerer den person, du søger, har den største respons.
I nogle tilfælde ønsker du muligvis at skille dig ud fra mængden, og så kan du bruge kreative overksrifter, men husk at overskriften skal have et identifikationspunkt for målgruppen - ellers ser de potentielle ansøgere den simpelt hen ikke. Da jeg selv skulle bruge en skribent, som enten kunne være journalist eller blot sprogligt brilliant, havde jeg rigtig god respons på en jobanonce med overskriften "SKRIV!" Jeg kunne have skrevet "Journalist søges" og sikret mig, at skolelærere universitetsfolk og landmandskoner ikke svarede. Jeg kunne have skrevet "Lokal skribent" og risikeret, at dygtige journalister ikke troede, at jobbet havde deres niveau. I stedet fik jeg et bredt ansøgerfelt og ansatte... en uddannet og erfaren lokaljournalist.

ad 2.
Det første, din potentielle ansøger har brug for at vide, er, om jobbet er noget for ham. Skriv derfor så præcist som muligt hvad jobbet går ud på, og hvilke opgaver der skal løses.
Brug gerne levende verber og positive tillægsord, men pas på ikke at oversælge. Hvis du tilbyder en løn, som er bedre end gennemsnittet, så skriv det her. Hvis du ikke tilbyder en ordentlig løn, så lad være med at skrive noget om det - du er ikke interesseret i at få en ansøger med lønkrav i et niveau, du ikke kan honorere.

ad 3.
Skriv så præcist som muligt din drømmeprofil. Læsere af jobannoncer ved godt, at de ikke behøver leve 100% op til alle dine ønsker. Start med dine krav og fortsæt med dine ønsker. Gør det klart, hvad der er krav, og hvad der er ønsker. "Du har som minimum 32 års universitetsuddannelse og 4 doktorgrader" - "God, sort humor er en fordel, men ikke et krav."

ad 4.
Beskriv kort og klart, hvad I laver, hvilke værdier I baserer virksomheden på, hvilke personalepolitikker I lægger vægt på, hvilke typer kunder I betjener osv. Husk, at dine potentielle kunder muligvis også læser jobannoncer, så du skal fremstille firmaet i et positivt lys her.

ad 5.
Kontaktoplysninger skal altid være præcise. Hvis du kun accpeterer papir-ansøgninger, så lad være med at skrive en e-mailadresse. Hvis du kun accpeterer e-mailansøgninger, så skriv det. Skriv ansøgningsfristen helt præcist. Hvis du er indstillet på at ansætte "den rigtige" allerede før fristens udløb, så skriv det, så ansøgere ved, at de ikke må nøle.

Når du har skrevet det hele, skal du lige kigge på den med juridiske øjne og sikre dig, at du ikke bryder love om f.eks. diskrimination o.l.

God fornøjelse med din nye medarbejder.

PS. Hvis det er din første medarbejder, du skal have fat i, så læs Anette Sands geniale værktøjsbog om netop den situation: http://myll.dk/ebog/dine-f%C3%B8rste-ansatte-263.htm

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Hans skriver Skriv dig op