Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er momsfradraget for hotel/restauration?

Amino.dk Wiki Amino Svar ADMINISTRATION & PENGE Hvad er moms? Hvad er momsfradraget for hotel/restauration?
Hvor mange stjerner giver du? :

Artikel af Amino-bruger Lars Gosvig, 13/3-10:

Der kører i medierne i øjeblikket en hel del artikler om den danske moms på overnatninger og at den er ødelæggende for turisterhvervet. Lad mig med det samme sige, at det spørgsmål har jeg ikke en pind forstand på og vil derfor klogeligt holde mig fra at kommentere det. Men - det giver jo en god anledning til lige at nævne momsfradraget for hotel og restaurationsregninger.

Vi skal ned og have fat i momslovens § 42, stk. 2, som lyder: Virksomheder kan uanset bestemmelserne i stk. 1, nr. 5 og 6, fradrage 25 pct. af afgift af hotel- og restaurationsydelser, i det omfang udgifterne hertil er af strengt erhvervsmæssig karakter.

I bestemmelserne er tre vigtige udtryk vi skal have sat på plads: "25 pct. af afgift af", "hotel- og restaurationsydelser" og "strengt erhvervsmæssig karakter".

25 pct. af afgift af
Jeg har oprigtigt talt ikke tal på, hvor mange gange jeg har set, at momsen er trukket fuldt ud fra, fordi der står 25 pct. Det havde været bedre, hvis der i loven havde stået 1/4 af momsen, for så vidste vi alle, hvad vi havde med at gøre. Sagt lidt mere konkret - hvis en hotelregning udgør 1.000 kr., udgør momsen 200 kr. og der kan så trækkes 50 kr. fra som købsmoms.

hotel- og restaurationsydelser
Vi momsnørder har diskuteret denne formulering så vi var hudløse i munden - for "hvad" er en hotel- og restaurationsydelse ?

Hoteller opfattes meget bredt og omfatter også "hotellignende vilkår", f.eks. bed and breakfast og vandrerhjem.

Mere snævert er fortolkningen af restaurationsydelser. Uden at ville gå i detaljer kan det konkluderes, at en restaurationsydelse som udgangspunkt ikke kan leveres i "købers egne lokaler", hvilket udelukker catering, brug af egen kantine til forretningsbespisning og lignende. Til gengæld så kan et restaurationsbesøg lige så vel være et besøg på de kolde fødders restaurant, en burgerbar, et pizzaria som på et Michelin-stjernet gourmetsted.

strengt erhvervsmæssig karakter
I SKATs Momsvejledning er dette beskrevet således: "Fradraget er betinget af, at de pågældende udgifter er afholdt i forbindelse med virksomhedens momspligtige aktiviteter... Udgifter til hotelophold og restaurationsbesøg med privat islæt giver derfor ikke ret til momsfradrag. Som typiske eksempler på situationer, hvor der er fradragsret efter bestemmelsen, kan nævnes restaurationsudgifter, der afholdes for en handelsrejsende i forbindelse med dennes rejseaktiviteter. Endvidere er der fradragsret for restaurationsudgifter, der afholdes i forbindelse med virksomhedens deltagelse i kongresser, konferencer og lign. Herudover kan 25 pct. af købsmomsen fradrages, hvis virksomheden holder møde ude i byen for egne ansatte, og der i den forbindelse serveres forretningsfrokost".

Det der faktisk er vigtigt at bemærke er, at momsfradragsretten ikke som udgangspunkt er "nul" og hvis der så er nogle betingelser som opfyldes, så kan der måske opnås fradrag. Bøtten skal vendes. Som udgangspunkt er der fradrag, hvis udgiften afholdes af en momsregistreret virksomhed - der kan så være tilfælde, hvor der alligevel ikke gives momsfradrag.

Der gives således ikke momsfradrag hvis

  • Der er tale om decideret kost til indehaver og personale - f.eks. at personalet fast går på restaurant (eller i en fremmed kantine) og spiser, uden at dette har nogen forbindelse med rejser, møder mv.
  • Udgiften er af ren privat karakter - f.eks. en fest for et af indehaverens familiemedlemmer som i øvrigt intet har med virksomheden at gøre
  • Decideret luksusforbrug, der overstiger det i sitationen forventelige

God fradragsjagt.

Hvor mange stjerner giver du? :
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere