Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er en Scrapværdi

Hvor mange stjerner giver du? :


En scrapværdi er den mindste / laveste værdi, som et aktiv eller et anlægsaktiv kan nedskrives til. Man beregner scrapværdien så man ved, hvor meget aktivet skal afskrives med over en længere løbetid.

Hvad bruger man scrapværdi til?

Som du nok har læst, så er scrapværdien et udtryk, som man bruger i forbindelse med nedskrivning af aktiver i en virksomhed

Ved anskaffelsen af et aktiv foretager man en vurdering af, hvad det pågældende aktiv vil være værd til den tid, hvor det ikke længere er i brug. Det kan eksempelvis være af bygninger, maskiner og køretøjer. 

Aktivet har konstant en værdi, som vil variere gennem al den tid aktivet er i brug, men scrapværdien er altså den endelige værdi ved ophør med aktivet. 

Den udregende scrapværdien skal i sidste ende fratrækkes afskrivningsgrundlaget.

Det er altså hensigtsmæssigt, at se nærmere på scrapværdien inden du investerer i et aktiv, for at se hvordan du står økonomisk ift. aktivet ved endt brug. 

Står du fx overfor at skulle anskaffe dig en ny maskine, kan du også med fordel sammenligne scrapværdien på de forskellige muligheder, og tage sammenlingnerne med i dine overvejelser om, hvor du gør den bedste investering.

Hvordan vurderes en scrapværdi?

Scrapværdien er ikke altid korrekt, da det er godt som umuligt at spå om fremtiden uden afvigelser.

Når man skal nedskrive værdien af et af virksomhedens aktiver, går man i første omgang ind og vurderer sandsynligheden for, at der er et aktivt marked for det pågældende aktiv. Er der stor efterspørgsel, vil scrapværdien oftest (nærmest altid) være høj, og omvendt ved lav efterspørgsel. 

Eksempel på scrapværdi

Hvis man eksempelvis skal vurdere værdien af et vareparti bestående af 100 mobilcovers af ældre dato, vil scrapværdien typisk være meget lav, da det aktive marked for covers til telefoner af ældre dato er minimalt.

Er der i stedet for tale om et anlægsaktiv som eksempelvis fast ejendom, vil scrapværdien af et sådan aktiv utvivlsomt være betydeligt højere, da fast ejendom altid udgør en eller anden form for værdi.

Eksempel på udregning af scrapværdi

- En lastbil bliver købt for 100.000 kron er. 

- Scrapværdien bliver vurederet til at være 50.000 kroner. 

100.000 (nypris) - 50.000 (scrapværdi) = 50.000 i afskrivningsgrundlag. 

De 50.000 (afskrivningsgrundlaget), skal nu divideres med det antal år lastbilen forventes at køre. 

- Lastbilen forventes at kører i 5 år. 

50.000 (afskrivningsgrundlaget) / 5 (antal år) = 10.000 kroner 

De 10.000 er det beløb, som det forventes at lastbilen falder i værdi hvert år. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere