Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er et holdingselskab?

  1. Amino.dk
  2. Ordbog
  3. ADMINISTRATION & PENGE
  4. Virksomhedsformer
  5. Hvad er et holdingselskab?
Hvor mange stjerner giver du? :

Der er mange der tror at et holdingselskab er en særlig selskabsform, hvilket det ikke er. 

Et holdingselskab er betegnelsen for et iværksætterselskab, anpartsselskab eller aktieselskab, det er typisk et anpartsselskab ApS der bliver brugt som et holdingselskab.

Et holdingselskab producerer som udgangspunkt ikke noget, men ejer derimod aktier eller anparter i op til flere selskaber, disse kaldes driftsselskaber, det er selskabets primære formål.

Det kan være fordelagtigt at organisere sig selskabsretligt med et holdingselskab.
Dette gælder både for nystartede og ældre virksomheder.

Hvis du vil begrænse risikoen ved driften i et selskab og lave opsparing i et andet selskab, kan du benytte dig af et holdingselskab.

Du har et moderselskab som er din pengetank, dette selskab kan modtage udbytte fra datterselskaber, som kører driften af virksomheden - helt skattefrit, hvis altså holdingselskabet ejer mere end 10% af et driftsselskab.

Dermed bringes overskuddet i sikkerhed for kreditorer i driftsselskabet. Hvis driftselskabet skulle gå konkurs en dag, så har man stadig det løbende opsparede overskud stående i sit holdingselskab, der kan bruges til re-investering. Der skal naturligvis stadig betales skat, når pengene trækkes ud af holdingselskabet.


Ejes driftsselskabet af flere ejere der har hver deres holdingselskab, bestemmer ejerne selv hvor meget der skal blive stående og hvor meget de vil tage ud.

Holdingselskabet kan laves på 3 måder:

1) Den nemmeste og oftest billigste måde et holdingselskab kan etableres på, er ved at stifte det når driftsselskabet stiftes.

2)Ejerne i et driftsselskab kan vælge at etablere et holdingselskab gennem anvendelsen af anparterne/aktierne i driftsselskabet, der bruges som apportindskud.

Dette kan gøres skattefrit, dog må holdingselskabet ikke sælge aktierne i driftsselskabet, før 3 år efter stiftelsen af holdingselskabet.

3) Det er også en mulighed at driftsselskabet overdrager virksomheden som apportindskud til et datterselskab, det oprindelige driftsselskab omdannes samtidig til et holdingselskab.

Ejer driftsselskabet et eller flere datterselskaber med en anden virksomhed, kan dette være en god model hvis man ønsker et søsterselskaber til driftsselskabet og hvor holdingselskabet er et fælles moderselskab.

Samtlige samarbejdspartnere skal acceptere en sådan ændring, dog ikke driftsselskabets ansatte.

Hvis holdingselskabet bliver stiftet på samme tid med at driftsselskabet bliver stiftet, så kan selskabskapitalen bruges to gange, da man kan lade selskabskapitalen rulle videre fra holdingselskabet til driftsselskabet.

Med andre ord betyder det økonomisk, at i en holdingkonstruktion med to anpartsselskaber behøves der kun at blive indbetalt 50.000 kr. til stiftelsen af holdingselskabet, og som efterfølgende bliver brugt til at stifte driftsselskabet.

Dermed ender driftsselskabet med at have en selskabskapital på 50.000 kr, holdingselskabet vil have en selskabskapital der består af anparterne i driftsselskabet.

Der er dog ikke taget højde for stiftelsesomkostningerne.

Denne model kan også bruges ved at etablere driftsselskabet og holdingselskabet som iværksætterselskaber, så vil indskuddet kun være 1.kr

Ulemper ved et holdingselskab

Vælger man at etablere et holdingselskab skal man huske på at det er minimum to selskaber, da der også er mindst et driftsselskab.

Det betyder at der skal betales stiftelsesomkostninger for begge selskaber, og dermed er en højere omkostning end ved kun at stifte et selskab.


Der skal også udarbejdes årsrapporter for hvert selskab, ved større virksomheder skal der også udarbejdet et koncernregnskab. I mindre selskaber er det muligt at fravælge revision i både driftsselskabet og holdingselskabet.

Hvor mange stjerner giver du? :