Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er et gebyr?

  1. Amino.dk
  2. Ordbog
  3. ADMINISTRATION & PENGE
  4. Hvad er et gebyr?
Hvor mange stjerner giver du? :

Et gebyr er en ekstra omkostning ud over varens pris du skal betale, som fx kan være et oprettelsesgebyr, administrationsgebyr, kørselsgebyr mv. 

 

Hvad er et gebyr?

På nogle varer eller services er der gebyrer på, som er ekstra penge du skal betale - ikke for selve varen eller servicen men for en tjeneste der skal udføres i forbindelse hermed.
Herunder kan du læse nærmere om de forskellige former for gebyrer. 

Markedsføringsloven skriver:
"§ 13, stk. 5, fastsætter, at ”ved et gebyr forstås en betaling for en særlig tjeneste, funktion eller ydelse, som knytter sig til købet af en vare eller tjenesteydelse, og som ikke har karakter af betaling for en selvstændig ydelse”

 

Hvad er et administrationsgebyr?

Administrationsgebyrer dækker over det administrative. Det kan eksempelvis være et oprettelsesgebyr, opsigelsesgebyr, leveringsgebyr, flyttegebyr, ekspeditionsgebyr eller forsendelsesgebyr. Det er en god ide, at være obs på, om gebyret skal betales en gang for alle, eller om det skal betales løbende som en del af den aftale som er lavet. 

 

Hvad er et adfærdsregulerende gebyr?

Et adfærdsregulerende gebyr, har det formål (som navnet også antyder) at ville ændre kundens adfærd. Det kan eksempelvis være at en leverandør, sætter et faktureringsgebyr på din faktura, hvis du vil modtage den i papirform, eller hvis du vil betale pr. måned med dit betalingskort, i stedet for at tilmelde regningen til betalingsservice eller betale pr. år.

 

Hvad er et selvforskyldt gebyr?

Selvforskyldte gebyrer er nogle du selv er skyld i at få, hvis du ikke overholder dine aftaler. Det kan fx være et rykkergebyr for en forfalden faktura eller endnu være, et inkassogebyr 😲

Du kan også være uheldig at skulle betale et udeblivelsesgebyr, hvis du ikke dukker op til en aftale, eller du kan støde på at skulle betale et udstedelsesgebyr, hvis du fx taber et medlemskort og skal have udstedt et nyt. Hvad er et gebyrer som betaling for en særlig ydelse?

Nogle gange dækker ordet gebyr også for betaling af en separat ydelse, som man selv kan tilvælge hvis man ønsker det. Det kan eksempelvis være hvis du ønsker at skifte telefonnr. at du så skal betale et gebyr til dit teleselskab for det, eller skifte din kode til dit dankort

 

Hvornår skal jeg betale gebyr? 

Hvis en virksomhed ønsker at opkræve et gebyr fra dig, så skal de gøre opmærksom på det inden indgåelse af aftalen. Ændre virksomheden deres gebyrer undervejs, så skal de varsle om det i god tid inden. Ved et rykker- og inkassogebyrer der er helt specifikke regler jf. den pågældende lovgivning.

 

Er gebyr det samme som afgift?

Det korte svar er nej :-) Et gebyr og en afgift er ikke det samme.

 

Hvor mange stjerner giver du? :