Når et website eller et produkt er i beta, betyder det at det endnu ikke er helt færdigudviklet. Man kan vælge at lægge noget ud i en beta-udgave for at få sine kunder/brugere til at teste det inden man gør det helt færdigt. På den måde får man mulighed for at teste deres reaktioner på nogle beslutninger man har truffet, inden man lægger sig helt fast på dem, eller man kan lokke så mange som muligt til at prøve produktet gratis, og når man så er færdig med det, kan man være heldig at de er blevet så glade for at bruge det at de nu gerne vil betale for den endelige udgave.
Beta bliver også brugt som betegnelse på virksomheder i bevægelse og som lytter på deres brugere og herefter tilfretter produkter. Googles produkter er f.eks. ofte i beta i flere år, hvorefter de får betegnelsen "final".
Om Alfa og Beta tests
Alfa- og Beta-tests er tests, der udføres af slutbrugere. På dette tidspunkt i udviklingen er applikationen blevet så stabil, at applikationen ikke "crasher", blot man trykker på fx annullér. Det kan være en pc-applikation som Word eller Adobe Photoshop eller en web-applikation som fx en web-shop på en website.
Forskellen på en alfa- og en beta-test er, at alfa-testen foregår hos leverandøren/udvikleren, mens beta-testen foregår hos slutbrugeren.
Når eksempelvis Microsoft er ved at være færdig med en ny udgave af Internet Explorer, releases en beta-version, som hundredetusindvis af slutbrugere kan downloade og anvende. Microsoft vil så få en stor mængde feedback på denne måde og dermed få udført en gratis test.