Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er B2B?

Groft sagt findes der 2 overordnede salgsmodeller Business-to-business og Business-to-consumer/customer. Salgsmodellerne går desuden under akrononymerne B2B og B2C i daglig tale. Hvilken salgsmodel du skal bruge afhænger af hvilken type kunde du forhandler med, altså hvorvidt om det er salg af produkter og tjenester til virksomheder eller privatpersoner.

Markedsføring- og salgssmæssigt skal de forskellige målgrupper tilgåes og aktiveres vidt forskelligt, og det er værd at læse godt op på, hvordan du fanger kundens interesse alt efter hvilken type salg det er. 

Hvad er B2B?

B2B betyder business til business. Det er med andre ord handel mellem to virksomheder. Handler man på B2B markedet bortfalder den almindelige forbrugerbeskyttelse, da det så er aftalen mellem firmaerne der vil være gældende. I dag bliver der handlet på B2B markedet inden for flere områder og brancher. Typisk vil det være serviceydelser eller lignende, der er produktet i en virksomhed, som opererer på B2B markedet.

Modsætningen er B2C, hvor man fokuserer på salg direkte ud til privat personer. Altså hvor en virksomhed sælger direkte til en privat husstand. Det kunne f.eks. være Matas, hvor du selv kan gå ned i deres mange butikker og købe deres produkter direkte.

De fleste produkter bliver forhandlet som B2B-salg i en lang kæde gennem flere virksomheder, før de i sidste ende bliver tilgængelig for privatpersonener kan købe det som B2C-salg. 

Eksempler på B2B-virksomheder i Danmark

  • Danløn - lønsystem til virksomheder
  • Visma Dinero - bogføringsprogram til virksomheder
  • Mogens Daarbak - kontorartikler til virksomheder
  • Carlsberg til virksomheder (Barer, natklubber, restauranter m.m.)
  • Og mange flere...

Mange virksomheder begår sig både på B2C- og B2B-markedet.

B2B-salg har typisk andre handelsbetingelser end B2C, og en aftale kan strikkes sammen under andre præmisser end man umiddelbart kender til fra salg til private. Bl.a. er fortrydelsesret en anden sag. Det er nemlig kun privatpersoner, der harfortrydelsesret. Når køberen er en anden virksomhed, er der ikke tale om forbrugerkøb, og lovgivningen antyder derfor ikke at køberen/virksomheden har fortrydelsesret.

Det bør du være opmærksom på omkring B2C markedet

Handler du på B2C markedet vil en stor del af aftalefriheden være sat ud af kraft med købelovens regler om ufravigelige bestemmelser. Med andre ord betyder det, at kundens krav let kan være meget mere vidtgående end dem f.eks. detailhandleren kan rette mod sin leverandør, hvis noget går galt.

Mange har lidt besvær med at huske forskellen på B2B og B2C markedet. Men det er ret simpelt, når det kommer til stykket.

  • B2B – Business til business
  • B2C – Business til consumer 

Nu har du en indgående forståelse af betydningen af både B2B-virksomheder og B2C-virksomheder, læs mere i vores andre wikier - og bliv endnu klogere på alle de udtryk der findes :-)

Hvor mange stjerner giver du? :