Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er amortisation?

  1. Amino.dk
  2. Ordbog
  3. ADMINISTRATION & PENGE
  4. Hvad er amortisering?
  5. Hvad er amortisation?
Hvor mange stjerner giver du? :

Amortisation er en betegnelse for det afdrag du afbetaler hver termin, på baggrund af et lån du har lavet. Amortisationen vil med andre ord hele tiden nedbringe din restgæld i form af, at du afbetaler hver termin.

Hvad er en amortisationsplan? 

En amortisationsplan er selve planen for afviklingen af lånet, hvor der er opstillet variable som ydelse, renter, afdragog retsgæld. Med andre ord, kan det siges at det er en oversigt, som giver dig et godt overblik over tilbagebetalingen af lånet gennem hele låneperioden. 

Hvad indgår i en amortisationsplan?

Amortisationsplanen ser ikke altid ens ud, det kommer helt an på hvilken en af lånetyperne; serie-, stående- eller et annuitetslån, som der er tale om.

Men formålet med amortisationsplanen er, at du skal kunne se indholdet af blandt andet, din: 

  • Restgæld

  • Ydelse

  • Rente

  • Afdrag 

Ud fra ovenstående felter, er nemlig meningen at du skal kunne se hvilket beløb det er, som du skal betale tilbage på hvilket tidspunkt. På den måde har du et rigtig fint overblik over hvordan renterne og afdragene løbende afvikles, og hvor meget din restgæld nedskrives. 

Hvordan laver man en amortisationsplan? 

Det er ikke særlig kompliceret, og du behøver ikke noget fascinerende program til at opstille en amortisationsplan - regnskabsprogrammet Excel er fx helt fint til formålet. 

Amortisationsplan eksempel

Lad os gennemgå felterne en af gangen her:

Termin: Første felt i skemaet er terminen, som giver et overblik over det antal gange, der er fastsat at du skal afbetale på din gæld. Det er forskelligt hvor mange terminer, som er lagt ind, da det afhænger af den aftale som er indgået med låneudbyderen. 1, 2, 4, 5, 6, 7 eller mere end 8 terminer er ikke ualmindeligt. I dette eksempel er der fastsat 5 timer, som betyder at du skal tilbagebetale gælden over 5 gange, inden den er fuldt afviklet. 

Primo restgæld: Anden kolonne er primo restgæld som er beløbet på selve lånet, altså hovedstolen. I eksemplet her, har du lånt 10.000 kr. som bliver mindre og mindre i takt med at du tilbagebetaler lånet.

Ydelse: Næste kolonne er ydelse, som er renterne + afdragene. Med andre ord er ydelsen det du skal betale tilbage for at nedbringe din gæld.  

Rente: Fjerne kolonne omhandler den rente, som er beregnet ud fra hvert enkelt termin. 

Afdrag: Næstsidste kolonne er afdrag, som er det beløb du betaler ved hver termin for at nedbringe din gæld. Alt efter hvilken form for lån det er du har indgået aftale om, kan afdragene være forskellige fra hinanden. Eksemplet her, er lavet ud fra et annuitetslån idet renten falder, mens afdraget stiger.

Ultimo restgæld: Den allersidste kolonno omhandler selvfølgelig ultimo restgæld, som findes ved at mange tager  primo restgælden og trækker ydelsen fra, fra kolonne 3. I eksemplet her, ses det at du efter termin 5 vil have en restgæld på 0 kroner og dermed afviklet.  

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere