Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er A-skat?

 1. Amino.dk
 2. Ordbog
 3. ADMINISTRATION & PENGE
 4. Hvad er skat?
 5. Hvad er A-skat?
Hvor mange stjerner giver du? :

A-skat er den skat, man en privatperson betaler af sin primære indtægt, altså din A-indkomst.

A-skat skal man blandt andet betale af:

 • Lønindkomst

 • Dagpenge

 • SU

 • Pension

 • Renteindtægter

 • Lejeindtægter

 • Kapitalindkomst

Typisk består din A-indkomst af din lønindkomst, dagpenge, pension eller SU

Hvor højt et beløb du skal betale i A-skat afhænger af, hvor meget du tjener om året. I Danmark har vi et progressivt skattesystem, som gør, at jo højere indtægt du har, jo højere vil din trækprocent også være.

Personfradrag

I Danmark er det ikke alt, man tjener, som man bliver beskattet af. De første 43.400 kroner, som man tjener om året, betaler man ikke skat af. Det er det, man kalder for et ”personfradrag”.

AM-bidrag og sundhedsbidrag

Udover du skal betale A-skat, skal du herudover også betale arbejdsmarkedsbidrag (8% af din indkomst) og sundhedsbidrag (6% af din indkomst).

Øvrige indtægter skal indberettes som B-skat

Hvis man i løbet af året har haft andre indtægter, skal dette indberettes som B-skat.

A-skatten bliver typisk trukket automatisk i forbindelse med en lønudbetaling, men det gør B-skatten ikke. Har du haft øvrige indtægter eksempelvis fra freelance-arbejde, eller du har fået et honorar, skal denne type af indtægter manuelt indberettes til skat. Du har mulighed for at ændre din B-indkomst i din forskudsopgørelse, eller du kan betale B-skatten ved brug af dit Dankort.

Betaling af A-skat

Som lønmodtager skal du ikke gøre noget, det er din arbejdsgiver, der har ansvaret for at indberette din A-indkomst til SKAT. Du betaler A-skat af din primære indtægt. Dette er som tidligere nævnt f.eks ved udbetaling af løn, hver tilbageholdes en foreløbig skat, altså A-skatten. Din A-indkomst indberettes årligt til SKAT, således at den kan udskrives på din selvangivelse.

Hvor ligger skatten på?


I Danmark har vi det der kaldes et "progressivt skattesystem". Et progressivt skattesystem betyder, at jo højere din indtægt er, jo højere er din trækprocent. Skattereglerne i Danmark er ret komplicerede, så for helt specifikke spørgsmål skal du have fat i SKAT


Her får du dog nogle af de mest almindelige regler: 

 • Personfradrag: Hvis du er over 18 år, har du som alle andre et personfradrag på 46.200 kr. (2019). Det betyder altså, at du først betaler skat når din indkomst overstiger fradraget på 46.200 kr. 

 • AM-bidrag: AM-bidrag står for arbejdsmarkedsbidrag, som består af 8% og fratrækkes din personlige indkomst efter dit personfradrag er blevet trukket fra, dog inden der beregnes skat af din indkomst, derefter beregnes den egentlige skat af din indkomst, bundskatten i Danmark er på 12,13 % (2019) og topskatten ligger på 15,0 % (2019). Bundskat og topskat er det der gør, at det danske skattesystem er progressivt.


Du skal altså betale bundskat af det, du tjener som er over dit personfradrag, og du skal betale topskat af den del af din indkomst, der overstiger 513.600 kr.

Hvor mange stjerner giver du? :