Undskyld jeg blander mig..... Men jeg har faktisk lidt erfaring med salg af salat :)
Jeg vil bare lige sikre mig du har sat dig ordentligt ind i "salatbranchen", så du ikke pludseligt står med 500kg grøntsager og finder ud af det er noget hø.
Først og fremmest bør du seriøst overveje mulighederne for at købe færdigproducerede ingredienser - ihvertfald når vi taler om grundingredienser som salatblade, gulerødder og den slags. For selvom det naturligvis er den dyreste løsning, hvis vi kigger på indkøbsprisen. Så er der altså en lang række fordele - først og fremmest rykker du råvareindkøbet over på din leverandør. Dvs. i din indkøbspris skal du så modregne den tid du bruger på at rende rundt efter de rigtige råvarer.... Hvilket i øvrigt hurtigt kommer til at udgøre en betydelig del af din tid, hvis du vælger selv at skaffe alle råvarer. Men vælger du en producent som f.eks. Flensted kan du være relativt sikker på at have adgang til de samme råvarer, i samme kvalitet, hele året.
Derudover er fordelen ved at købe færdigbehandlede råvarer, at holdbarheden er meget længere. ferske snittede grøntsager har maksimalt en holdbarhed på en lille uges tid - og så snakker vi altså i en ubrudt kølekæde fra første snit. Hvilket jeg vil vove at påstå er noget nær umuligt, at sikre sig ved at sætte to ungarbejdere igang med snitteriet.... særligt i den her sommervarme. Med andre ord er det mere end sandsynligt, at den fremgangsmetode du har valgt allerede vil give dine råvare et "hak i tuden" i forbindelse med produktionen.... Kort sagt hvis du producerer 500 portioner salat som du her foreskriver vil du næppe have meget mere end 36 timer, før du risikerer at få problemer med fødevarekontrollen. Og så vil jeg i øvrigt også tro du vil få svært ved at få afsat dine salater om eftermiddagen, hvis du laver dem om morgenen - snittede ferske grøntsager skal virkeligt behandles nænsomt... ellers kommer de til at se kedelige ud efter få timer. Her er kølekæden som sagt ekstremt vigtig.... og den er (som sagt) ret svær at bevare under de forhold du beskriver her.
En anden ting er den generelle hygienje.... Da salat ikke bliver varmebehandlet er det ganske enkelt noget af det "farligste", en fødevarevirksomhed kan beskæftige sig med. Salat er guds gave til bakterier og andet skidt... Så vi snakker én gang en ungarbejder lige "glemmer" at vaske hænder efter et toiletbesøg og så står du med 200 kunder, der har maveonde.
Slutteligt så er salat også et relativt svært produkt, at styre omkostningerne på. Avancen er godt nok forholdsvis høj på det.... Men det er spildet godt nok også. Hvis du f.eks. kommer til at købe for mange råvarer ind er der jo kun én vej - det er at smide det overskydende ud. Du kan ikke fryse de overskydende varer eller gøre andet for at forlænge holdbarheden. Fra det øjeblik du laver det første snit i en grøntsag taler vi om dage eller endda i mange tilfælde timer, før du bliver nødt til at kassere råvaren, hvis ikke du har fået solgt den.
Jeg håber du kan bruge mine formaninger til noget :)
Det er ikke fordi jeg vil skræmme dig væk fra dit projekt eller noget... Salat er bare et helvedes tricky produkt, særligt hvis man ikke har den store erfaring fra fødevareindustrien... Så det ville være en skam, hvis du kastede dig ud i noget, du ikke helt kender konsekvenserne af. Men ligegyldigt hvad du vælger skal du ihvertfald have held og lykke med herfra :)