Har lige nogle spørgsmål angående en cafe jeg har i tankerne. Jeg har i mange år gerne ville have en cafe når jeg blev førdig med studierne og som her på det sidste har fyldt mine tanker mere end nogensinde før. Jeg er i dag 18 år og er lige gået i gang med andet år på HF. Det er så meningen at jeg efter HF skal på et 15ugers forløb på Handelsskolen da jeg så også har en Handelsskole eksamenen. Men så kom jeg i tvivl her den anden dag om det overhovedet er nødvendig med en uddannelse for at starte sin egen cafe? Ja jeg skal selvfølgelig have nogle kurser som et levnedsmiddelkursus. Så spørgsmålene er: 1) Er der overhovedet behov for en uddannelse? 2) Hvad tror I ca det vil koste i måneden at holde en cafe kørende, hvis vi antager at jeg skal give mellem 10.000-15.000 i leje af lokale. 3) Hvad vil inventar koste? Det skal ikke være noget specielt stort.
Jeg vil til sidst sige at jeg brænder for det, jeg har ideerne og troen på det vil lykkes.
Edit: Det skal lige ævnes at med cafe mener jeg et sted med varme og kolde drikke, et stykke bagværk eller en sandwich. |
Hej.
Du skal i dén grad have en uddannelse. Nu lyder jeg sikkert som dine forældre eller bedsteforældre, men du ér altså 18 år med skolesystemet kørende i dine årer, og det vil være meget nemmere for dig at gennemføre et uddannelsesforløb nu, - end senere i livet. Du kan også se på det ud fra et forretningsmæssigt synspunkt, Hvis du skal uddannes på et senere tidspunkt hvor du er selvstændig, skal du betale nogen for at udføre det arbejde du har i caféen, og så er det altså billigere at gøre det nu
Det betyder ikke at du skal lægge cafédrømmen på hylden, du har nemlig meget arbejde foran dig endnu at dømme efter dine spørgsmål, og det kan snildt vare ligeså længe at få de ting på plads, som din uddannelse vil vare. Hertil kommer også, at der skal noget egenkapital til hvis du skal begå dig i cafébranchen, og du får altså en højere løn som uddannet = kortere tid at opspare den nødvendige kapital.
Som udgangspunkt skal du bruge nogle maskiner. Her skal du undersøge fødevarestyrelsens krav til opbevaring af råvarerne til de ting du ønsker at sælge i din café. Her kommer nok de første overraskelser, for det er slet ikke som hjemme i dit køkken og køleskab. Det er dog en god øvelse at finde de oplysninger om kravene fra Fødevarestyrelsen, for det er noget der kommer til at fylde i din cafés daglige forretningsgang. Når tidspunktet for indretningen af din café kommer, ved du præcis hvor du kan finde de nyeste cirkulærer.
Dernæst skal du ud og undersøge markedet for maskiner, nye som brugte. Selvom du måske ender op med at købe en eksisterende café, så skal du kende priserne for at kunne vurdere om købsprisen er rimelig. Måske skal du tilføje caféen noget nyt -som salg af sandwich eller hjemmebag- og så er det godt at vide hvad det ville koste at købe evt. manglende udstyr og med din viden fra Fødevarestyrelsen ved du om det overhovedet kan lade sig gøre uden en større ombygning/istandsættelse. En sælger af en café vil ofte sige at omsætningen kan øges hvis man solgte dit eller dat, men at caféejeren blot ikke har haft tid endnu, men sandheden kan meget vel være at det ikke kan lades sig gøre/betale sig pga krav som lokalerne ikke opfylder. Så din viden fra researchen kan spare dig for meget.
Kigger du på tomme lokaler, kan du ud fra din research vurdere hvor meget der skal laves, og hvad maskinerne kommer til at stå dig i.
Vedr. økonomien så skal du lægge en forretningsplan. Den er meget nødvendig for dig som iværksætter fordi du kommer til at skulle tage stilling til en række ting som du måske ikke lige selv havde tænkt på. Det kan godt virke lidt teoretisk og mange af tingene vil du sikkert mene at det må komme senere, eller det finder jeg ud af til den tid, men tag forretningsplanen seriøst, og du vil få gavn af den senere.
Det behøver nu ikke være teoretisk og kedeligt alt sammen. Gå på cafébesøg, vel og mærke i andre byer end der hvor du bor. Lav en udflugt ud af det, og tag toget ud i det blå. Besøg en tilfældig café, og sug til dig. Ikke kun af kaffe, men af indtryk. Lav et skema som du udfylder efter besøget, og tag diskret lidt billeder. Er caféen velbesøgt, så notér dig hvordan kunderne bevæger sig rundt i lokalet, og hvordan serveringen er tilrettelagt. Gå ud på gaden bagefter og se hvor caféen ligger, - er der en banegård, busstop eller er det en gågade, ligger der en stor virksomhed i nærheden osv. osv. Når du har besøgt en 20-30 caféer i lige så mange byer, ved du hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer. Tag så tilbage til de 5 bedste caféer efter din mening, og se om de stadig er lige velbesøgte.
Du kan selv komme på flere ideer, men lad være med bare at springe lige ud i det. Lige så kedeligt og morfaragtigt mit indlæg lyder, lige så meget bekymring og lommesmerter kan det spare for dig senere.
Held og lykke med din café.........