Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om Webanalyse

Derfor og Sådan opsætter du Mål i Google Analytics

Skrevet af:
8. februar 2012 | 15.854 Visninger | 31 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Jacob Kildebogaard fra Webjuice.dk

Ekspertblogger på Amino om Webanalyse

Gennem den sidste måneds tid har jeg gennemgået mere end 300 Analytics-konti fordi jeg har godkendt ansøgninger til Webshopindeks. En ting der slog mig, er hvor mange Webshops der ikke har sat et eneste mål op. Nogle havde sat mål op, men forkert.

Så i dette indlæg vil jeg fortælle hvorfor det er fantastisk at have mål sat op, og så får du selvfølgelig guide og opskrift til hvordan du sætter mål op i din webshop (og også hvis dit site ikke er en webshop).

Derfor skal du sætte mål op i Google Analytics

Lad os sige du har en webshop. Dit største mål er salg. Du skal selvfølgelig spore salg med e-handelssporingen så du ved præcis hvad du omsætter for fra de forskellige trafikkilder. Men du kan få meget mere at vide ...

Opsæt salg som mål i Analytics

Du har konverteringsraten for salg fra din e-handelssporing. Men ved at sætte det op som mål så kan du også se hvor i dit checkout-flow dine brugere falder fra. Du kan se præcis hvor mange der går videre fra kurven, og hvor mange der falder fra ved betalingen. Det gør det let at vide hvor der skal optimeres, og samtidig kan de se om dit arbejde har forbedret frafaldsraterne.

Men der er flere mål du skal sætte op - se fx dette screenshot der tydeligt viser hvilke trafikkilder der giver brugere der kommenterer på Amino.

Næste fede ting er den nævnte Visualisering. Sætter du salg og hele vejen gennem købsflowet op, så kan du se præcis hvor dine brugere falder fra. Du kan tilmed se hvor de går hen.

I denne tragt kan du se at hele 55 % ikke går fra kurven og videre til kundeoplysningerne. Det er et stort frafald i kurven, så i dette tilfælde vil du vinde rigtig meget ved at optimere denne ene side. Også trinnet med kundeoplysningerne har et stort frafald.

Husk mål der ikke er salg

Det er ikke kun salg du skal sætte op som mål. For du har helt sikkert også andre ting dine brugere kan foretage sig, som giver dig værdi. Det kan være elementer som "Tilmelding til nyhedsbrev", "Download af produktkatalog", "Klik på Mailto-link", "Afsendt kontaktformular" eller andet. Hvis du sporer disse handlinger og sætter dem op som mål, så får du et fantastisk overblik over hvilke trafikkilder der giver brugere som skaber værdi for dig og din hjemmeside.

Sådan sætter du mål op i Google Analytics

Ikke mere snak, nu skal der sættes mål op.

Du kan sætte mål op ud fra to typer sporinger: En sidevisning eller en hændelsessporing. Hvis brugeren lander på en bekræftelsesside som fx siger "Tak for din nyhedsbrevstilmelding", så ved du at en visning af denne side er en succes. Nu skal vi være konkrete.

Opsætning af mål og tragtvisualisering for salg

Du har en webshop og vil spore salg og vejen gennem dit checkout-flow. Før du skal gå til opsætningen, så skal du først vide hvilke URL-adresser du skal sætte op. Dagens case er webshoppen Kabelmix.dk, der står nederst på Dandomains referenceliste (og derudover kender jeg ikke shoppen).

Først lægger jeg en vare i kurven og havner automatisk i kurven. Den har adressen: http://www.kabelmix.dk/shop/showbasket.html

Jeg klikker derefter "Til Kassen" og lander på denne adresse: http://www.kabelmix.dk/shop/order1.html

Så udfylder jeg adressen og går til næste trin og noterer URL - sådan fortsætter jeg til jeg har alle de URL'er der indgår i shoppens checkout-flow. For dandomain er de altid ens, så har du en sådan shop, kan du slippe let og blot kopiere mit arbejde.

Nu skal målet sættes op, så du skal klikke på tandhjulet i højre hjørne:

Du skal derefter klikke på tab'en med "MÅL" og vælge "+ Mål".

Og så skal du blot udfylde et par felter:

Trin 1: Det er blot navnet du ser i oversigterne, så gør det blot logisk at forstå hvad målet indeholder.

Trin 2: Når målet er en bestemt side brugeren skal have set, skal der vælges "Destinationswebadresse". Skulle du have sporet et mål med Hændelsessporing (eventtracking på engelsk), så skal du vælge "Hændelse".

Trin 3: Her skal målsiden angives. Bemærk at du ikke skal angive domænenavnet, men fra første / . Indeholder din bekræftelsesside for salg ikke kun /shop/order4.html, men også en masse volapyk om den specifikke ordre, fx /shop/order4.html?ordid=233jdk37dj4h8fhr2je8ssf ?, Så skal du stadig kun angive det første. Den URL du angiver som målside, skal nemlig være fællesnævner for alle der lander på den side, ellers sporer du jo kun den specifikke ordre og ikke alle salg.

Trin 4: Sætter du søgeordstypen til "Hovedmatch", så vil det være korrekt i ca. 95 % af tilfældene. Hvis det unikke i din målsides URL ligger midt i sidens URL, så skal du vælge "Match med regulære udtryk".

Trin 5: Det er superfedt at have målværdi på sine mål, for så kan du se hvilke trafikkilder der giver hvilken værdi. MEN - salg som mål bør ikke have værdi. Den værdi får du jo allerede via din E-handelssporing.

Trin 6: Marker kun i trin 6 hvis du ønsker en tragt - og det gør du ved salg som mål :)

Trin 7: Her skal du så angive trinene brugeren skal igennem for at købe. Start fx med kurven, og så tag trin for trin og sæt op.

Et par fejl jeg har set gennem tiden:

  • Domænenavnet er også angivet, både på trin 3 og 7. Det skal det ikke.
  • Der var byttet om på URL og beskrivelse på trin 7. En af de lidt sjove :)
  • Trin 4 var angivet til "Eksakt søgning". Det kan godt virke, men ikke i alle tilfælde.

Så er det din tur - i gang med opsætning og fortolkning af dine data.

Har du spørgsmål så fyr løs :-)

Læs også


Kommentarer

Kenneth Wellin   den 09-02-2012 kl. 01:41

Hej Jacob,

Et seriøst godt indlæg!

Vi skulle allesammen ha' sådan en som dig hjemme på kontoret :-)

Super gennemgang, som jeg helt sikkert vender tilbage til.

dbh

Kenneth

Er kommentaren brugbar? 0 0
Philip Mahler   den 09-02-2012 kl. 06:35

Det er rigtig genialt at dette findes og udover flows i Analytics så er måltragten jo virkelig genial til at finde ud af hvor man mister folk.

Jeg er pt. tvunget til PayPal på Lav Din App og har sat "Auto Return" til samt sat "?utm_nooverride=1"på URLen. Der bliver dog ikke registreret nogen mål ved salg, er det noget du har oplevet før?

Er kommentaren brugbar? 0 0
Bo Otterstrøm   den 09-02-2012 kl. 09:22

SUPER med en god og forståelig vejledning - det var lidt af en øjenåbner at få visualiseret handels- og ikke mindst fortrydelsesforløbet..

De bedste hilsener

Bo

Er kommentaren brugbar? 0 0
Laust   den 09-02-2012 kl. 11:44

Tak for den gennemgang, som er en del bedre end den næst bedste tutorial på markedet.

Er kommentaren brugbar? 0 0
webanalytiker   den 09-02-2012 kl. 14:04

@Kenneth: Mange tak :)På sigt kan det være du kan købe en oppustelig webanalytiker i forretningen hvor man køber oppustelige Rene Dif ;)

@Philip: Brugen af UTM på virker ikke målet - kun trafikkilden. Så uden at se konkret på site og opsætning kan jeg foreslå tre ting til fejlfinding:

1. Er der analytics kode på den pågældende målside?

2. Er der sidevisninger på målsiden (søg i "Indhold"s menupunktet)

3. Er det rigtig sat op?

@Bo: Det lyder godt. Det er bare om at få det sat op så du får data ind.

@Laust: Desværre er mange af Googles brugsanvisninger ikke så lette at forstå. Samtidig er de begyndt at være forældede og findes i flere versioner.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Philip Mahler   den 11-02-2012 kl. 17:36

Hej Jacob

Tak for 3 punkter og det var selvfølgelig mit analytics plugin der skabte problemer.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Michael Roscoe   den 13-02-2012 kl. 00:47

Meget nemmere end først antaget :-)

Magento og eksterne udvidelser giver dog nogle små bump på vejen.

Så pt. køre vi kun med 3 trin

Super indlæg!

Er kommentaren brugbar? 0 0
Hanne   den 14-02-2012 kl. 15:47

Tak for et super godt indlæg og en lavpraktisk vejledning. Hvad er næste step så. Hvordan får man optimeret kurven for at undgå, at mange falder fra inden kundeoplysningerne => køb?

Er kommentaren brugbar? 0 0
webanalytiker   den 15-02-2012 kl. 20:01

@Philip: Super du fandt problemet.

@M.P: Onepagecheckout giver naturligt færre trin. MEEEEEN - man kan lave lidt ekstra implementering, så man kan følge  hvor langt brugeren når på den ene side. Det kræver dog lidt mere kode...

@Hanne: Helt sikkert next step. Det ryger på listen over forslag til indlæg :)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jonas Lyngholm   den 22-02-2012 kl. 22:18

Genialt indlæg.. dejligt at få lidt fif til Analytics ;-) Er en af de mange som har sat det "grundlæggende" op, men langt fra bruger det... nu bruger jeg det da i hvert fald liiiidt mere..

Keep up the good work..!

Er kommentaren brugbar? 0 0
Phillip Dyhr Hobbs   den 05-03-2012 kl. 14:02

This is a fantastic tutorial!

I think it's really good that you use the screenshots to show what to do in this!

thank you so much

Er kommentaren brugbar? 0 0
Hagbart   den 05-03-2012 kl. 14:15

Man får helt lyst til at lave en webshop bare af at læse denne geniale artikel.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Lars Skjoldby   den 14-03-2012 kl. 14:29

Jeg har sat en sådan tragt op i en DanDomain shop. Kan du forklare hvordan det kan være et antallet af "Transaktioner" under e-handel er større en antallet af gennemførte mål?

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Friis Guldborg   den 20-03-2012 kl. 15:51

Er der mulighed for i tragten at kunne se hvor mange der kommer fra den organiske søgning og hvor mange der kommer fra adwords?

Er kommentaren brugbar? 0 0
webanalytiker   den 20-03-2012 kl. 22:42

Jonas, Philip og Mads: Mange tak for de utrolig pæne ord.

@Lars: Der er forskellige ting der kan påvirke, men det burde som udgangspunkt være ens. Målet kan spore forkert, fx være for bredt sat op. Det kan også skyldes at brugeren bookmarker målsiden og vender retur - det vil registrere et mål, men formentlig ikke ehandel osv.

@Martin: Man kan ikke segmentere en standard opsat tragt, men med det forholdsvis nye flow visualisering er det muligt at benytte segmenter.

Er kommentaren brugbar? 0 0
DorteLisa   den 21-03-2012 kl. 13:55

Glæder mig vildt meget til dit Analytics kursus i Odense næste uge. Jeg ville dog gerne at vores mål kørte rigtigt, men det giver lidt udfordringer. Adressen ser noget anderledes ud end i dit forsøg. Eksempel med mål adresse: oleknudsen.dk/index.php

Hvad skal jeg lige tage med her og skal jeg ændre i tegnene?

Er kommentaren brugbar? 0 0
Maelstrom   den 21-03-2012 kl. 16:40

Super gennemgang, som er blevet bookmarket.

Spørgsmål. Jeg har en side hvor brugeren udfylder en formular - ved udfyldelse af formularen ryger personen til en ekstern side. Kan man trace det? Jeg har ikke adgang til at indsætte kode på siden kunden bliver overført til eksternt.

Er kommentaren brugbar? 0 0
webanalytiker   den 21-03-2012 kl. 20:14

@Dortelisa: Det lyder super, jeg glæder mig også til turen til Fyn.

Ift. dit mål, så ville jeg undersøge om "confirmation=y" optræder i alle de URL, der skal indgå som mål, men til gengæld ikke i andre. Og hvis det kun indgår i målsiden, så sætte det op som match med regulære udtryk.

@Maelstrom: Cool, godt at høre. Du kan spore alt - i dette tilfælde skal du spore klikket når en bruger har udfyldt formularen. Det kan du enten gøre med en virtual pageview eller med event tracking. Begge kan sættes op som mål, så det er et spørgsmål om du ønsker en ekstra sidevisning eller data under events. Jeg kender ikke nok til sitet til at kunne komme med en anbefaling her.

Er kommentaren brugbar? 0 0
ibsand   den 01-06-2012 kl. 12:53

Hej Jacob,

Jeg har tidligere i år fået sat nogle mål op, men når jeg kigger på din rigtig gode vejledning i dag, finder jeg ikke det lille "tandhjul" nogen steder mere. Har Google lavet lidt om igen, så jeg skal ind på opsætningen ad en anden vej?

Er kommentaren brugbar? 1 0
webanalytiker   den 23-06-2012 kl. 17:29

@IbSand: Tandhjulet er lavet om til en knap der står "admin" eller "administrator" på. Jeg prøver at finde tid til at opdatere indlægget, så det er tidssvarende.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Kenneth   den 22-08-2012 kl. 15:26

Nogen der ved hvordan man opsætter mål på et link (knap) f.eks. et mailto link?

Da det er et eksternt link er der jo som sådan ikke nogen destinations adresse.

PFT.

MVH kenneth

Er kommentaren brugbar? 1 0
Henrik Hvam   den 12-11-2012 kl. 14:41

Hej Jacob - du skriver

@M.P: Onepagecheckout giver naturligt færre trin. MEEEEEN - man kan lave lidt ekstra implementering, så man kan følge  hvor langt brugeren når på den ene side. Det kræver dog lidt mere kode...

Har du lidt vejledning på dette?

På forhånd tak :-)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Jonathan   den 14-12-2012 kl. 00:21

Rigtig god gennemgang :)

Nu ved jeg ikke om der allerede er en der har spurgt om dette (har ikke set alle kommentarerne igennem). Men har du en case med en affiliate hjemmeside?

På forhånd tak!

Er kommentaren brugbar? 1 0
sarada   den 26-01-2013 kl. 14:47

Jeg har tidligere i år fået sat nogle mål op, men når jeg kigger på din rigtig gode vejledning i dag, finder jeg ikke det lille "tandhjul" nogen steder mere. Har Google lavet lidt om igen, så jeg skal ind på opsætningen ad en anden vej?

Er kommentaren brugbar? 1 0
Vali   den 26-01-2013 kl. 15:14

Hej Jacob.

Super fed guide! Ved du hvordan man sletter mål fra analytics eller inaktiverer dem?

Er kommentaren brugbar? 1 0
Umut Ücler   den 26-02-2013 kl. 00:24

Super fed guide! Har dog et spørgsmål. På min side har jeg one page checkout, er det muligt at 2 trin som en destinations url og 1 mål som en hændelse (Ved klik på "Gennemfør betaling")?

Jeg bruger epay hvor betalingsvinduet popper op over hjemmesiden, kan derfor ikke se hvilken url kunden ender på dér, tænkte så om jeg kunne registrere selve klikket på knappen

Er kommentaren brugbar? 1 0
webanalytiker   den 19-03-2013 kl. 14:57

Her er lidt svar, selv om nogle har ventet lidt (kan jeg se -sorry).

@Kenneth: Du skal spore klikket med event tracking eller som virtual pageview - og det kan så sættes op som mål.

@Henrik Hvam: Jeg har desværre ikke lige en guide. Det handler om at omdøbe hvad der registreres i trackpageview, så vi får unikke URL for trinene.

@Jonathan: Jeg har ikke  lige en case, men casen vil være at spore klikket væk som event eller som virtual pageview, og så sætte dette op som mål. Den avancerede model vil være at have ehandelssporing på klikkene, da de har forskellig værdi. Det vil være topnice data :)

@Sarada: Yes, Google laver hele tiden om. Nu er tandhjulet væk igen, og du skal vælge "admin" eller "administrator" (alt efter hvilket sprog du kører med).

@Vali: Det er desværre ikke muligt at slette mål. Du inaktiverer dem ved at gå ind i målopsætningen og ind på det specifikke mål.

@Umut: Mange tak :) Det vil ikke være den optimale løsning, da du ikke kan lave en funnel med blandet sidevisninger og events. Du skal registrere klikket med en virtual pageview :)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Jesper Holst   den 16-05-2013 kl. 09:02

Hej Jacob.

Super fedt indlæg og nemt at forstå.

Jeg har dog lige et problem jeg håber du kan hjælpe med.

Jeg administrerer en Dandomain Shop hvor vi har fået OnePage Checkout efter opdatering til Dandomains Webshop 8.

I stedet for de mange URL adresser man skulle smide i tragten førhen, så er der nu kun 2 interessante.

1. Vis kurv (/shop/showbasket.html)

2. Kundeoplysninger (/proxy.aspx?merchantnumber=4877683)

Mit problem består så i at jeg nu beder GA om at bekræfte mine oplysninger, hvorefter GA siger: "Dette mål ville have en konverteringsfrekvens på 0 % ud fra dataene fra de seneste syv dage. Prøv en anden opsætning."

Det ved jeg så ikke er sandt, så hvad gør jeg forkert?

Efter opdateringen til OnePage Checkout, så bliver man på trin2 smidt over på Dandomains betalings gateway (pay.dandomain.dk), hvorefter man ryger tilbage til /shop/order4.html efterfølgende.

Jeg håber virkelig du kan hjælpe.

Med Venlig Hilsen

Jesper

Er kommentaren brugbar? 1 0
webanalytiker   den 17-05-2013 kl. 05:44

Hey Jesper

Tak for din kommentar. Jeg ved ikke præcis hvad du har sat op, men du skal i al fald være obs på trin 2: (/proxy.aspx?merchantnumber=4877683). Merchantnumber er formentlig forskelligt fra køb til køb, dvs. du skal nøjes med /proxy.aspx.

Det skal dog siges jeg ikke har haft fornøjelsen af at sætte op for en opdateret Dandomain shop endu, så jeg har ikke undersøgt tingene i dybden.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Lene   den 06-09-2016 kl. 10:24

Hej - du har vel ikke haft mulighed for at sætte op i en DD shop med onepage checkout og har en vejledning til hvorledes det skal opsættes? Merchantnumber skulle ihvertfald ikke være forskelligt fra køb til køb

Er kommentaren brugbar? 1 0
Laura Raundorf   den 08-12-2016 kl. 14:09

Hej Jacob.

Er jeg mon så heldig at du har en nyere variant af din guide?

Synes billederne ser helt anderledes ud.

Vh. Laura

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: tretten + to =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Jacob skriver


Hvor godt går det egentlig med din shop?

Hvad er godt og skidt?

Er det kun dig der er gået ned i trafik?

Få svar på alle spørgsmålene med Webshopindeks. Flere end 250 webshops er allerede med - er du? Tilmeld dig her.

Sådan tjener du på AdWords

Lær hvordan du effektivt skaber bedre resultater med din AdWords annoncering. Min nye bog er fyldt med anbefalinger. Bogen indeholder blandt andet en fyldestgørende guide til Google Shopping opsætning.

Hent en gratis udgave her.


Webjuice på de sociale medier

  


Jacob på Twitter

Hvis du vil have besked når Jacob og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer