Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs SANDGAARDS BLOG FERIE FOR ALLE ... HUSK FERIEPENGEREGNSKABET I JULI LØNNEN!

FERIE FOR ALLE ... HUSK FERIEPENGEREGNSKABET I JULI LØNNEN!

1,562 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 July 2018

Nu er det nye ferieår godt i gang og ifølge ferieloven har alle ret til 5 ugers ferie.

I slutningen af juli eller ved næste 14-dags lønkørsel, er det derfor vigtigt, at der er styr på, hvor meget almindelig løn, der skal udbetales, og hvad der ikke skal medfør af den optjente ferie hos medarbejderen.

De 5 feriefridage (fejlagtigt omtalt som den 6. ferieuge), som nogle medarbejdere har ret til i medfør af en overenskomst eller en individuel ansættelsesaftale, er således ikke et lovkrav i ferieloven.

Planlægning af ferie i det nye ferieår 2018/2019 (optjent i 2017)

Arbejdsgiveren har ret til at fastlægge afholdelsen af hovedferien (sommerferien) med et varsel på 3 måneder, så det er altid vigtigt at få planlagt, hvorledes sommerferien skal afvikles.

Hvis man er omfattet af en overenskomst, kan der være særlige regler…

Feriepenge for timelønnede

Husk at timelønnede (uanset om de får udbetalt løn månedligt eller pr. 14-dage) løbende har fået indbetalt 12,5 % til Feriekonto eller hvis omfattet af en overenskomst: har feriepenge stående hos arbejdsgiveren eller den respektive faglige organisation.

Under ferieafholdelsen skal der således alene udbetales løn for de præsterede arbejdstimer!

Feriepenge for funktionærer

Det er vigtigt at holde styr på funktionærers ferieafholdelse. Funktionærer optjener 2,08 feriedage per ansættelsesmåned i det foregående år (2017) m.h.p. ferieafholdelse i ferieåret (2018/19). 

D.v.s at en funktionær, der har været ansat i virksomheden i hele 2017 har ret til 25 dages ferie MED LØN. Hvis medarbejderen IKKE har været ansat hele optjeningsåret 2017, skal der ske modregning i lønnen for de afholdte feriedage, som ikke er OPTJENT.  

Satsen for modregning er som udgangspunkt altid 4,8 % per afholdt feriedag af BRUTTOLØNNEN.

I Dataløn er det vigtigt, at man under medarbejderens stamdata under fanebladet Ferie, ATP, Fritvalg får hver funktionær oprettet med feriekode 01, får afkrydset felterne: Tilmeldt ferieregnskab og Tilmeld reduktion af feriepengegrundlag. Så sørger Dataløn selv for at trække i lønnen, når den optjente ferie, er opbrugt.

Ferie for elever og lærlinge

Bliver du ansat som elev eller lærling før den 1. juli, får du straks ret til 25 feriedage med løn fra din arbejdsgiver.

Starter du den 1. juli eller senere, får du først ret til ferie med løn, når det næste ferieår begynder, det vil sige næste gang kalenderen passerer 1. maj. Dog gælder der særlige regler ved en eventuel ferielukning.

Hvis du har optjent ret til ferie forud for ansættelsen som elev eller lærling, skal din arbejdsgiver kun betale en eventuel difference.

Eksempel:

Du har de sidste 2 år haft et fritidsjob ved siden af skolen. Du har derfor optjent ret til ferie med feriepenge, der svarer til 12,5 % af lønnen fra fritidsjobbet.

Når du holder ferie som elev eller lærling, får du udbetalt din normale løn under ferien fratrukket et beløb, der svarer til de feriepenge, du tidligere har optjent.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Magne skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere