Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs SANDGAARDS BLOG Ansættelseskontrakten skal følge loven – ikke nødvendigvis en bestemt overenskomst!

Ansættelseskontrakten skal følge loven – ikke nødvendigvis en bestemt overenskomst!

4.368 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
06 August 2015

Ansættelseskontrakt er et lovkrav:

Arbejdsgiver SKAL UDFÆRDIGE EN ANSÆTTELSESKONTRAKT, når man ansætter en ny medarbejder. Mange har fået ”dummebøder” for ikke at have formalia i orden, og det koster nemt 10.000 kr. i erstatning til en medarbejder, hvis tingene ikke lever op til lovens regler.

Pligten følger af Ansættelsesbevisloven, der bestemmer, at man skriftligt skal oplyse om alle væsentlige vilkår for ansættelsen. Oplysningerne skal gives senest en måned efter at ansættelsesforholdet er påbegyndt.

Ansættelsesbevisloven omfatter alle lønmodtagere, når ansættelsen varer mere end 1 måned, og hvis den gennemsnitlige arbejdstid overstiger 8 timer om ugen. Personer omfattet af sømandsloven er undtaget.

En funktionær skal ansættes i h.t. Funktionærloven, og har dermed de relevante rettigheder og pligter. Skriv ordret i ansættelseskontrakten, at den pågældende er ansat som funktionær. Funktionærstatus har ikke noget at gøre med, om man udbetaler månedsløn. Det er stillingsindholdet, der definerer status.

Når man ansætter en ikke funktionær findes der ikke nogen specifik ansættelsesretlig lovgivning, dog kan ansættelsesvilkårene være reguleret i en overenskomst. Igen her gælder det om at være præcis i kontrakten og skrive, at ansættelsen IKKE ER OMFATTET AF FUNTIONÆRLOVEN.

Når man ansætter en elev skal virksomheden godkendes som praktiksted, og der skal indgås en speciel uddannelsesaftale. Aftalen reguleres i Erhvervsuddannelsesloven, hvor § 55, stk. 2 fastslår, at lønnen skal modsvare det som gælder for elever jfr. uddannelsesoverenskomsten. DET BETYDER IKKE, AT MAN SKAL UNDERSKRIVE EN OVERENSKOMST FOR AT KUNNE ANSÆTTE ELEVER!

Når man ansætter en vikar gælder der specielle regler. Vikarloven blev vedtaget sidste år og har til formål at regulere retsstillingen for vikarer, der udsendes fra et vikarbureau eller lignende i Danmark.

Hvis man ansætter en person i løntilskud eller fleksjob gælder det ligeledes, at man IKKE SKAL FØLE SIG FORPLIGTET TIL AT UNDERSKRIVE EN OVERENSKOMST. Der er alene tale om, at et givet lønniveau for området skal være gældende.

Ansættelseskontrakten skal minimum indeholde følgende oplysninger:

  • Arbejdsgiverens og medarbejderes navn og adresse. Gerne med angivelse af CVR-nr. og cpr.nr.
  • Arbejdsstedets adresse – gerne afgrænset ved P-nummeret.
  • En jobbeskrivelse eller angivelse af lønmodtagerens titel.
  • Tidspunktet for hvornår ansættelsen starter og eventuelt slutter.
  • Lønmodtageres rettigheder, f.eks. om der udbetales løn under ferie og barsel o.l.
  • Regler om opsigelsesvarsler.
  • Løn og andre goder med anførsel af udbetalingstidspunkt.
  • Daglige eller ugentlige arbejdstider, herunder aftale om merarbejde.
  • Angivelse af om ansættelsen er omfattet af gældende overenskomst eller IKKE eller andre aftaler.
  • Væsentlige forhold der betyder noget for ansættelsesforholdet.

Hvad må der ikke stå i ansættelseskontrakten:

  • Krav om medlemskab af en fagforening må ikke stå i ansættelseskontrakten.

 

En ansættelseskontrakt kan rumme en konkurrenceklausul:

Medarbejdere må ikke misbruge erhvervshemmeligheder, og en del ansættelseskontrakter indeholder derfor en konkurrenceklausul. En konkurrenceklausul er en aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder, hvor man for en periode efter ansættelsens ophør hindres i at udøve nogen form for erhvervsvirksomhed, der konkurrerer med den tidligere arbejdsgiver. Skal en konkurrenceklausul være juridisk bindende, skal der være aftalt en eller anden form for honorering til medarbejderen. Honoreringen skal stå i et rimeligt forhold til den periode, som klausulen skal være gældende i efter en fratræden. Vi vil uddybe denne problemstilling på SANDGARDS BLOG i den kommende tid.

En ansættelseskontrakt kan rumme en kundeklausul:

Medarbejdere må ikke misbruge erhvervshemmeligheder, og en del ansættelseskontrakter indeholder desuden en kundeklausul. En kundeklausul er en aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder, hvor man for en periode efter ansættelsens ophør er afskåret fra at have erhvervsmæssig kontakt til virksomhedens kunder eller andre forretningsmæssige forbindelser.

Vær opmærksom på, at Markedsføringsloven ikke forhindrer en medarbejder i at søge ansættelse hos en konkurrent eller starte beslægtet virksomhed. Markedsføringsloven regulerer alene det forhold, at medarbejderen ikke må misbruge konkrete kundeoplysninger eller forretningshemmeligheder.

En kundeklausul anses normalt for at være mindre indgribende end en konkurrenceklausul, da den ikke generelt forbyder konkurrence, men alene kontakten til nærmere angivne grupper.

I alle ansættelseskontrakter er vigtigt, at der direkte er anført et afsnit om tavshedspligt, gerne med henvisning til Markedsføringslovens bestemmelser.

Specielt om aftaler og overenskomster:

Hvis Du som arbejdsgiver ikke kan overskue konsekvenserne af at indgå eller tiltræde en overenskomst, så LAD VÆR!

Vi har oplevet flere eksempler på, at Jobcentrenes medarbejdere føler sig kaldet til at få overbevist en arbejdsgiver om, at en bestemt overenskomst skal følges ved ansættelse af medarbejdere, der ansættes med løntilskud eller i fleksjob. Du skal være opmærksom på, at det kan få efterfølgende konsekvenser for de vilkår, som øvrige medarbejdere skal være omfattet af.

Når du en gang har underskrevet en overenskomst, kommer du aldrig ud af den igen!

Der kan derimod være god fornuft i at udfærdige en ansættelseskontrakt, hvor en række elementer som øvrige goder står anført: ferie-/fridage, søgne- og helligdagsbetaling, pensionsforhold etc.

Husk: så lang tid det er dig, som beslutter, hvad du vil tilbyde medarbejderen, er det dig som arbejdsgiver, der bestemmer, hvad der skal gives i h.t. gældende lovgivning og ikke andre, som i en sen nattetime har trukket en ny ekstra omkostning ned over hovedet på din virksomhed…

Hvis Du ikke orker at sætte dig grundigt ind i reglerne, kan det anbefales at abonnere på Bluegardens Personaleguide. Det koster kun 62 kr. om måneden, og så får du adgang til at spørge rigtige personalejurister til råds. Udarbejdelsen af en ansættelseskontrakt koster kun 1.250 kr.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Magne skriver Skriv dig op