Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvem er du?

752 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
27 November 2008

læs flere indlæg eller lær at handle med valuta på valutaskolen: http://www.traderslounge.dk

Det er ikke det første indlæg jeg skriver om disciplin, men langt de fleste ”ulykker” jeg hører om i de daglige henvendelser, stammer fra mangel på psykologisk attitude, så der må stadig være et behov.

 

Sig goddag til Tom:

Tom er professionel trader, han lever af sin valutahandel. Han har handlet i fem år, han er tålmodig, disciplineret og han har ikke berøringsangst for sit erhverv.

 

Sig goddag til Søren:

Søren er nybegynder, han kan end ikke få en positiv balance ud af sin valutahandel. Han har nu handlet i 6 måneder. Søren tager unødvendige risici og han handler helt uden disciplin og handler i panik, når noget går imod ham, hvilket det ofte gør.

 

Jeg vil nu give de herrer Tom og Søren et handelssystem i hånden, gæt hvad der sker.

 

Det er testet til at kunne give 7 gevinster for hver 10 handler det producerer, det er godt, og skulle give os en ganske god performance.

 

Tom tager systemet, handler på dets signaler, og tjener en passe pips, måske vil han tune det lidt og få en lidt bedre risk/reward end det oprindeligt var fremstillet med.

 

Søren (jeg har ikke noget imod folk der hedder Søren, men noget skulle han hedde), han tager også handlerne, men her stopper ligheden. Søren forandrer winn/loss ratio fra 7/10 til 5/10!!

 

Hvad er det der sker?

 

Der er to ting i denne forskel, psykologi og erfaring.

 

Erfaringen kan vi jo ikke gøre ret meget ved, andet end at arbejde med tingene, men psykologien både kan og skal vi gøre noget ved.

 

4 Psykologiske fælder.

 

1. Ønsket om at blive rig, lige nu.

 

Ønsket om at blive hurtig rig manifesterer sig på flere forskellige måder. Frygt, grådighed og det, disse faktorer fører med sig af andre problemer.

 

Over trading, resultatet af over trading er en rigtig dårlig money management, hvilket med lynets hast kan udradere enhver konto.


Valutahandel kan ikke gøre dig rig fra den ene dag til den anden.

 

Det tager med stor sandsynlighed flere år for dig at finde ud af hvordan det hele virker, så du kan klare de fleste situationer du møder, med den ro og med det overblik der kræves af dig.

 

Valutahandel, eller alt handel i det hele taget, er en karriere med et forløb, der tager tid. Hvis du startede med at handle i sidste måned, og du allerede nu har planlagt at kvitte dit job om 3 måneder, fordi du har forudset at du bliver så rig at du skal til at køre Aston Martin, så lider du af hallucinationer. Valutahandel er en karriere og ikke et ”get rich NOW scheme”.

 

2. Angsten for at tabe.

 

Lige fra vores tidlige barndom har vi lært at det med penge er noget meget vigtigt, vi har målt folks succes i hvor mange penge eller materielle goder de havde. Altså folk uden penge og materielle goder, de manglede status, derfor har det vigtigste for os været at have masser af penge.

 

Med den tanke, så er det værste der kan ske, vel nok at tabe sine penge. Jeg har mødt mange begyndere der ligefrem har været bange for at tage en position, af frygt for at tabe deres penge, eller at de har handlet på prøvekonti i lange tider, måske flere år, man kunne vel spørge sig selv, hvad laver de i dette game?

 

Andre nybegyndere er gået i en eller anden form for koma, straks de har taget en position, så har de af bare frygt for at tabe, lukket positionen før target.

 

De har været så bange for at tabe, at de ikke turde vinde!

 

Du kan ikke undgå at tabe, når du handler, og det drejer sig ikke om at undgå de tab der kommer, men om at komme op på hesten igen. Betragt dine tab som omkostninger, der altid er i en forretning.

 

De professionelle kender deres tab, men svælger ikke i dem, de ved de kommer og forliger sig med dem, men det er en del af planen og de lader sig ikke slå ud af dem.

 

Betragt pengene som dit værktøj, og husk at enhver god håndværker passer godt på sit værktøj.

 

3. Behovet for altid at gøre det rigtige.

 

Denne hører jeg desværre alt for ofte, og den er helt klassisk, men hvis man har læst afsnittet om money management, så ved man at det er det værste man kan gøre, hvad er det så?


Søren starter dagen med at tage en lang position, som ikke er baseret på et signal, der var ingen signaler, og han mistede tålmodigheden, men han havde da læst lidt om risk/reward, så han satte et target på 100 pip og en stop loss på 50 pip.

 

Hvad sker?

 

Den falder, først 10 pip, så 20 pip, så 30 pip, og 40 pip, så tager Søren en beslutning, man skal jo ikke sidde på sine hænder og se til at man taber, så Søren rykker stoppen, nej faktisk så fjernede han den helt.

 

Den fortsætter med at falde, faktisk så falder den hele dage, og når dagen er gået så er Søren nede med 150 pip, han beslutter sig for at den ikke kan falde to dage i træk, så han lader den ligge natten over.

 

Dagen efter fortsætter den med at falde, og Søren begynder nu at få sved på panden og svedige hænder, hjertet banker og lidt selvtillid er vel barberet af. Til sidst lukker han positionen, på trods af hans frygt for at gøre noget forkert, med et enormt tab.

 

Mere end en god konto er blevet nulstillet på den måde.

 

4. Mangel på disciplin.

 

Den kunne lige så godt stå først, for det er faktisk en af de mest almindelige årsager til at nybegynderen fejler og på trods af det er det kun sjældent diskuteret.

 

En valutahandler der mangler disciplin klarer sig aldrig i denne business, det er helt sikkert.

Der kan være mange grunde til at man ikke har disciplin, men den jeg oftest støder på er dem der konstant hopper fra et system til et andet. De har slet ikke opdaget at det at handle efter et system og gøre det effektivt, kræver tid.

 

De ændrer konstant forudsætningerne i systemet, de skifter system, når det de bruger i dag ikke virker for dem, de mangler med andre ord disciplin til at følge en plan eller et system.

 

De fleste gode systemer ligger med en gevinst rate på 70-75, men det giver jo et tabs rate på 25-30% og det er når disse tab indfinder sig, at disse ”system hoppere” mister tålmodigheden og skifter system. Det er det værste man kan gøre.

 På den måde skrotter de et ellers ganske udmærket system, og de lærer aldrig at handle med disciplin, og i det lange løb, så bliver deres konto bare mindre og mindre.

Den professionelle valutahandler, har både vedholdenheden og pengene til at stå imod i de dårlige tider. Vedholdenheden kommer af disciplin og pengene af god money management.

 
Alt godt i din trading

 Marcell Petersen/26.11.2008

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Tomas skriver Skriv dig op