Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Toke Kruse fra Billy's Billing DU er helten og uden dig er der intet firma - korrekt?

DU er helten og uden dig er der intet firma - korrekt?

2.236 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
11 July 2013

Du har hørt det før. Uden dig er din virksomhed intet værd, fordi du som person, er den, der får tingene til at ske. Der er mange måder at lede en virksomhed på, men det er der mange andre, der har skrevet om og en af de mest anerkendte, er Mintzbergs Model on Organisational Structures, hvori Lindsay Sherwin forklarer det meget fint. 

Indledningsvis – du er virksomhedens vigtigste aktiv
Personen bag virksomheden er lederen og han eller hun er altafgørende for at bringe virksomhedens vision ud i livet med den energi og passion, som følger med, når man etablerer en virksomhed.

Råd #1: Udnyt denne energi så længe det er nødvendigt
Især i starten af virksomhedens forløb er det nødvendigt at være fremtræden og have fokus på at styre virksomheden i den rigtig retning. Det er i den indledende fase, at du kan påvirke teamet såvel som den retning virksomheden skal tage. Derfor er det også vigtigt, at du er bevist om, hvad du siger, hvor du er på vej hen og hvordan dine kollegaer opfatter disse vigtige budskaber. 

Råd #2: Gør dig selv uafhængig
Jeg vil ikke anbefale dig, at du skal gøre dig selv for uafhængig i din virksomhed for tidligt, da du skal præge den virksomhed, som du gerne vil bygge op. Men så snart virksomheden tager form, kan du med fordel gøre alle ansatte mere afhængige og dig selv mere uafhængig. På et senere tidspunkt i virksomhedens cyklus kan du indsætte en direktør i stedet for dig selv og hvis virksomheden en dag skal sælges, er det ikke dig selv, som skal ”sælges med”, men virksomheden, som den er. Der skal ikke herske tvivl om, at der er fordele ved at blive i en virksomhed, men det kan bestemt også have sine fordele at være mindre afhængig.

Råd #3: Fortæl dine kollegaer, at du er afhængig af dem
I takt med at du gør dig selv mindre afhængig er det naturligt at sikre, at dine kollegaer bliver mere afhængige i virksomheden, så de får en ejerskabsfølelse og dermed vil gå længere for virksomheden - og selvfølgelig også i den grad føler, at de bliver værdsat. Hvad nu hvis du så ender med at stå med en nøglemedarbejder og ikke ved, hvad du skal gøre? Gode nøglemedarbejder går ikke, hvis du har givet dem de rette arbejdsforhold (jeg krydser fingre) :-) Du må under alle omstændigheder opveje, hvad du helst vil: vil du have en virksomhed, hvor alle er afhængige af dig eller vil du have at medarbejderne skal blive virksomhedens centrale spillere.

Case: Jeg har selv stået over for valget
Jeg har personligt selv stået over for udfordringen, da jeg overlod min webshop-virksomhed til nye ledere og lod dem drive virksomheden videre. Selvom man aldrig kan forberede sig nok til en sådan overgang, så spiller forarbejde og løbende dialog i overgangsfasen en stor rolle og gør udfordringen det mindre.

Af det lærte jeg følgende:

• Man skal være 100% enige om hvilken vej virksomheden skal gå og hvordan det skal gøre

• Man skal have ens eller næsten ens ambitioner for virksomheden og i forhold til samarbejdets form, formål og facon

• Man skal sørge for total åbenhed om de løbende udfordringer, der opstår i virksomheden

I dag er virksomheden velfungerende og jeg er gjort uafhængig af virksomheden. De kollegaer, som arbejder der, har fået mere ansvar og virksomheden ledes af en stærk, karismatisk direktør. Jeg deltager stadig i bestyrelsesmøder og står også til rådighed ved større beslutninger – man kan vel ikke helt lade vær’!

Jeg håber, at det har været en øjenåbner for dig og at du overvejer om du VIL være den, som alle er afhængig af eller om du gerne vil gøre virksomheden og dine kollegaer uafhængige af dig.


Mange hilsner,

Toke Kruse

Den uafhængige iværksætter
 

PS! Er din virksomhed afhængig af dig? Jeg hører gerne om dine egne erfaringer på området. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Toke skriver Skriv dig op