Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Scor en programmør

6.329 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
02 October 2013

Med overskriften mener jeg ikke at score som en romantisk scoring, men som at få en programmør med ombord som partner.

Næsten dagligt er der folk på Amino der søger programmører til projekter, og jeg synes at de fleste af dem griber det forkert an. Udgangspunktet er som regel, at der findes en (god?) ide, og det er som regel det eneste. For at ideen kan realiseres, skal der programmeres et website eller noget andet, og det kan personen med ideen ikke, så der skal en programmør til.

Penge er det lidt småt med, så programmøren bliver tilbudt procenter af fremtidig indtjening (som forhåbentlig vil komme), eller medejerskab, istedet for betaling. Det virker måske meget generøst fra idemandens side, men virkeligheden er en anden. Programmører har ikke ligefrem den største ledighed, og det er heller ikke det ringeste betalte job man kan have. Så chancerne for at en programmør vælger at smide alt hvad han har i hænderne, og kaster sig over et projekt, som ikke er lønnet, er mildest talt ikke stor.

Jeg er sikker på at det er frustrerende for idemanden at sidde med en fantastisk ide, uden at kunne realisere den. Men hvad skal der til for at få det til at lykkes? Jeg tænkte lidt over hvad der skulle til for at få mig med i et projekt, og her er hvad jeg kom frem til, i vilkårlig rækkefølge: 

  1. Få mig hooked på ideen
  2. Overbevis mig om at der er et marked
  3. Fortæl mig der er penge til skalering
  4. Bring selv noget til bordet
  5. Vær selv klar til at ofre 

Få mig hooked på ideen

Idemanden er selvfølge tændt på ideen, men siden jeg ikke får betaling for mit arbejde, bør jeg også blive tændt – som om det var min egen ide. Idemanden har en salgsopgave i at overbevise mig om, at det her er en super spændende ide og forretningsmulighed, og at det bliver spændende at arbejde på projektet. Det behøver ikke nødvendigvis være det største siden skiveskåret brød, mindre kan også gøre det, men jeg skal gøres så hooked på ideen, at jeg ikke kan sige nej til muligheden for at deltage.

Overbevis mig om at der er et marked

Okay, så jeg synes at ideen er spændende, men hvad synes andre? Hvis jeg skal bruge en masse tid på at udvikle et produkt, og ikke få noget for det, vil jeg være så sikker som mulig på, at der også er et marked og kunder til produktet, når det er klar. En formodning om at det kan sælges er bare ikke godt nok. Den risiko vil jeg ganske enkelt ikke løbe. Jeg forventer at idemanden har talt med potentielle kunder, og har fået feedback på ideen. Er det B2B vil det selvfølgelig være at foretrække, hvis mindst en potentiel kunde har givet tilsagn om at teste produktet. Er det B2C er det naturligvis vanskeligere at teste markedet, men det er muligt at lave en markedsanalyse, og se på målgruppens vaner og præferencer. Personligt går jeg aldrig igang med et projekt, uden at have testet ideen hos potentielle kunder.

Fortæl mig der er penge til skalering

For mig at se, er et af de største problemer for iværksættere, at der ikke er penge til at skalere. Alt forarbejdet, selve udviklingen og launch kan i mange tilfælde gøres stort set uden penge. Det er mandetimer der bruges mange af.  Men den dag hvor produktet er launced, og der begynder at vælte brugere/kunder forbi, kan driftsomkostningerne måske løbe løbsk, og så er det skidt hvis ikke der er penge i kassen, eller hvis man først skal til at rejse penge på det tidspunkt. Pengene skal ikke nødvendigvis være der fra start, men der skal være en plan for hvordan de skaffes. Jeg har selv før stået i den situation, hvor jeg ikke har haft likviditet til at tage imod en stor ordre. Det er det værste jeg har oplevet som iværksætter!

Jeg kan give et eksempel fra mit eget projekt. Jeg vil have en gratis version af mit SaaS produkt, og den gratis version bliver lanceret først, dernæst betalingsversionerne. Dvs. en masse vil forhåbentligt tilmelde sig gratisversionen, og jeg kan så forhåbentlig konvertere nogle af dem til betalende brugere senere. Men så længe jeg kun har en gratisversion, skal jeg selv betale alle omkostninger til hosting, licenser etc. Alene hosting forventer jeg vil koste mig 5-10.000 kr. i måneden de første måneder. Har jeg ikke penge til det, må jeg lukke for adgangen når jeg når et vist antal brugere, og det har jeg ikke lyst til!

Bring selv noget til bordet

Okay, så du fik ideen, så nu skal du bare læne dig tilbage og vente på at pengene ruller ind, ik’? Nej! Tillykke med at du har fået en ide, men det gør mange mennesker, hver dag. Selv den bedste ide bliver ikke til en succes uden eksekvering. Så hvad kan du byde ind med? Brancheerfaring, netværk, er du en god saelger, du har den første kunde, er stærk på økonomi/finansiering eller noget andet? Jeg har før hørt sætningen “jeg er en god planlægger, og kan sætte ting i system”. Jo tak, det er fint, den dag vi er 20 medarbejdere, men her og nu er der brug for at vi begge kan træde i pedalerne.

Vær selv klar til at ofre

Når man beder andre ofre noget for projektet, skal man også selv være klar til det. Hvis jeg siger ja til at gå ind i projektet, siger du så dit job op, eller går ned på halv tid, i morgen så du kan arbejde på projektet som jeg? Er du villig til at sige til familien, at der ikke bliver nogen ferie til syden i år, for du skal investere pengene i projektet? Hvis det bliver nødvendigt, vil du så gå ned i levestandard for at kunne skyde kapital ind i virksomheden? Hvis svaret er nej til samtlige spørgsmål, så får du svært ved at overbevise mig om, at jeg skal løbe en risiko. 

Håber at dette giver lidt indsigt i hvordan jeg som programmør tænker, når jeg får henvendelser fra idemænd med gode ideer. Jeg ved ikke om andre tænker på samme måde, men jeg tror ikke at det er helt skævt.

PS: Det er ikke en opfordring til at sende mig gode ideer, jeg har mere end rigeligt at se til :-)

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Carsten skriver Skriv dig op