Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Steinar Ditlefsen Er du ved at dø når du skal sige noget foran et publikum?

Er du ved at dø når du skal sige noget foran et publikum?

5.250 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
27 August 2010

Tit fortæller folk mig at de oplever deres største frygt og angst når de skal rejse sig op og sige noget i en forsamling. Det gælder ikke nødvendigvis store forsamlinger, men også i mindre sammenhænge hvor der måske blot er 15-20 andre tilstede. Tale-frygten kan plage alle, også normalt udadvendte og velformulerede personer. For nogle fremkalder den så voldsom en angst at der bliver søvnløse nætter og koldsved for en 3 minutters præsentation i den lokale forening.

En undersøgelse for nogle år siden viste f.eks. at amerikanernes næst største frygt er store højder. Og derefter, på tredje til sjette plads, frygten for: insekter, økonomiske problemer, dybt vand og sygdom. På syvende plads kom døden. Helt på toppen lå, amerikanernes største frygt: At tale for en gruppe mennesker.

Måske er det frygten for det ukendte som gør at vi er så bange for det. Vi ved ikke hvordan vores ”publikum” vil reagere. Kan de lide mig eller synes de jeg er et kvaj? Der er måske fremmede mennesker i salen. Forstår de overhovedet hvad jeg mener? For de allerfleste af os er det en situation som virkelig ligger udenfor vores komfortzone.

Hvad kan man så gøre for at denne frygt ikke skal fremkalde en kvælende angst hver gang man skal sige eller præsentere noget for en gruppe mennesker?

Her er 5 praktiske tips som vil hjælpe dig til at overvinde din frygt og holde en god præsentation:

1. Fokuser på det du vil opnå, ikke på det du er bange for. Du har noget på hjertet som du ønsker skal berøre tilhørerne. Tænk på dette. Forestil dig at du siger det så godt du kan, lige præcis sådan som du ønsker at få det sagt. Forestil dig levende hvordan tilhørerne begejstret modtager din præsentation. Hvordan de nikker og smiler venligt og klapper når du er færdig. Mærk fornemmelsen af at du er i den gode zone nu. Bevar dette billedet og følelsen hele tiden. Tillad ikke din frygt at komme op med negative billeder.

2. Praktiser positiv self-talk. Sig til dig selv ”Jeg glæder mig til at holde min præsentation” ”Jeg kan godt lide at holde tale for disse mennesker” ”De bliver begejstret for det jeg har at sige”. Gentag sætningerne mindst 30 gange for dig selv, og gerne højt. Læg følelse i det når du siger det. Du syns måske dette lyder lidt banalt, men prøv det! Det virker.

3. Forbered dig så godt du kan. Hvis du er absolut sikker på hvad du skal sige og hvordan du vil sige det, så vil du føle en større tryghed. Man går hurtigere i stå når man ikke er hundrede procent sikker på hvad man skal sige.

4. Øvelse gør mester. Ja det gælder naturligvis også her. Du vil opleve at du alligevel ikke døde af det. Du vil opleve at mennesker stort set er meget venlige, og at selv om du skulle hakke lidt i det så går det godt alligevel. Der er artister som hele livet igennem kæmper med sin scene-angst, men de lærer at de kan kontrollere tingene og at de ved god forberedelse opnår gode resultater. 

5. Hav det godt og gør det godt. Alt du kan gøre for at føle dig oplagt og i form, vil gøre det nemmere for dig (men drop piller og alkohol..). Sund mad, hvile, frisk luft og højt energiniveau en din hjælper. Gå en en lille runde for dig selv mens du tuner dig ind ved at repetere øvelse 1 og 2 med stor indlevelse. Det giver mental parathed og du får blodcirkulation og luft til hovedet.

Og så går du op og deler dit budskab med dem som gerne vil høre dig. Måske er det dig der skal give dem en historie de husker, et nyt perspektiv eller blot en god oplevelse i dag. Gør det! Publikum er dine venner.

Har du selv en erfaring eller gode tips til hvordan man overvinder nervøsiteten, så må du gerne dele det i kommentarfeltet nedenfor!

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Steinar skriver Skriv dig op