Dugfrisk spørgeskemaundersøgelsen fra Enalyzer viser interessante oplysninger omkring danskernes arbejdsglæde
Er det sjovest at være offentligt eller privat ansat?
Er det unge eller ældre der finder størst glæde ved arbejdet?
Giver dårlig ledelse øget sygefravær?
Dette og meget andet har Enalyzer A/S undersøgt og svarene kan du finde i nedenstående. For mere uddybende forklaringer og grafer i dette link. http://www.enalyzer.dk/artikler/arbejdsglaeden-er-i-top-hos-3-ud-af-10-danskere.aspx?gbi=ea56bdaa-c1c4f238-da7f90c8-gbtest
--------------------------------------------------------------------------------
Arbejdglæden er i top hos 3 ud af 10 danskere
Hvert år tager Enalyzer.com temperaturen på danskernes arbejdsglæde. Dette sker gennem en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse, hvor mere end 5.000 danskere har vurderet deres arbejdsglæde ved at give karakter til deres arbejdsliv. Karaktergivningen er foretaget på en skala fra 1-7, hvor 1 er dårligst og 7 er bedst.
3 ud af 10 danskere i arbejde giver deres arbejdsliv topkarakteren 7.
4 ud af 10 danskere (39 %) føler at de har et tilfredsstillende arbejdsliv (karakteren 5 eller 6), de sidste 30 % giver deres arbejdsliv en decideret dumpekarakter eller noget, der minder derom (karakter 1-4).
Gennemsnitskarakteren for danskernes oplevede arbejdsglæde ender således på 5,3 - en beskeden tilbagegang sammenlignet med tallet fra 2011 (5,4).
Offentlig eller privat arbejdsplads? - Det er lige sjovt at gå på arbejde
Spørgeskemaundersøgelsen konkluderer ligeledes, at det er lige sjovt at gå på arbejde, uanset om du er ansat på en offentlig eller privat arbejdsplads. I begge sektorer ligger den gennemsnitlige arbejdsglæde på 5,3. Inden for de forskellige områder af den offentlige sektor er der markant forskel på den oplevede glæde ved at gå på arbejde blandt medarbejderne. Den højeste arbejdsglæde finder vi i kommunerne, hvor arbejdsglæden er målt til 5,4, mens ansatte i staten oplever en mere beskeden arbejdsglæde på 5,1. Til sammenligning ligger niveauet for arbejdsglæde i regionerne på 5,3.
Arbejdsglæden er stor I finanssektoren.
Spørgeskemaundersøgelsen måler arbejdsglæden indenfor 21 brancher. Den højeste arbejdsglæde er at finde inden for finans, forsikring samt detailhandel, hvor arbejdsglæden er målt til 5,5. Modpolen er IT og databehandlingsbranchen, hvor arbejdsglæden i 2012 er målt til 5,0.
Jo ældre vi bliver desto større glæde oplever vi ved at gå på arbejde. Det højeste niveau af arbejdsglæde finder vi hos personer, der er 60 år eller ældre, hvor den gennemsnitlige arbejdsglæde er målt til 5,7. Seniorerne giver i denne sammenhæng de unge baghjul. Arbejdsglæden hos de 18-29-årige ligger på beskedne 5,1.
Godt og vel 1 ud af 3 danskere i arbejde synes ikke deres leder gør et ordentligt stykke arbejde (den svage leder). Omvendt synes 1 ud af 4 danskere, at deres leder gør et fremragende stykke arbejde (den excellente leder). De dårlige ledere findes overalt. Dette gælder uanset om vi stiller skarpt på offentlige eller private arbejdspladser.
Sygefravær koster dyrt. Både for samfundet, virksomhederne og den enkelte medarbejder. Beskæftigelsesministeriet vurderer at sygefravær årligt koster samfundet 37 milliarder kroner. En målrettet indsats i forhold til at klæde lederne bedre på til at løse den opgave de er sat i verden for - at lede vil således ikke alene gavne det psykiske arbejdsmiljø og den generelle trivsel, men vil også have en markant effekt på produktiviteten og omkostningsniveauet.
BAG OM UNDERSØGELSEN
Enalyzer har siden 2007 gennemført en årlig benchmarkundersøgelse af danskernes arbejdsglæde. I undersøgelsen spørger vi mere end 5.000 danskere i arbejde om deres oplevelse af deres arbejdsliv. Deltagerne i undersøgelsen er udvalgt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og branche. Undersøgelsen er gennemført i september/oktober måned i 2012 i samarbejde med Userneeds (www.userneeds.dk). Alle svar er indsamlet gennem Userneeds Danmarkspanel, der er Danmarks største panel med mere end 150.000 panelister.
Enalyzer's Employee Engagement Benchmark (E3) består af mere end 60 spørgsmål fordelt på 15 overordnede temaer. Spørgsmål og temaer i undersøgelsen er nøje udvalgt på baggrund af den nyeste internationale viden på området og Enalyzer's massive erfaring fra gennemførsel af medarbejdermålinger for en lang række offentlige og private organisationer i Skandinavien siden 2001. Klik her for at se skemaet for 2012-undersøgelsen.