Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Man skal påføre sig selv forandringer når man kan, ikke først når man skal!

Skrevet af:
11. november 2015 | 7.270 Visninger | 15 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Soulaima Gourani

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Jeg er, som I der læser mine bøger og blogs ved, i min dybeste grundvold fuldstændig overbevist om, at ens mod hele tiden skal trænes, og ens komfortzone konstant skal udfordres for ikke at gro fast.

Livet fortjener at blive levet, og vi mennesker skal bruges, strækkes og udfordres. Mennesker er lidt ligesom sølvtøj. Flottest når det er slidt, brugt og bærer på en historie. Og ikke at forglemme at de hjerneceller du ikke bruger forsvinder, tænk over det!

Det er, efter min mening, ikke hensigtsmæssigt år efter år at lave det samme dag ud og dag ind, uagtet hvor succesfuld og tilfreds du end måtte være. Du sidder måske og tænker – ”jeg er da helt vildt udfordret på mit job. Jeg skifter job/ansvarsområder løbende, rejser meget og skal hele tiden forholde mig til nye problemstillinger.”

Hmm! Er det nu også rigtigt, at du er det?

Er du sådan én, der udfordrer dig selv? Så tillad mig at spørge:

 • Hvilken vej kører du på jobbet? Tager du nogensinde en ny ukendt omvej?
 • Hvilken playliste har du på din telefon? (Tuner du nogensinde ind på en ny stilart eller radiokanal, du aldrig har lyttet til før?)
 • Hvad spiser du til frokost? Og hvem spiser du den typisk med?
 • I hvilken side af dobbeltsengen sover du? Altid samme side?
 • Hvilken hånd børster du typisk tænder med?
 • Hvornår inviterede du sidst en ny (ukendt) ven ind i dit liv/med hjem til middag?
 • Hvornår gjorde du sidst noget, der var uventet for dine omgivelser?
 • Hvor meget af dit liv er baseret på lyst vs. frygt? 

Med andre ord; hvor meget kører du på rutinen? Hvis mere end 40% af alt det du foretager dig i løbet af din arbejdsdag minder om det, du gjorde i går, er det, hvis du spørger mig, tid til at standse op... og tænke over om det er sundt for dig. Gør dit liv dig stærkere eller slappere?

Jeg værdsætter rutiner og kompetencer meget højt – især hos en kirurg eller en pilot hvor erfaring er altafgørende.

Men vi ved også, at eksempelvis unge nye læger kan være bedre end de ældre og mere erfarne læger, fordi de netop er, ja du gættede rigtigt, mere på tæerne, de er grundige og nervøse for at begå fejl. Just saying!

Kun i meget få situationer er en udpræget mental autopilot og rutine en god ting. Spændstighed og det at være ”oppe på tæerne” er derimod virkelig noget, jeg værdsætter og har respekt for.

Hvor meget kører du på mageligheden, autopilot eller på frygten (og derfor bliver i noget du egentlig ikke gider, men du har ikke fantasi eller selvværd nok til at ændre).

Man behøver ikke kaste en bombe ind i sit liv. Men måske du kan finde lidt inspiration i nedenstående. Du ved helt sikkert at: 

 • Det er usundt at spise den samme ensidige kost – variation er kodeordet for sund livsstil – sådan er det også i dit arbejdsliv. Det er eksempelvis også uhensigtsmæssigt at lave den samme sport år ud og år ind (medmindre du selvsagt er professionel) – man får skader af det og kroppen stivner i bevægelserne og resultaterne udebliver.

Jer der dyrker sport ved, hvad jeg mener, det er sundt at lave mange forskellige former for sport. Sådan er det ogsåi dit arbejdsliv.

 • Det er i længden ikke sundt kun at omgive sig med mennesker, man kan lide og kender (du bliver simpelthen over tid dummere af det). Hvis du sidder i et selskab med dine venner og hører dig selv spille den samme plade igen og igen – så er det tid til at standse op!

Hvornår vender du pladen og siger noget nyt? Tør du omgive dig med mennesker, der er dygtigere end dig selv, og som provokerer dig? Nogle af jer har sikkert prøvet at gå til yoga.

Livet er lidt ligesom en yogatime, mener jeg.:

 • Bliv på dine egen måtte - bliv i egen energi (du er ikke ansvarlig for andres humør, lykke eller skæbne)
 • Lad vær med at konkurrere med andre (der er ingen som dig – du er unik. Ingen har dit finger eller sågar læbeaftryk – det er helt unikt og enestående. Du er unik og derfor giver det ingen mening at sammenligne dig selv med andre)
 • Tro på dig selv (især hvis andre ikke gør)
 • Stræk dig lidt mere hver gang (når du mestrer en øvelse, udfordrer du stillingen, så den atter bliver vanskelig). 
 • Træk vejret (du tænker bedre, hvis du får nok ilt)
 • Hold pauser (vid hvornår du skal presse på, og hvornår du skal hvile)
 • Smerte er kun en følelse (tro på at du kan holde til mere, end du tror - og giv ikke op)

Vi forventer at professionelle sportsstjerner træner, ansætter de bedste coaches, tager mellemtider, øver sig, er ambitiøse og finjusterer selv de mindste deltaljer i deres liv for at få det hele til at gå op i en højere enhed. Sådan er en erhvervskarriere også! Justeringer, optimeringer og udvikling! Konstant. Intet er godt nok, og man kan og bør ikke hvile på laurbærrene.

Jeg har en filosofi, der siger:

 • Hvert år skal du give dig selv mindst – MINDST – én større fysisk eller psykisk udfordring (så din mentale spændstighed bevares)
 • Hvert 7. år skal du lave markante forandringer i sit liv (for mig var det at blive selvstændig i 2007)
 • Og ca. hvert 10. år skal du putte dig selv i en helt ny potte, med ny muld, ny næring, og mere plads (ganske som du gør med dine stueplanter).
   

Såååååå i dag – 14 år efter jeg atter kom til Danmark – ser jeg tilbage på en fantastisk tid med masser af spændende arbejdsopgaver, mange faglige, boglige, professionelle og personlige udfordringer. Mange spændende mennesker.

København – en vidunderlig lille storby. Jeg har aldrig før boet et sted i så mange år.

Men nu er det altså på tide at prøve noget nyt - igen. 

Jeg tror på vigtigheden af at flytte sig selv fysisk. Selv små skridt kan have en massiv indflydelse på dit liv, dit syn på livet og omfanget af dine drømme.

Vi flytter ultimo 2015. Vi har solgt, hvad vi ejer. Vi flytter. Vi drager til USA. 

Vi kunne flytte til Tarm eller Taastrup (byer i DK hvor jeg endnu ikke har boet!).

Men valget faldt nu på Texas, hvor jeg har investeret i en ny virksomhed, og mit første foredrag – nu som indbygger – bliver i november på Harvard University.

Så venner, det bliver et gensyn, men hvornår vi er tilbage igen, ved jeg ikke.

Det har været en fornøjelse at bo her, og jeg glæder mig til vi ses igen. Hvem ved, om det er om 1, 3 eller 10 år? Vi ved det simpelthen ikke!

Louise, min fantastiske PA (LBJ@soulaima.dk), forbliver på Danmarkskontoret i Hillerødgade, og har lovet at prøve at få det hele til at gå op, så jeg stadig en gang i mellem kommer hjem og holder foredrag, e-foredrag, webinarer og kurser.

Jeg beholder også et par af mine tillidsposter - blandet andet i Capitalaid.com, hvor jeg stadig er CEO.

Jeg lover at fortsætte med at opdatere på mit liv og vores nye liv på AMINO, Instagram, Twitter og Facebook

TAK til jer alle her på Amino for jeres støtte igennem de sidste mange år, og held og lykke med hvad enten det er, du drømmer om at udrette i dit liv.

Kommentarer

Klaus Udbye Agesen   den 12-11-2015 kl. 09:21

Som altid velskrevet og med skarpe pointer. Jeg står selv overfor en skelsættende periode i mit liv, hvor jeg ønsker at tage springet og blive iværksætter. Jeg føler det som om jeg står på en vippe med 15 meter ned til vandoverfladen. Mine tæer er ude over kanten, håndfladerne er svedige og vejrtrækningen hurtigere end normalt. Kort sagt er jeg ude af min comfort zone og måske lander jeg på dybt vand, men jeg kan trods alt godt svømme så drukne gør jeg ikke!!!

Dit blogindlæg har givet mig et skub i den rigtige retning og jeg er nu mere afklaret om hvad det er jeg vil. Tak.

Er kommentaren brugbar? 3 0
Vivi Frølich   den 12-11-2015 kl. 09:22

Kære Soulaima,

Tak for dit indlæg og tillykke med din beslutning! Hvor er du sej.

Jeg er helt enig i dine reflektioner omkring dét at udfordre sig selv. Jeg stod selv i samme position for et år siden: Sagde mit job op efter 13 år for at blive selvstændig. Jeps, vildt angstprovokerende. Men den bedste beslutning jeg har taget. Mine tilbagevendende mantra var: Hav is i maven, tro på det lykkes - og hvad er det værste som kan ske???

Ønsker dig held og lykke i dit nye eventyr.

KH Vivi

Er kommentaren brugbar? 2 0
Inger Harborg   den 12-11-2015 kl. 10:11

Kære Soulaima,

Tak for de kloge ord. Jeg er fuldstændig enig med dig og har selv flere gange taget radikale beslutninger om at flytte fra et land til et andet land (Danmark, Tyskland og Italien), og skifte fra en branche til en anden branche/opgave/arbejde og en anden by. Alene i Italien har jeg boet i 5 forskellige regioner.

Naturligvis er det grænseoverskridende at komme ud af ens grønne komfortzone og ind i det gule, ja måske endda røde felt. Det er svært at kaste sig ud i et svømmebasin uden at vide om man kan bunde eller finde ud af at svømme. Men det giver også et fantastisk pust af ny energi, når man så hver gang finder ud af at det kan man jo godt. Ja, man oplever endda at de nye tiltag går over al forventning.

Så længe leve udfordringerne og modet til at skifte spor ind i mellem!

Tillykke Soulaima med dit nye liv og arbejde i Texas!

MVH

Inger Harborg

Er kommentaren brugbar? 2 0
Lise Rydstrøm   den 12-11-2015 kl. 11:56

tillykke Soulaima,

Den opsang ku jeg godt bruge. Jeg er selvstændig og samtidig lidt af en bangebuks må jeg indrømme.

vh

Lise Rydstrøm

sang klaver og kor

liserydstroem.dk

Er kommentaren brugbar? 2 0
Rasmus Johansen   den 12-11-2015 kl. 12:46

Hvis du kun skifter jorden på dine stueplanter hver 10 år - skal du være ualmindelig heldig at de overlever...;0))))) - Men med hensyn til dit indlæg - så syntes jeg det er godt...;0) - Og for at blive i termerne - vil jeg gi' dig fuldstændig ret i - at det gælder om at stikke en finger i jorden - og se om du stadig er fugtig - og om der stadig er næring i dig - eller om du er blevet tør og udpint - og på vej til at visne i din alt for gamle afblegede krukke. God dag...;0) - Mvh Rasmus - Amager Planteland

Er kommentaren brugbar? 2 0
Susanne   den 12-11-2015 kl. 17:26

Spændende og kloge ord til eftertanke .

Held og lykke over there👍

Er kommentaren brugbar? 2 0
Per Grønning   den 12-11-2015 kl. 17:40

Variety - is the spice of life

Er kommentaren brugbar? 2 0
Anita Vibsig Neutzsky-Wulff   den 12-11-2015 kl. 19:49

Rigtigt godt indlaeg! Tak for det.

Jeg staar ogsaa paa vippen til at skulle vaere selvstaendig, og det er altid befordrende med folk der giver et skub i den rigtige retning, som baade du, Martin Thorborg og andre gode folk i ivaerksaetter miljoeet.

Jeg bor selv pt. i USA, Los Angeles. Min familie og jeg har boet her i ca. 2 aar nu, og det har vaeret en fantastisk oplevelse. Man bliver rigere og klogere af at flytte sig - baade naar det sker fysisk og mentalt.

Jeg oensker dig al mulig held og lykke med dit nye eventyr.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Betina Enemark   den 13-11-2015 kl. 08:16

Tak for dine reflektorer og at du er et kæmpe forbillede for aktion.

Alt det bedste for dig og din familie - og alt det nye som I får indflydelse på :-)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Bodil Vilhelmine Dybvad Pedersen   den 13-11-2015 kl. 08:19

Kære Soulaima

Du er fantastisk.

Ønsker dig alt mulig HELD og LYKKE, ved næste station, på din livsrejse.

Mange hilsner

Bodil

Er kommentaren brugbar? 1 0
Thomas Frost   den 13-11-2015 kl. 09:45

Jeg tog skridtet og flyttede langt op i Sverige (ca. 950 km nordligere end kbh), sammen med min forretningspartner, da vi begge havde sagt vores fuldtidsjob op og ville starte WebCoders.dk op på fuld tid.

Jeg fortrød flere gange undervejs da det var langt hårdere at starte op end vi lige havde regnet med :-)

Men i dag er jeg satme glad for jeg tog chancen. Det er 5 1/2 år siden jeg har været i Danmark, og jeg har ikke set mig tilbage siden, og bor i dag i Indonesien.

Dog er forandringer ikke for alle, og ikke alle trives med forandringer. Alle er forskellige og man skal gøre hvad man har det bedst med, forandringer eller ej.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Carsten Jacobsen   den 13-11-2015 kl. 22:40

I dag er det 6 år siden jeg stod i Aalborg Lufthavn med kurs mod San Francisco.

Det har været enormt udviklende, både fagligt og personligt. Det har været en vild rejse, men det virker på samme tid som om, at den først lige er begyndt.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Karin Juul Jensen   den 18-11-2015 kl. 10:10

Tillykke med dit nye skridt.

Jeg arbejder selv med tanker om rutiners værdi versus kast dig ud i de vilde eventyr. Jeg tror ikke de er hinandens modsætning men snarere hinandens forudsætning. Du er nødt til at have rutiner for at kunne bryde med dem. Ellers bliver det blot kaos på kaos.

Og når du så har taget springet (som jeg også har gjort som iværksætter på dybt vand lige nu), så er det med at komme i gang med at svømme. Og her er det en fordel at vælge nogle svømmetag (rutiner) der kan hjælpe med at skabe et flow i hverdagen uden at skulle skifte mellem crawl-ryg og brystsvømning for hvert 5. tag.

For at tage dit eget eksempel - det er vigtigt at sætte sig et mål om fysisk træning. Hvis du virkelig vil lave banebrydende resultater indenfor sport er der nødt til at være træning, som, ja, indebærer rutiner for bevægelser og kost.  

Så - jeg vil bare opfordre til balance i tingene:-)Rutiner er ikke af det onde. De kan være med til at give udholdenhed og mindske angst for ... nye udfordringer.

Er kommentaren brugbar? 2 0
Daniel Bach   den 19-11-2015 kl. 08:21

Stort respekt og alt det bedste på det nye eventyr :)

Er kommentaren brugbar? 2 0
Dennis Sørensen   den 21-07-2016 kl. 12:57

Held og lykke :)

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: tretten + to =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Soulaima skriver


Lær af de bedste!

Bliv en formidabel foredragsholder. Brug dine talegaver til at sælge dine produkter. Gør din nysgerrighed til en forretning.

Overkom nervøsitet og få mere magi i dit liv. Kom med i Anne & Soulaimas Fitness Center for Foredragsholdere. 

Læs mere - Nerdy Speakers


   


Soulaima på Twitter

Hvis du vil have besked når Soulaima og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer