Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani ”Hvorfor alle burde starte med at lede en NGO…”

”Hvorfor alle burde starte med at lede en NGO…”

9,686 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
28 May 2014

Kunne du godt tænke dig at lære, hvordan man opbygger en organisation - uden én eneste krone på lommen, og hvordan du bliver i stand til at få folk til at arbejde og involvere sig - uden at de får andet ud af det end æren, vel og mærke?

Der er meget vi kan lære fra NGO verdenen, og det vil jeg gerne dele med dig i dette Amino nyhedsbrev.

For snart 2 år siden var jeg i Mexico og faldt i snak med Kronprins Haakon af Norge. Han fortalte mig passioneret om en organisation, som han er medstifter af. Den hedder Global Dignity (www.globaldignity.org) og er aktiv i det meste af verden, blot ikke i Danmark, endnu.

Jeg har aldrig været ansat i en NGO eller ledet en NGO før, så da Kronprinsen tilbød mig at blive bestyrelsesformand og dansk ansvarlig for organisationen, var jeg noget tøvende. Hvordan leder man folk, som ikke får løn for det de laver. En NGO - Og jeg der ikke aner ikke hvordan man søger penge (jeg kan kun tjene penge).

Råd 1)

Kontakt og involver folk

Jeg kontaktede derfor mennesker i mit netværk. Folk jeg havde kendt i rigtige mange år. Folk med og uden kendskab til NGO arbejde.

Jeg inviterede til ”åben hus” og fortalte om sagen. Der var kendte og ukendte – jeg var nemlig ikke helt sikker på om jeg skulle bruge kendisser til at skabe opmærksomhed.

Jeg inspirerede alle mulige til at melde sig som frivillige/ambassadører, og lade mig vide hvilke opgaver de brændte for, og hvilke poster de ville bestride. Nogen brændte for PR, event, andre for bogføring, andre for ledelse og kontakt med frivillige etc.

De ”kendte” var ikke et stabilt holdepunkt. Folk glemte simpelthen ”sagen” når de var i rum med dem. Det var derfor bedre med ”almindelige” frivillige som stod med lysende øjne og brændte for sagen. 

Råd 2)

Sagen bærer

I en NGO er det vigtigt, at sagen er noget nogle/mange føler noget for. I en frivillig organisation arbejder folk for SAGEN.

I nogle tilfælde kan det da godt være, at det betyder noget for dem, HVEM DU er. Det var der også i Global Dignity engang. Men de falder hurtigt fra når de opdager, at her skal arbejdes, og at de måske ikke konkret får mulighed for at arbejde side om side med dig så ofte, som de havde drømt om.

Med andre ord, dem du vil have om bord, er dem der BRÆNDER for sagen.

Råd 3)

Vær tålmodig

Jeg mener det virkelig. Vær tålmodig. At opbygge noget uden en krone på lommen er virkelig en opgave, der vil noget. Ingen får løn og vi har ikke fået én eneste krone i bevilling.

Nøj hvor har jeg fået testet min tålmodighed. Folk kommer og folk går. Én dag er de der, den næste siger de ikke kan bidrage mere (med eller uden en grund).

Ofte føles det som tre skridt frem og fire tilbage at opbygge en NGO.

  • Folk kom, folk skred.
  • Folk sagde de kunne noget – som de så ikke kunne/ville alligevel.
  • Folk meldte sig til, kom ikke.
  • Kom og tog ikke opgaver som forventet.

-      og alt muligt andet.

Men her to år efter sidder vi med en hardcore kvalificeret hård kerne af meget kompetente frivillige, som dedikerer en stor del af deres tid til at opbygge, lede og drive Global Dignity Danmark (www.globaldignity.dk)

I en frivillig organisation tager det tid at skabe en ”hardcore” gruppe af loyale ”medarbejdere”, som bliver i organisation i med- og modgang. I en NGO får man virkelig testet folks ægte passion for sagen. For bliver de der, når det virkelig brænder på?

Som frivillig har du jo din absolutte frie ret til at forlade skibet på et hvilket som helt tidspunkt. Loyaliteten er dejlig, men kan ikke forventes i samme grad, som hvis de fik løn for det.

Trin1)

Første trin er at føle en passion for sagen

Du skal virkelig brænde for sagen for så virker du også troværdig overfor andre. Find derefter dem der deler din passion, eller som hurtigt forstår meningen med det hele, og som har lyst til at være med til at starte noget helt nyt op (og leve i det rod det nu engang er).

Disse mennesker er som regel nogen, der allerede er tætte på dig, og som stoler på, at du ved, hvad du gør. De er villige til at tage gøre en ekstraordinær indsats for dig, og for den sag du brænder for.

Du finder dem typisk i din netværks indercirkel.

Trin 2)

Udøv ledelse

Du må turde udvise ejerskab og beslutningskompetence. Som i en ganske almindelig organisation må du skille dig af med unødige brokkehoveder og illoyale ”kollegaer”.

Du må også være parat til at skille dig af med folk, hvis ikke de lever op til det værdisæt, der er sat for organisationen. Også selvom du har brug for deres arbejdskraft.

 

Trin 3)

Sæt nogle klare mål

Hvis du er klar på, hvad du vil opnå, hvordan det skal gøres, er det lettere for dig at få andre til at forstå og anbefale sagen til andre.

Hav klare etiske regler og værdier på plads, fordi de er, uden økonomi, de vigtigste pejlemærker i din organisation. Og gør det lettere for dig.

Så er der en lang periode hvor man vokser, får omtale og skaber en dagsorden. En periode hvor IT’en bryder sammen, folk mister koder, plakater bliver forsinkede, folk dukker ikke op som aftalt og meget meget mere. Ham der skulle ordne dit eller dat er pludselig taget på ferie og alt sådan noget.

Alt imens man prøver at skrive en strategi, som er realistisk og forståelig og realiserbar.

Her bliver din hardcore gruppe igen guld værd. Giv dem indflydelse, for det er dem du er afhængige af.

De skal føle, det er deres organisation, og de skal føle et stort medansvar. Her er demokrati og involvering virkelig vigtigt (hvilket det også er i en almindelig organisation). Du skal give dem titler, så de HAR ansvaret.

Folk begynder derefter at indtage specialist-positioner og tage ansvar for vækst og udvidelse. Du mærker, at ting bliver fikset og der er færre (konstruktive) konflikter. Der kommer system i tingende. Man begynder at få rutiner. Folk virker mere afklarede og finder roen i, at der er en hverdag. Der opstår en form for solidaritet.

Din opgave er hele tiden at sikre at mærke DIN passion og drive for sagen.

En dag bliver I måske tilbudt penge, funding eller lign. Det er milepæl, men også en vigtig beslutning. Begynder én at få løn, hvad så med de andre? Det er ikke ualmindeligt at det skaber konflikter at én eller få får løn, mens en masse andre ikke får.

Vi har valgt at ingen får løn. Hvad fremtiden bringer må vi se på. Men vi har den fladeste organisation man kan forestille sig med en bestyrelse bestående af tre personer og en strategigruppe bestående af godt 15-17 mennesker, der er meget loyale. Det er din opgave at holde dem opdateret, dele dine bekymringer med dem og bede dem om deres ekspertise. De skal, for at gide at være med, føle at de gør en kæmpe forskel ikke kun for sagen, men også for dig.

Trin 4)

Fejre i det små

Så skal du huske at feste – når nu folk ingen løn får, så må du være ekstra opmærksom på det sociale. Måske er du, som jeg, travl og rejser meget, men det er utroligt hvad du kan udrette via sms, e-mail, Facetime etc. Vis at du er med dem. Kom selv og pak poser en sen aften, sæt stole op og alt det der. Vis at I er lige i det her.

Jeg vil underskive med eget blod at starte og nu lede en NGO i den målestok vi er nu, har været én af de bedste læringsprocesser jeg nogensinde har været igennem.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale, at du prøver det af. Du har helt sikkert en sag du brænder for, som du synes mangler en stemme i samfundet. Den stemme kan være din!

 

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere