Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Penge – din sjæls mission?

Skrevet af:
25. februar 2013 | 3.716 Visninger | 4 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Soulaima Gourani

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk


Penge er vigtige. Virkelig vigtige. Enig?

De fleste iværksættere kender een eller flere, som har haft for lidt fokus på at tjene penge til deres selskab, og af samme grund, eksisterer virksomheden så heller ikke længere. Vi kender også folk som bruger mere end de har, som er fanget i en ond spiral. Vi kender også folk som er rige og som burde være lykkelige, men som ikke er det! Hvad er meningen med penge?

Vækst og kapital – vi ved det godt.

Det er grundlaget for enhver virksomhed. Uden penge – luk og sluk!

Som ene-forsøger, iværksætter og chef - er stabil omsætning og vækst klare fokusområder for mig.

Jeg har faktisk set venner og familier gå fallit, og være tvunget på tvangsauktion.

Det gør at jeg er god til at have styr på økonomien privat og i en virksomhed.

Der skal være styr på regnskabet og finanserne. Men jeg værdsætter især min sjæls frihed højere end penge. Ingen skal kunne købe og dermed eje mig. Jeg er ikke til salg. Sådan føler jeg det (og det gør det stort set umuligt at ansætte mig – jeg kan ikke sættes i bur (heller ikke et guld-bur).

Penge som det endegyldige mål?

Forleden sad jeg med en direktør, hvis formål med livet  (han betroede mig) var at tjene mere og mere…Han var helt besat at penge:

  • Mange penge
  • Flere penge
  • Stigende og voksende velstand

- var for ham et bevis på, at han var nogen og bevis på at han er vigtig og relevant – at han var nødvendig og relevant.

På vej hjem grublede jeg over mine egne målsætninger i livet.

Psykologer og økonomer har forsket i hvor mange penge der udløser tilfredsstillelse og personlig glæde og tilfredshed [1]. Og ja penge gør os lykkelige. Vi bliver bare ikke lykkeligere af mange penge.

Nok er nok – men hvad er nok? Hvad er nok for dig?

Penge bidrager positivt til lykkefølelsen. Især når man bevæger sig fra fattigdom til middelklasse.

Den tur har jeg prøvet!

Men forskere siger at du ikke bliver lykkeligere af at bevæge dig fra middelklasse til overklasse – faktisk stiger livslykken markant mindre.

Man kan groft sagt sige at det ikke betaler sig at være stinkende rig.

Dèt er ihvertfald ikke pengene som gør os lykkelige, påpeger forskere. Det betyder at penge som et mål i sig selv ikke gør os lykkelige.

Jeg kender folk som har taget et job/sagt ja til en ordre kun på grund af lønnen/udsigten til faktura.

Og de har overhørt alle advarsler, som kunne tyde på at det var en dårlig ide at matche sig op med jobbet/kunden (af mange årsager). De har solgt sig selv – og er blevet ulykkelige af det.

Jeg har selv gjort det!

Jeg har et begreb, som jeg bruger i forbindelse med mit arbejde. Hvis jeg (hvilket jeg prøver at undgå) takker ja til en opgave jeg egentlig ikke gider, ikke brænder for, hvor jeg egentlig heller ikke kan lide dem, jeg skal arbejde for - hver gang jeg gør noget for penge, kalder mig selv for ”til salg”.

Det er et grimt udtryk (I know), men det er for at minde mig om, at det er det, jeg gør, når jeg kun tænker på penge. Og at jeg skal undgå det.

Jeg har fået ryddet så meget op i mit arbejdsliv, at jeg faktisk primært bruger min tid på netop det jeg gider – sådan var det ikke for bare 3 år siden. Dengang var jeg ikke så klar i spyttet, som jeg er i dag. Og jeg lod mig rive med i hvad andre synes var sjovt, fedt, status m.v. I dag har jeg min egen agenda.

Når jeg KUN gør noget for penge og dermed ikke lytter til alt det andet som er vigtigt for mig for at have et balanceret og inspirerende arbejdsliv føler jeg det som en slags sjælelig voldtægt, når jeg gør noget, som jeg ikke har lyst til. Ubehaget sætter sig for mig legemligt.

Nogen kan gøre noget, alene for pengenes skyld.

Jeg ved, at hvis jeg gør det, betaler jeg en for høj pris. Det betyder desværre at jeg er ultra kræsen med hvad jeg bruger min tid på, har møder med, sidder i bestyrelser for osv.

Hvad handler livet om?

Når Brian og jeg taler om, hvad vi gerne vil med livet, så taler vi ikke nødvendigvis om et liv, hvor vi behøver at eje noget.

Vi kan forlade vores lejlighed på ti minutter, vi har intet forhold til vores ejendele.

Vi vil blot rejse meget mere, se verdenen. Og kan jeg fortsætte med at skabe endnu mere tid til at inspirere folk, der har behov for det, så er vi lykkelige.

Det er ikke i sig selv interessant for os at bo i et stort hus eller at eje en masse l*** 

Jeg kan bare ikke sælge min sjæl. Min sjæl er lovet væk. Hver gang jeg træffer et valg, som er nødvendigt, fordi jeg trods alt skal betale regninger, har jeg givet den handling et navn, så jeg husker mig selv på, at det er noget jeg gør, men det er ikke den vej, jeg skal gå. Det er ikke mit værdigrundlag eller drivkraft at gøre noget kun for penge.

Er du inspireret? Jeg siger ikke at livet kan leves uden penge - men hvor mange penge vil du løbe efter? Hvornår er du tilfreds? Har du et mentalt beløb/mål eller halser du bare afsted efter hver en øre? Hvad er din frihed værd? Hvad er din sjælefred værd? hvad giver dig fred i sjælen - hvis det er penge - så skriv beløbet du vil tjene om året her; ______ (hvordan får du det, når du ser beløbet?)   

Så når du tænker over dit liv, og din karriere kan du med fordel tænke over følgende:

1. Driv din karriere ud fra mere end blot penge: Gør det du er god til , passioneret omkring og som der er behov for i dit marked.

2. Forstå dit økonomiske ståsted;  hvor mange penge skal du tjene - hvornår er nok nok?

3. Spar op. Sørg for at spare op, så du får en ”hoppepude” under dig, hvis livet fælder dig[1] læs evt Authentic Happiness by Martin Seligman og Luxury Fever by Robert Frank

 

Læs også


Kommentarer

Carl Johan Rising  den 25-02-2013 kl. 13:44

Et spændende indlæg. Men jeg synes dog at vi nu, i nogen tid, har set en stadigt stigende tendens mod formålsdrevne virksomheder. Det er ligeledes noget der har været berørt fra flere forskellige sider (bl.a. her hos Harvard Business Review - http://hbr.org/2011/01/the-big-idea-creating-shared-value/ar/1 )

Jeg ser det som en helt naturlig måde at skulle drive en succesfuld virksomhed på. Hvis ikke man kan finde et bagvedliggende formål at arbejde for, vil der i dette århundrede ikke kunne skabes den store traction.

-

Carl Johan

Er kommentaren brugbar? 1 0
Carsten Jacobsen  den 06-03-2013 kl. 01:39

Jeg elsker dine indlæg med svære spørgsmål :-)

Nr. 2 er virkelig vanskelig. Hvornår er nok nok? Ved man det overhovedet før man når til det punkt hvor man kan sige, at nu er det nok?

Kan man sidde og sige, at når man når X kr. er det nok, og så arbejde hen mod det? Jeg er ikke sikker. Måske det bedste er, at have et årligt tjek af om man synes man er ved at være der.

Når fruen spørger hvor meget jeg er villig til at give for noget, ved jeg det sjældent. Hvis hun derimod spørger om jeg vil give X dollars for et eller andet, er det typisk en nem beslutning for mig.

Måske har jeg det på samme måde mht. hvornår nok er nok. Jeg kan ikke her og nu sætte et beløb på det. Når jeg ser på hvad jeg ejer, ved jeg om det er nok. Det er det dog ikke p.t. :-)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin.S.  den 27-03-2013 kl. 14:54

Meget tankevækkende, de fleste har nok penge og mammon som mål nr. 1. Du skriver nogle gode artikler, har da fået mig til at tænke over mål og motivation. Naturligvis kædet sammen med en dagligdag med en løn-seddel med et vist minimum men derfor kan man godt gøre sig nogle tanker omkring livskvalitet og "velstand" i form af likvider :-).

Tak for godt indlæg.

Er kommentaren brugbar? 1 0
E T  den 27-03-2013 kl. 15:16

Det er da nogen gode spørgsmål du stiller Soulaima og så er det godt at vi har en som dig her på Amino der kan giv os inspiration og et los i røven, altså til os mænd og drenge

Jeg har det sådan at skulle jeg i nærmeste fremtid starte en virksomhed op så skulle det være at kunne forsørge mig selv i første omgang og arbejde med det jeg brænder for. Derudover må der gerne være en gulerod på længere sigt at nogen finder det spændende at købe min virksomhed. Det vil nok give endnu flere penge som man kan bruge til at startups eller på andre iværksætter

Men for at vende tilbage hvornår er nok, så har jeg selv sat mig nogen grænser for alt efter hvor meget jeg tjener og min formue er på. Dvs. grænser som bliver flyttet op eller ned sådan at de hele tiden er tilpasset min økonomi. Jo flere penge jo flere ting vil jeg nok købe eller gøre

Ultimative drøm for mig vil være blandt en af dem på FROBES liste...Så vidt jeg ved så har der aldrig nogen sinde været nogen fra det land jeg kommer fra...

God påske

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: to + tre =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Soulaima skriver


Soulaima Gourani

Mod til succes 

Er du kørt sur i det hele? Er du træt af chefen? Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet – eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er, at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du har selv det fulde ansvar, du er selv nøglen til forandring – og du har alle muligheder.

Du kan købe ‘Mod til Succes’ lige her.

Tag magten over din karriere

Tag magten over din karriere - køb den her

Vil du skifte job? Vil du være leder? Vil du være selvstændig? Lave noget sjovere? Tjene flere penge? Have mere tid til rådighed? Være gladere? Ved du, hvad du vil med dit arbejdsliv?

Vil du give din virksomhed et serviceeftersyn? Klik her.

   


Soulaima på Twitter

Hvis du vil have besked når Soulaima og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer