Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

De dovne møgunger

6.469 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
20 September 2012

Jeg har lige talt med en ung fyr som er blevet kaldt for urealistisk og forkælet af en potentiel kommende arbejdsgiver - hmmmmm. 

I disse år vælter det ud med friske håbefulde unge på arbejdsmarkedet, og integrationen af dem går ikke så godt!

Du hører begreber som generation Y, Z og Alpha. De færreste ved hvad der ligger bag begreberne og hvad drivkraften for disse unge egentlig er.

Hver uge taler jeg for mindst et par virksomheder som spørger om de mon kan tiltrække, fastholde og motivere de næste generationer. Så spørgsmålet optager mange.

Er din virksomhed den, som overlever eller dør inden for de næste fem år? De, som overlever denne spændende ”efter-krisetid”, tænker og handler og ser vores forskelligheder som en mulighed, ikke en udfordring. Den succesfulde virksomhed træner ledere og organisationer til at foretage individuelle hensyn og styrker evnen til at kommunikere på de platforme, hvor folk nu engang befinder sig.

Den succesfulde virksomhed gør op med tanken om, at alle er lige, skal lære det samme pensum og igennem det samme for at kunne bidrage i virksomheden. Om fem år er der ikke længere jobbeskrivelser. De unge definerer selv deres opgaver og byder ind på dem, som vi kender det fra online auktioner. De unge vælger deres leder og skifter leder, når de vil inspireres og lære nyt. Traditionelle systemer, målinger og kontrolforanstaltninger er på vej ud. Hvad erstattes de af? Meningsfuldhed, passion, autentiske fora, hvor det enkelte individ arbejder for en leder, som er værdibaseret, kompetent og personligt involveret. Hvorfor skal de unge arbejde under DIN ledelse?

Hvilke styrker eller talenter har du, som tiltaler dem? Det er vigtige spørgsmål i kampen om de meget knappe ressourcer fem år forude.

I mit foredrag ”tag magten over din karriere” og min bog ”ignite your career” fik jeg rig mulighed for at drøfte karriere med danske unge.  

Faktisk melder flere tilbage ud fra min dialog med de unge på gymnasier og universiteter at de er frustrerede over deres kommende karriere. De unge siger at deres kompetencer ikke bliver anvendt på jobbet. Sikke meget talent der bliver spildt. 

De udtaler at de ikke optjener respekt omkring deres kompetencer fordi de ikke har et eksamensbevis på dem. Og de ikke har så meget rutine. Man overser fuldstændig at de har masser af energi og forventning.

Er 8-10 års erfaring med It, medier og nu også sociale medier ikke en kompetence? For mig at se skal den unge besidde tre hovedkompetencer for at kunne hjælpe dansk erhvervsliv ind i en ny epoke, og det sig værende:

 

  • Sprog og kulturforståelser
  • IT og multimedie kompetencer
  • Sociale netværk og emotionelle intelligenser ( som fordrer samarbejde)

 

Personligt tilhører jeg den generation, som man kalder for generation Y. Vi bliver kaldt alt lige fra dovne til uengagerede. Det er ikke sandt. Vi er vildt engagerede, men vi gider bare ikke arbejde på de vilkår vores forældre arbejdede under. Faktisk synes flere af os at generation babyboomers (jer der er omkring 45-65 år nu) virker en smule misundelige på os.

Som en ung fyr fortalte mig  ” I, der er chefer nu, I tilhører den generation som har gjort et stort nummer ud af at arbejdet kommer før alt andet”. Og han har jo ret. Jeg har observeret at babyboomers bliver skilt på stribe. 

Vi ved godt at vi er den første generation som googlede ordet ”passion” i jobsammenhæng. Og vi ved også godt at I griner lidt af det. Men vi tror faktisk på at det ikke er muligt at gøre noget stort - uden også at føle passion for det vi laver.

Jeg deltager i ufattelige mange møder med ledere rundt omkring i verdenen. Og hvor er der dog mange som ser helt udbrændte ud (især i bilkøen mens I sidder der i jeres biler og surmuler i køen på vej ind på et job – et job du ikke engang gider, og for en ledelse du ikke engang kan lide). Vi håber I bliver den sidste generation der vælger at leve et så uværdigt liv. 

Så hvis det er det  man mener med at vi skal tage del i – ja så har man helt ret. Vi vil ikke være sådan.”

Vi vil have lov at være passionerede og føle en drivkraft. Livet er for kort til et job vi ikke kan lide. Okay, til tider har vi et job vi ikke kan lide for at betale regninger.

Hver gang jeg gør noget for penge, kalder jeg mig selv for en ”luder i en taxa” – for at  minde mig om, at det er det, jeg gør, når jeg kun tænker på penge.

Noget man bliver nødt til af økonomiske årsager.

Andre kan bare gøre noget, fordi de får penge, så kan de overleve, lukke øjnene og købe en ny bil eller en dyr ferie.

Jeg ved, at når jeg gør det, betaler jeg en for høj pris – det er en legemlig og mental voldtægt at gøre noget kun for penge. Sådan har jeg det i hvert fald.

I generation Y og Z lever vi af stærke oplevelser, spændende projekter og ønsker et rigt liv med mennesker vi finder inspirerende.

Vi vil gøre verdenen til et bedre sted. Og det vil vi meget gerne gøre sammen med jer, men så må I love os at I så holder op med at kalde os forkælede.

Det er os der skal rydde mange års overforbrug op!

Vi vil skabe nye jobs

Vi fra generation Y og Z – vi skal ikke bare have et job.

Vi skal skabe jobs – nye jobs som ikke findes i dag.

Vi skal være kreative, innovative, rummelige og nysgerrige, vi skal forbruge mindre og vi skal skabe sammenhængskraft i et land hvor folk både er sig selv nærmest, på lykkepiller, drikker og ryger som ingen andre lande gør – og som Fucking Flink bevægelsen siger – og så er vi ikke engang flinke.

Jeg tror mange babyboomers i virkeligheden er vildt misundelige på Y og Z - fordi de selv har solgt deres sjæl til ligegyldige organisationer som sælger produkter ingen ville savne hvis de forsvandt!

Og det er utrolig svært at få en babybommers-chef til at forstå noget hans lønseddel ikke beder ham om at kunne forstå! 

Så nej, vi er ikke dovne - men vi er en meget lille generation medarbejdere og vi er købestærke - så hvis du vil have os som kunder må du også have os i din medarbejderstab. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Soulaima blogindlæg Skriv dig op