Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Er du realist eller fantast?

Skrevet af:
9. maj 2012 | 3.437 Visninger | 10 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Soulaima Gourani

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

For et par år siden mødte jeg en leder fra Libanon. Han er meget succesfuld og anerkendt som leder i sit land.

(Når jeg møder så kloge mennesker, vil jeg altid gerne høre hvordan det har gjort det. De deler som oftest generøst ud af deres erfaringer, også de fejl de har begået (tankevækkende hvor få der er HELT ærlige omkring deres succes og alt det de har lært, gjort galt)).

Jeg spurgte ham hvad hemmeligheden bag hans succes var! Han fortalte blandt andet at han turde bruge sin fantasi og inddrage sine medarbejdere i hans livlige fantasi og drømme. Hans medarbejdere vil gå igennem ild og vand for ham fordi han inddrager dem i sine drømme og (store) visioner.

Jeg er også lige kommet hjem fra WORLD ECONOMIC FORUM-møde i Mexico hvor jeg har mødt verdens største ledere og politikere. Størstedelen af dem er visionære og tør have drømme på vegne af deres forretning eller land. De fleste af dem  evner at få tændt et lys i de folk de omgiver sig med.

De fleste drømmer om at skabe en MOVEMENT. Er din forretningside en potentiel movement? Tænk over det, for det er da noget af en vision. Men tør du være en drømmer, eller er du 100 % realist?    

Nå, men tilbage til min leder fra Libanon. 

Råd #1 Søg grænser, og bryd dem

Han fortalte at han hvert eneste år gør noget han er bange for - meget bange for at gøre.

Er det eksempelvis at rejse til et fremmed land, sige dit job op, flytte, slå op med din kæreste eller smile til en fremmed? Uanset dit niveau er det vigtigt du tænker over hvor og hvad du er bange for. Mindst 1 gang om året bør du aktivt opsøge noget du er bange eller sågar livræd for.

Det er med til at flytte hans grænser, og det udvider han horisonter. Som leder har han brug for mod og  vidde horisonter, fortalte han.

Råd #2 Bliv ham uden låg på

Han fortalte mig også at en god leder ikke har et låg på, men er visionær og kan finde ud af at tegne et visionært billede medarbejdere kan forstå og relatere til i deres praktiske hverdag.

Det skal være så enkelt at hver eneste medarbejder, hvis de blev spurgt, kunne fortælle HVORFOR det var vigtigt at gå på arbejde hver dag på såvel det personlige som på det metafysiske plan. Uden vision – igen retning, fortalte han.

Har du et mentalt låg på? Hvad gør du hver dag for at undgå at få et låg på dine tanker? 

Råd #3 Realist eller fantast?

Han sagde også at det er vigtigt at se langt – kør med det lange lys på! Tør du være en fantast? Hvor visionær tør du være? 

Det har alle dage været et positivt ladet ord at være realist. Det er grundigt og godt og noget de fleste gerne vil associeres med at være. Der er status i at være realist, og det vinder mange hjerter. 

Hvad med at være en fantast? Det er der vil næppe nogen der har lyst til at være! Men tænk over det – bør vi ikke alle tilstræbe at blive lidt mere fantaster? Bare lidt? 

Jeg mener det i positiv grad – du ved, noget med at turde drømme og forbedre eller forandre tingens tilstand – og ikke nøjes med. Og hvad er realisme egentlig? Var GOOGLE- og FACEBOOK-folkene realister, fantaster eller begge dele?   

Jeg møder mennesker hver dag som siger ”jeg nøjes bare med den kolde kaffe” – ”det er o.k. at der ikke er varm mad, jeg nøjes bare med dekolde rester”, og sådan kunne jeg komme med alenlange lister med kommentarer fra folk der nøjes med! Hvorfor lave noget om som virker osv. Du skal sgu ikke nøjes med ;-)

Sådan bliver du visionær (ifølge min ven ;-))

Hvis du vil forandre din måde at anskue verden og andre og dig selv på, kræver det stort fokus og meget energi (i starten i hvert fald). Her kommer en ”short list” af initiativer:   

  1. Sæt pris på mennesker, og jeg mener virkelig alle mennesker. Husk du kan lære mest at dem du mindst forventer det af. Alle mennesker har en historie du kan lære noget af. Personligt er jeg altid på jagt efter den dybe samtale hvor jeg virkelig har en samtale (1:1). Jeg bliver tit overrasket over HVOR meget jeg kan lære af kokken, SOSU-assistenten, den ufaglærte, den arbejdsløse stressede ungarbejder osv. Der er noget i ALLE.  
  2. Vær ansvarlig. Har du et talent, så brug det ordentligt. Talent forpligter, ved du nok! Træf nye valg som udfordrer dig – du skal ikke nøjes med. Det er o.k. at være komform og NYDE livet, men pas på du ikke kommer på standby. Og giv ikke andre skylden for det som ikke lykkes i dit liv. Tag ansvar.
  3. Ønsk at lære og forbedre - gør ikke mere - gør det bedre. Det er lige fra den kaffe du vælger at drikke, til måden du arbejder på, eller er sammen med andre på 
  4. Vær positiv over for forandringer – selvom de ofte kommer ubelejligt. De kommer også for at lære dig noget.
  5. Tag initiativ, og driv tingene. Lad være med at sylte noget, og lad være med hele tiden at vente og udskyde ting. Opsøg noget nyt og uventet så ofte som muligt. Tag ikke på den ferie du ved bliver en succes (bare fordi I var der sidste år og året før). Gør noget nyt, og bryd (u)vanen. Og husk at for et første skal du tro på at problemer er udfordringer. Og vær  nysgerrig og interesseret i at forstå ting, og husk at være legesyg og vær videbegærlig. Du skal turde udfordre dig selv og andre.

Og endeligt - godt nok er aldrig godt nok (men du skal også vide hvornår godt nok er godt nok).

Held og lykke derude, I gæve folk med ambitioner og drømme - lev dem fuldt ud.

saxis

Læs også


Kommentarer

Martin Thorborg  den 10-05-2012 kl. 22:54

At sætte overliggeren højt og have visioner er så uendelig vigtigt, både som leder, men også generelt i livet, med mindre man vil leve i middelmådighed og det er sgu spild af liv.

Igen godt indlæg Soulaima!

Er kommentaren brugbar? 4 0
Soulaima Gourani   den 11-05-2012 kl. 10:19

@martin - tak

Det er desværre blevet en dyd at være såkaldt realist - det er sådan set fint nok. Vi skal bare også huske at løfte låget!

Er kommentaren brugbar? 2 0
Anne-Marie Durr  den 14-05-2012 kl. 15:16

Fantastiskt indlaeg, og dog alligevel saa saare simpel en logik. Har dvaelet og drejet rundt et specifikt emne/beslutning i mit hovede i doegndrift, og specielt raad #1 tog hele beslutningen for mig. Stort tak og knus

Er kommentaren brugbar? 1 0
Thomas  den 15-05-2012 kl. 20:53

Du er for sej Soulaima!!

Super instpirerende

Og i den grad brugbart hvis du var i tvivl :)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Barikan  den 06-09-2012 kl. 13:18

Tak for en fantastisk oplevelse i dag, da du holdt foredrag på AAU. Som jeg også kommenterede efter dit oplæg: Du besidder en unik viden som er bekræftende for en som mig. Det er spændende at læse din blog. Jeg glæde mig til at se, hører og læse mere om dig og din fantastiske og relevant viden!

Det er en fantastisk gave, at din ven fra Libanon har delt sin hemmelighed med dig, dermed endnu større gave som du dele med resten af Danmark! Derfor kæmpe tak til jer begge to!

Jeg håber du kommer forbi Aalborg eller omegn igen, jeg vil med glæde møde op endnu engang.

Held og lykke med alle dine ambitioner.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Camilla Gad Krogsgaard  den 20-09-2012 kl. 18:23

Hvorfor kan man ikke dele denne artikel, saa andre udenfor Amino kan faa glade af den?? plus det ville jo vare markedsforing til Amino, da folk kan se hvor artiklen kommer fra!

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin Thorborg  den 21-09-2012 kl. 08:36

Jeg er ikke helt med Camilla, du kan da dele den på sociale medier m.m.?

De bedste hilsner

Martin

Er kommentaren brugbar? 1 0
Camilla Gad Krogsgaard  den 21-09-2012 kl. 11:18

Ja jeg kan LIKE den, men ikke dele!!! Har kigget alle steder, men der er da ikke nogen steder der er en SHARE!!!

Sorry hvis det er bare er mig som ser i blinde!!! hehe

Camilla

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin Thorborg  den 21-09-2012 kl. 11:47

Det har du ret i, vi kigger på det.

Rigtig god weekend.

De bedste hilsner

Martin

Er kommentaren brugbar? 1 0
rasmus refer  den 15-08-2014 kl. 21:47

hi..

Soulaima Gourani

ved det er et lidt gammel indlæg du har lavet,... men du kan nu godt gentage det igen..godt skrevet.

rasmus refer, founder Masterseek.com m.m.

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: to + ti =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Soulaima skriver


Soulaima Gourani

Mod til succes 

Er du kørt sur i det hele? Er du træt af chefen? Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet – eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er, at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du har selv det fulde ansvar, du er selv nøglen til forandring – og du har alle muligheder.

Du kan købe ‘Mod til Succes’ lige her.

Tag magten over din karriere

Tag magten over din karriere - køb den her

Vil du skifte job? Vil du være leder? Vil du være selvstændig? Lave noget sjovere? Tjene flere penge? Have mere tid til rådighed? Være gladere? Ved du, hvad du vil med dit arbejdsliv?

Vil du give din virksomhed et serviceeftersyn? Klik her.

   


Soulaima på Twitter

Hvis du vil have besked når Soulaima og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer