Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Søren Christensen fra Biz i Polen Fordele og ulemper ved det polske marked

Fordele og ulemper ved det polske marked

1,493 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
15 September 2022

Der er mange fordele, men naturligvis også ulemper ved at drive forretning i Polen, ikke mindst som udlænding. Der er naturligvis de åbenlyse fordele; såsom et marked på ca. 38 mio mennesker, som i de senere år har fået flere penge mellem hænderne bortset fra i år, hvor inflationen hærger samt det faktum at Polen er tæt på Danmark.

 

Der er også det åbenlyse problem med sproget, der er et af de sværeste rent grammatisk. Læg dertil at ca. ⅓ af polakkerne, ikke kan et sprog udover polsk og ofte er det sprog af historiske grunde russisk. Men det er især på landet, at der er tilfældet.

Heldigvis er der flere måder, at man kan løse det problem på. Hvilket jeg vil skrive om, ved en senere lejlighed. Men der er også andre fordele og ulemper.

 

Andre fordele og ulemper

 

Skatten i Polen er langt lavere end i Danmark og der er desuden en fordel, at der er differentieret moms. Den normale moms er på 23% og ellers er det på 8%, 5% samt enkelte områder, hvor man ikke betaler moms.

Det var i øvrigt planen, at momsen i Polen skulle sænkes næste år til 22%, men det bliver ikke tilfældet, har den polske regering oplyst forleden. Den bliver for nu på de 23% etc.

 

Så skulle alt jo være fryd og gammen ang. skatten. Men det er alt fra tilfældet. Polen har et meget komplekst skattesystem, som selv for polakker er svært at finde rundt i. Der er mange forskellige formularer som bruges til skatteindberetninger og der er ofte ændringer i skattelovgivningen.

Især i år har der været store ændringer i det polske skattesystem. Først kom den store skattereform polski ład (Polish Deal) den 1 Januar i år. Den blev hastet igennem og gav store problemer, ikke mindst for den polske regering.

 

Derfor kom der en revision af den Polish Deal, som regeringen valgte at kalde “Niskie podatki”som betyder lave skatter på dansk. Men de fleste kalder den for Polish Deal 2.0.vMed Polish Deal 2.0 kom der en lang række ændringer, blandt andet en skattesænkning fra 17% til 12% og ZUS indbetalinger (social og sundhedsforsikring) blev indtægtsafhængig. Den trådte i kraft den 1 Juli i år. Du kan læse mere om den her på engelsk.

 

Udover den lave skat i Polen, er det også en klar fordel, at komme fra Skandinavian af, herunder Danmark. Vi har et meget godt ry i Polen og derfor er de også ofte meget interesseret i, at handle med danskere.vMen der er noget man skal være obs på i denne sammenhæng og det er at polakkerne i forretningsøjemed generelt set godt kan være meget langsomme til, at svare på deres mails.Det er klart en ulempe, men det er heldigvis blevet lidt bedre end for en 8-10 år siden.

 

Men flere som jeg kender hernede i Polen, mig selv inklusiv oplever det til stadighed. I de tilfælde er det bedst, at ringe til vedkommende. Såfremt at vedkommende kun taler polsk, er det en god idé at hyre en freelancer f.eks. som kan tale med den polske virksomhed.vMen der er flere måder, at man relativt let kan overkomme sprogbarrieren i Polen. Men mere om det i et senere blogindlæg. 

Det er selvsagt ikke alle fordele og ulemper ang. det polske marked. Men dem vil jeg prøve, at afdække i de kommende blog indlæg og ikke mindst, hvordan man kan i praksis kan omgå de ulemper som der er.

 

Hav en god weekend. Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Søren skriver Skriv dig op