Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Rubens iværksætterblog Prøv en langtidsledig næste gang du skal ansætte

Prøv en langtidsledig næste gang du skal ansætte

4.182 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 January 2015

Når man står i den situation og skal bruge en medarbejder kan der faktisk være hjælp at hente hos kommunens lokale jobcenter.

Der er selvfølgelig mange fordomme om at tage en af ”dem” ind, og dem vil jeg prøve at komme lidt til livs igennem denne blog. Samtidig vil mange måske også have moralske skrupler da de måske kan mene at de udnytter folk der ikke er så heldige som andre i samfundet.

Lad os kalde en skovl for en skovl, og en spade for en spade og se hvad det rent faktisk kan tilføre af værdi til virksomheden, og til det enkelte individ.

 

De tørre facts..

 

Danmark har en stor skare af mennesker der er på overførselsindkomst og som kan betragtes som langtidsledige.

Regeringen bruger en meget stor pose penge årligt på at efteruddanne disse mennesker, skabe relationer til virksomheder, få dem i virksomhedspraktik, arbejde, uddannelse osv.

For virksomheden er der mulighed for at få en potentiel medarbejder ud i en uforpligtende praktikperiode som ikke koster firmaet en krone. I denne praktikperiode er det meningen at man skal have et afklarende forløb med den potentielt nye medarbejder.

Er der brug for kurser til den ny medarbejder er kommunen også mere end villig til at påtage sig udgiften for dette.

Er medarbejderen efterfølgende ikke helt på niveau kan man søge løntilskud på 12.500.- kr pr måned fra kommunen i op til 6 måneder.

 

Fordomme..

 

Fordomme er vi Danskere ofte 100 meter mestre i. Jeg vil derfor forsøge at komme nogle af dem til livs.

 

Fordom #1

Alle på overførselsindkomst er idioter, u-uddannede analfabeter.

 

-Absolut forkert. Dem er der selvfølgelig også, men oftest er der tale om folk der har uddannelse men af en eller anden årsag (oftest et sygdomsforløb) er røget ud af dagpengesystemet, eller på anden vis er ”endt” hvor de er.

 

Fordom #2

De gider ikke at arbejde

 

-Det er også en meget grov generalisering. Man vil til en samtale som arbejdsgiver ofte få et indtryk af om folk gider arbejde eller ej. Under en praktikperiode vil man samtidig også kunne danne sig et billede af om personen kan møde til tiden, har sygedage osv.

 

Fordom #3

Det er at drive rovdrift på stakkels mennesker at udnytte dem som gratis arbejdskraft.

 

-Det er på ingen måder gratis arbejdskraft. Hele systemet er indrettet for at imødekomme et forløb som det jeg har beskrevet i ”de tørre facts”. Samfundet, dvs skattepengene betaler for deres indtægt mens vi som arbejdsgivere prøver dem af i en skarp situation på arbejdsmarkedet. Og så vil jeg vove at påstå at det er mere ”synd” at de skal gå hjemme og ikke vide om de er købt eller solgt.

 

Egne erfaringer..

 

Mine egne erfaringer startede sidste år da vi skulle bruge en ny medarbejder. Som man nu engang gør oprettede jeg en annonce på jobnet og fik en 30-40 ansøgninger. Vi valgte 4 ud til samtale fordi de 4 havde erfaringer fra tidligere jobs der gav dem nogle spidskompetencer på nogle områder som vi selv er svage til.

Det viste sig at den ene af de 4 var faldet ud af dagpengesystemet og derfor var tilknyttet kommunen som langtidsledig. Han havde været ledig siden 2010 hvor hans kone havde haft en kræftsygdom. Han fik os overbevist om at han var MEGET motiveret for at komme i gang igen, og han fortalte at han havde været sendt på diverse mere eller mindre relevante kurser.

 

Efter en kort snak med kommunen og en konsulent fik vi ham på prøve (praktik) i 14 dage, dette blev forlænget til 3 uger, og efterfølgende fik vi et opgraderingskursus til ham på 3 ugers varighed.

 

Herefter blev han ansat på normale vilkår dog med løntilskud de første 3 måneder.

 

Efterfølgende har jeg haft samtaler med kommunen. De så pludselig et ”lys” i os, og skal man nævne en ting der kan være lidt plagsom er at når man først har meldt sig som ”aftager” til langtidsledige så bliver kommunen ved med at kontakte en for at få nogle flere i gang. Det opfatter jeg som om at der er alt for f

 

Nå men uanset blev vi enige om at vi på kontoret godt kunne bruge en piccoline der kunne sørge for frokost, opvask, lidt let rengøring osv. Dette kontaktede vi kommunen omkring og de havde en del folk der var godkendt til flexjob. Flexjob betyder at personen der skal udføre arbejdet har et eller andet handicap der gør at de ikke kan arbejde normal fuldtid. De bliver så godkendt til at arbejde x antal timer om ugen.

I vores tilfælde var der flere at vælge imellem men vi fandt en der var godkendt til 10 timers ugentligt arbejde og hun var også bare super motiveret. Det var ubetinget hendes drømmejob at komme til at hygge om andre et par timer om dagen.

 

Konklusion..

 

Jeg er meget positiv over de oplevelser vi har haft. Begge medarbejdere har vist sig at være supermotiveret til at udføre deres jobs.

Udfordringen for arbejdsgiveren er måske nok at man skal være bevidst om at folk der har været ude af spillet i mange år kan have ret dårlig selvtillid, så man skal ikke gå så hårdt til dem. De er meget bange for at lave fejl. Så her er det vigtigt at man som arbejdsgiver er obs, og har en åben dialog med dem ofte og dagligt ligesom det i høj grad er vigtigt at rose medarbejderen.

 

Samtidig er det økonomisk rentabelt. Jeg kan sagtens se fornuften i den måde det er skruet sammen overfor virksomheden på, jeg mener dog ikke man bør udnytte det da det ikke er fair overfor den langtidsledige. Jeg vil hellere tage en langtidsledig ind som jeg kan få hjælp til at give kurser, løntilskud m.m fremfor en der har gået ledig i 2 år på dagpenge som er lige så meget ude af trit med arbejdsmarkedet.

 

Jeg mener bestemt også (og det er ikke for at pudse glorien) at man er en ansvarlig virksomhed i forhold til samfundet og de problemer der er her hvis man åbner op for at tage en langtidsledig ind. Det er en udfordring som ikke kan løses medmindre erhvervslivet træder til, og som kompensation for det er der så sat en masse midler og muligheder op som man kan benytte sig af.

 

Jeg er i hvert fald rigtig glad for de to jeg har, det er loyale medarbejdere, der virkelig er motiverede. De møder til tiden hver dag, og de har ikke haft en eneste sygedag endnu.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Uldal skriver Skriv dig op