Amino Ekspertblog

Ekpertblogger på Amino om Iværksætterøkonomi og regnskabsudfordringer

Diæter - skattefri rejsegodtgørelse, regler og takster (2014 og 2015)

14. november 2014 | 15.271 Visninger | 0 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Anette Sand fra Regnskabsskolen

Ekpertblogger på Amino om Iværksætterøkonomi og regnskabsudfordringer

Når vi er ude at rejse i virksomhedens tjeneste, kan virksomheden (selvfølgelig) betale de udgifter, som er forbundet med rejsen. Det vil sige befordringen frem og tilbage, udgiften til overnatning og bespisning på rejsen. Det kan foregå på to måder: Enten ved, at de faktiske udgifter trækkes fra - alle bilag bogføres i bogholderiet. Eller ved at den rejsende får udbetalt diæter - skattefri rejsegodtgørelse - efter statens takster.

Ved udbetaling af diæter, får virksomheden fradrag for udbetalingen samtidig med at den rejsende ikke skal beskattes af beløbet. Der er nogle max.-satser for, hvor meget der kan udbetales pr. døgn - og - som du kan se i skemaet - særlige regler for turistchauffører:

Satser 2015 2014
Logi pr. døgn 202 kr. 199 kr.
Kost for turistchauffører pr. døgn ved rejse i Danmark  75 kr. 75 kr.
Kost for turistchauffører pr. døgn ved rejse i udlandet 150 kr. 150 kr.
Kost pr. døgn 471 kr. 464 kr.

Hvis rejsen varer mere end et døgn, beregnes fradraget med 1/24 af satserne pr. påbegyndt time. Rejser under et døgn er slet ikke omfattet af reglerne.

For selvstændigt erhvervsdrivende (og for lønmodtagere, som ikke får diæterne udbetalt af arbejdsgiverne men tager dem som et fradrag) er der en øvre grænse. Loftet er på 25.900 kr. i 2015 (25.500 kr. i 2014). Alle rejseaktiviteter ud over dette beløb, som i 2015 svarer til godt 38 rejsedøgn, kan ikke betales med skattefri diæter men kun efter regning, hvor de faktiske udgifter bogføres.

Det er tilladt at "plukke". F.eks. kan man vælge, at firmaet betaler for hotellet (de 202 kr. til logi rækker alligevel ikke...) men at man gerne vil have diætbeløbet udbetalt. Men hvis hotellet inkluderer morgenmad, skal kostsatsen på 471 kr. nedsættes. Tilsvarende hvis man får frokost af en samarbejdspartner eller firmaet betaler for middagen, måske fordi rejsen inkluderer noget repræsentation.

Satserne skal nedsættes med følgende procenter for hvert måltid, den rejsende ikke skal betale af sine diætpenge:

Fri kost 75 procent
Fri morgenmad 15 procent
Fri frokost 30 procent
Fri aftensmad 30 procent

Hvis du lægger procenterne sammen (eller kikker på "fri kost") giver det kun 75% af det samlede kostbeløb. De sidste 25% er til "småfornødenheder", altså en kop kaffe, mens du venter på toget eller en avis til at læse på hotelværelset.

Alt i alt: En udmærket og fleksibel ordning som er let at administrere også for de af os, som har svært ved at huske at gemme alle småbilagene undervejs på en rejse.

Annonce

Læs også


Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
 

Om denne blog


Få besked når Anette skriver


Gratis informationsmøde

Gratis informationsmøde

Brug et par timer i godt selskab på at tale om regnskabsarbejdet i nye virksomheder. Hør om kravene til regnskab og bogholderi,  regnskabsprogrammer, skat, private indskud og meget mere.

Du kan på mødet stille spørgsmål om alt, hvad du vil vide vedrørende bogføring, regnskab og administration.
Klik her for at tilmelde dig
.


Anette på Twitter

Hvis du vil have besked når Anette og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer