Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anette Sand Moms, del 1: Du kan ikke altid løfte momsen af

Moms, del 1: Du kan ikke altid løfte momsen af

17.147 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
22 October 2012

Dette er det første af fem indlæg om moms. Her skal vi først kigge på betingelserne for at kunne løfte momsen af regningerne.

At afløfte momsen er det samme som at trække momsen fra i sin momsangivelse. I din daglige bogføring skal du være opmærksom på at du ikke altid kan trække momsen fra. Nogle indtægter og udgifter er der slet ikke moms på, men ved nogle udgifter betaler du moms, som du ikke har mulighed for at trække fra. To ting skal du være opmærksom på:

1. Momsfradraget skal vedrøre momspligtige aktiviteter
Købsmoms kan kun fradrages i det omfang, købet vedrører momspligtige aktiviteter. Måske er 99 % af din virksomheds aktiviteter momspligtige, men en enkelt gang imellem sælger du et momsfrit foredrag. Hvis du indkøber materialer til brug for netop dette foredrag, vil du ikke kunne løfte momsen af regningerne, fordi de vedrører ikke-momsede aktiviteter. Hvis du bruger din virksomheds CVR-nummer til at købe ind til privatforbrug (uanset om det er dit eget privatforbrug eller dine ansattes), skal momsen betales, den må ikke modregnes i salgsmomsen ved næste momsafregning. Det kaldes udtagningsmoms: Udtagning af en vare medfører pligt til at betale momsen, altså reducere købsmomsen, når udtagningen sker

• til privat brug for virksomhedens ejere
• til personalets private brug
• til en vederlagsfri overdragelse, eller
• til formål, som ikke vedrører den registreringspligtige virksomheds levering af varer og ydelser.

Nogle virksomheder har både momspligtige og ikke-momspligtige indtægter. For dem er momsafregningen mere kompliceret end for andre, og det kommer jeg ind på i et næste indlæg.

2. Momsen skal fremgå af fakturaen/kvitteringen
Hvis momsen ikke fremgår af regningen, må den ikke afløftes. Det vil sige, at hvis ikke du kan finde momsbeløbet på din kvittering, må du ikke trække momsen fra. Altså skal du tjekke dine bilag. De fleste oplyser, at momsen på 25 % udgør et eller andet beløb. Men nogle kassestrimler, især fra mindre butikker, har ikke den nødvendige information for at kunne udgøre et bilag i momsregnskabet. Så må du bede om en håndskrevet kvittering.

Så det er hovedreglerne: For at kunne få momsfradrag – eller afløfte momsen – skal udgiften for det første vedrøre momspligtige aktiviteter, og for det andet skal momsen fremgå af købsfakturaen eller kvitteringen.

I næste indlæg kan du som sagt læse hvordan du skal forholde dig hvis din virksomhed har både momsede og ikke-momsede aktiviteter.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anette skriver Skriv dig op