Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anette Sand Materielle anlægsaktiver og afskrivning

Materielle anlægsaktiver og afskrivning

102,635 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
01 August 2010

Anlægsaktiver er anskaffelser, du indkøber for at kunne drive din virksomhed. Der findes måde materielle og immaterielle anlægsaktiver. De immaterielle anlægsaktiver er ting, virksomheden ejer, men ikke kan tage at føle på. F.eks. udviklingsomkostninger, patenter, rettigheder og goodwill. Dem er der særlige regler for.

Materielle anlægsaktiver er f.eks. bil, butiksindretning og maskiner, herunder IT-udstyr. Materielle anlægsaktiver afskrives med 25 pct. pr. år. Hvis du indretter en butik, køber en bil eller anskaffer en maskine for 100.000 kr., får du ikke fradrag for hele udgiften i købsåret. Du får fradrag for 25 pct., i dette eksempel altså 25.000 kr. De resterende 75.000 kr. er en værdi, som du overfører til næste år. Hvert år afskrives 25 pct. af saldoen:

1. år: Værdi: 100.000,-, afskrivning (fradrag): 25.000,-
2. år: Værdi: 75.000,- afskrivning: 18.750,-
3. år: Værdi: 56.250,-, afskrivning: 14.062,50

Vi taler her om skattemæssige afskrivninger.

Straksafskrivning af småaktiver

Mindre anskaffelser kan trækkes fra som småaktiver. To betingelser skal være opfyldt: For det første må driftsmidlet, f.eks. pc’en, ikke koste mere end 12.300 kr. + moms (2010). For det andet skal driftsmidlet være indkøbt til at fungere alene. Så en pc, som kobles til et netværk kan ikke straksafskrives, mens en enkelt pc med en lille printer til en samlet pris på under 12.300 kr. + moms kan. Tilsvarende kan en enkelt stol trækkes fra, mens et konferencebord med otte ens stole er tænkt som en samlet enhed og derfor ikke kan.

I nogle tilfælde, f.eks. hvis virksomheden har erfaring for, at driftsmidlet, altså ankaffelsen, ikke holder så længe, som den skulle, hvis man afskriver normalt, kan afskrivningen ske hurtigere. Man skal (må) altså ikke have værdier stående som aktiver, som ikke længere eksisterer eller som har en betydeligt lavere værdi, end det fremgår af regnskabsmaterialet.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anette skriver Skriv dig op