Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anette Sand Hvad alle iværksættere skal vide om: Bogholdere og revisorer

Hvad alle iværksættere skal vide om: Bogholdere og revisorer

13.644 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
02 August 2009

Jeg bevæger mig i en branche fyldt af grå forvirring: Alle kan kalde sig bogholder eller revisor - det er nemlig ikke beskyttede titler.

Og der er forskel på bogholdere og revisorer. Det vil sige, de dygtigte bogholdere er bedre end de dårligste revisor til alt (måske undtagen at skrive store regninger) - også skat. Men generelt og overordnet set, tilbyder de to faggrupper to forskellige ydelser.

Revisorer kan eller bør mindst kunne

  • revidere regnskaber (dvs. tjekke om de er korrekte)
  • opstille årsregnskaber
  • yde økonomisk rådgivning
  • yde skatterådgivning

Bogholdere kan eller bør kunne

  • bogføre bilag korrekt i regnskabsprogrammer
  • afstemme regnskabet, så det er klar til revision
  • afstemme og indberette moms
  • lave og bogføre lønninger
  • vejlede om, hvornår der er brug for en skatterådgiver eller revisor

Herudover kan mange bogholdere også andre ting: F.eks. kan Inloco Regnskabs bogholdere hjælpe med ukomplicerede personlige selvangivelser og en række andre administrative opgaver.

Der er en række bogholdere, som også skriver årsregnskaber for de selskaber, som ikke har brug for revision, og sender dem ind til Erhvervs- og selskabsstyrelsen.

På den måde er grænsen mellem bogholder og revisor flydende. Der er nemlig også rigtig mange revisorer, som udfører bogføring. Som regel udfører de det selvfølgelig ikke selv men har bogholdere eller revisorassistenter til at gøre arbejdet.

Små, nye virksomheder har sjældent brug for både bogholder og revisor. På Regnskabsskolens informationsmøder er det et af de emner, der jævlig bliver diskuteret: Hvornår har jeg brug for en bogholder, og hvornår har jeg brug for en revisor. (Kom til et af de møder - det er både gratis, underholdende og lærerigt: http://www.regnskabsskolen.dk/ivkurser/infomode). Men ofte enten det ene eller det andet. Hvis der er tale om et selskab (ApS eller A/S) er det som regel en revisor. Hvis det er en personligt ejet virksomhed (enkeltmandsfirma eller I/S) er det ofte fint med en bogholder, i hvert fald indtil virksomheden giver et overskud, som betyder, at der skal tænkes i topskatte-besparelser.

Revisorer fås i tre forskellige udgaver:

Først er der de to grupper af revisorer som er godkendt af samfundet og har bevis på, at de er uddannede som revisorer.

Der er de statsautoriserede revisorer. Det er de bedst uddannede og ofte meget specialiserede revisorer. Timeprisen er til gengæld også høj, ofte 1.500 – 3.000 kr. i timen. Denne kategori af revisorer rådgiver ofte store virksomheder, mange har blandede store og små klienter. Statsautoriserede revisorer er som regel medlem af FSR: Foreningen af Statsautoriserede Revisorer. Hvis du har et børsnoteret aktieselskab, skal du vælge denne gruppe. (Ændring. jf. nedenstående kommentar fra Henrik Krogh - læs den!)

Dernæst er der de registrerede revisorer. De registrerede har en lidt kortere uddannelse og beskæftiger sig ofte med selvstændigt erhvervsdrivende og små/mellemstore virksomheder. Den registrerede revisor er sjældent meget specialiserede: Han/hun skal vide lidt om det hele. Mange registrerede revisorer er medlem af FRR: Foreningen af Registrerede Revisorer. Prisen varierer ofte mellem 700 kr. – 1.500 kr. i timen. Hvis du har et ikke-børsnoteret selskab kan du vælge en fra denne gruppe eller fra de statsautoriserede.

Både statsautoriserede og registrerede revsiorer er registreret hos Erhvervs-  & Selskabsstyrelsen. De er underlagt kontrol fra Revisortilsynet og har lovkrav om løbende efteruddannelse, så der er en fair mulighed for, at revisor er med på beatet!

Til sidst er der dem, som bare hedder revisorer men ikke har nogen godkendt uddannelse eller godkendelse hos Erhvervs- & Selskabsstyrelsen. Blandt de ikke godkendte revisorer er der både folk som er knalddygtige, og så er der altså også en del, som burde forbydes at bruge titlen overhovedet. Diplomatisk formuleret!

Forhør dig i dit netværk, når du skal ud og shoppe bogføring og revison. (Med Regnskabsskole-hatten på: Du kan også lære at gøre det hele eller det meste selv - jo mere du ved om din økonomi, jo bedre bliver du til at disponere i din virksomhed.)

Jeg vender tilbage senere med et indlæg om kommunikationen med din bogholder eller revisor: Det er ikke nok, at hun eller han forstår dig - du skal også forstå, hvad de siger :-). I mellemtiden kan du se på disse indlæg om valg af bogholder/revisor og priserne for bogføring mv.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anette skriver Skriv dig op