Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Peter Sørensen - Digital Forretning Vi skruer den tekniske udvikling tilbage til 1997

Vi skruer den tekniske udvikling tilbage til 1997

2,007 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
02 June 2022

Den anden dag lavede jeg et indlæg som fik god opmærksomhed. 

Det handlede nemlig om at vores teknologisk udvikling på internettet efter ca. 25 år nu er faldet tilbage på det som virkede rigtig godt i 1997. I 25 år og mere er der blevet udviklet hjemmesider og webshop som i meget høj grad er blevet komplekse og dermed også meget langsomme at arbejde med men også med meget forvirrende brugerflader.

I 1997 var hjemmesider i høj grad statiske. De bestod helt simpelt blot af HTML. Der var ikke noget som hed Wordpress, Umbraco eller andre platforme. Wordpress kom først i 2003.

Til gengæld var de superhurtige hvis man lige ser bort fra at de blev hentet igennem et telefonmodem. De kunne i den grad outperforme alt hvis man havde sat sig ned og målt med moderne værktøj som slet ikke var opfundet dengang.

Nu skal det ikke handle om den første version af Jubii men i stedet om at udvikling i dag benytter sig af de helt de samme principper som dengang, nemlig statiske hjemmesider.

Som webbureau ejer hører jeg næsten dagligt om de samme problemstillinger og udfordringer, nemlig at hjemmesider i dag er langsomme og at de er besværlige at bruge. Et resultat af at man i mange år blot har bygget ovenpå i stedet for at rydde tavlen regelmæssigt og starte forfra.

Løsningen som jeg ser det, er at gå tilbage til de oprindelige principper og levere statiske løsninger som er lynhurtige og som også er nemme at betjene. Disse teknologier betegnes som Headless CMS eller Headless E-commerce. Måske betegnes de som noget andet men du kender måske allerede virksomheder som Shopify, Netlify eller Vercel som er foregangsmænd på dette område. De styrer udviklingen og betaler for gildet så vi andre kan bruge de teknologier som de har udviklet.

Princippet er meget simpelt.

Man bygger en CMS-platform, som netop kun håndterer data og indhold. Det kan være blog indlæg eller E-commerce produkter. Disse data trækkes ud via en veldefineret REST api og så opbygges en hjemmeside og statiske HTML sider genereres. Disse statiske sider ligger på et CDN (Content Distribution Network) som globalt set kan levere den samme fil fra mange lokationer. Din hjemmeside vil derfor performe lige godt uanset hvor i verden du er placeret da du altid vil få filen fra den nærmeste server hvor den allerede ligger klar. 

Dette setup er naturligvis ikke for gør-det-selv folket da det kræver en del tekniske ekspertise at opbygge en side fra bunden. Til gengæld er data oprettelse for alle da disse CMS-platforme er opbygge med brugervenlighed for øje. 

Som webudvikler har jeg i høj grad fået glæden tilbage ved mit arbejde da mine ressourcer kan bruges på at bygge gode løsninger frem for at kæmpe mod den monolitiske platform for at opnå det jeg ville.

Kunderne får glæden tilbage ved at administrere deres hjemmeside da de heller ikke skal bruge hele dagen på at oprette et simpelt produkt til deres webshop.

Træerne vokser ikke ind i himlen, teknologien er stadig ny og hele området er i rivende udvikling. En dag bliver dette også hverdags eje for gør-det-selv folket men dem som smeder nu, høster også fordelene og får det lille forspring til konkurrenterne som slås med deres 2015 systemer.

 

For nu, er det statiske hjemmesider og javascript teknologien som rykker.

Jeg håber at det har givet jer blod på tanden til at undersøge emnet dybere og måske erstatte jeres hjemmeside eller webshop med en hurtig statisk version.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Peter skriver Skriv dig op