Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om kapitalrejsning

Mangler der virkelig risikovillig kapital i Danmark?

24. august 2012 | 7.270 Visninger | 9 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Nicolaj Højer Nielsen fra Kapitalblog

Ekspertblogger på Amino om kapitalrejsning

Kapitalmangel - myte eller virkelighed...

Når man bevæger sig rundt i den danske iværksætter-branche er der én sætning som man hører igen og igen: ”Det er umuligt at skaffe penge til at få vores virksomhed i gang”.

Denne historie bakkes på sin vis op af historier i medierne hvor iværksættere ofte fortæller om at den eneste grund til at de gik konkurs og ikke kunne skabe en succes, var manglen på risikovillig kapital.

Min personlige holdning er at dette ikke er sandt i 99 % af alle tilfælde. Der findes stadig risikovillig kapital, også i Danmark, og har du et godt projekt med et godt team bagved kan du altid skaffe penge til at realisere det. Dermed ikke være sagt at det er let at skaffe pengene! Det koster blod, sved og en masse arbejde!

Men hvorfor er det så at mange iværksættere mener det modsatte? Nedenfor er de fem hyppigste årsager til de ikke kan skaffe kapital:

1. Der findes mange projekter som ikke skal have penge!

Iværksættere (inkl. undertegnede) er per definition optimistiske mennesker der ALTID mener at netop vores projekt bliver en succes og at der er et kæmpe markedspotentiale samtidig med en begrænset risiko for investor. Set udefra er dette dog ofte ikke tilfældet – så en mere objektiv person (i dette tilfælde investor) mener ikke at projektet er godt nok at man tør tage risikoen.

2. Du kan ikke få en idé finansieret

En anden fejl mange iværksættere gør er at tro at man bare kan få en idé finansieret, hvis den bare er nedskrevet i en smart forretningsplan. Det er næsten umuligt at få din virksomhed finansieret hvis den stadig kun er en idé. Du skal selv kunne vise at det er muligt at realisere de første små skridt selv – uden eksterne penge. Derefter kan du så bede eksterne investorer om penge til at fuldføre projektet. Dette giver også investor mulighed for at vurdere iværksætterens evne til at eksekvere - hvilket vægter mindst lige så højt som selve idéen.

3. Iværksættere der ikke selv tør tage risiko

Ofte kommer iværksættere til investorer og beder dem investere eksempelvis 2 millioner kr. i et projekt. Men når investor spørger hvad iværksætterne selv er villige til at investere (eks. via lån, bruge opsparing etc.) melder de pas. Dette er et kraftigt signal til investor om at iværksætteren ikke selv tør risikere noget (fordi han ikke selv tror på projektet) og en rationel investor vil derfor naturligvis ikke investere i projektet.

4. Iværksættere der ikke kan kommunikere

Mange iværksættere, især dem med teknisk baggrund, er utroligt dårlige til at kommunikere værdien af deres projekt/opfindelse. Ofte er de ekstremt gode til at beskrive de tekniske specifikationer, men meget dårlige til at forklare hvilken værdi produktet har for kunderne og derved markedspotentialet. Investor har typisk ikke forstand på de tekniske aspekter og bliver samtidig bestormet med materiale fra mange iværksættere der ønsker en investor. Så hvis investor ikke efter få minutter får en fornemmelse af projektets værdi, så ender det i ”nej” bunken og man går videre til næste mulige investering.

5. Iværksættere der ikke tør tale med kunder

Man kan ikke finde ud af om der er et markedspotentiale for et produktet ved at læse markedsrapporter skrevet af forskellige konsulenthuse og lave alenlange excel-regneark. Den eneste måde at få verificeret potentialet er ved at være i dialog med de mulige kunder. For selv om de objektivt set måske har et behov, så er det ikke sikkert at de er enige i dette - grundet deres prioriteringer i forhold til andre problemer de oplever som værende vigtigere. Desværre er mange iværksættere bange for at tale med kunder, oftest med begrundelser som a) Hvad hvis de stjæler ideen og b) Vi kan ikke vise et ufærdigt produkt. Ofte dækker dette imidlertid over mange andre ting, herunder ikke mindst iværksættere som er indadvendte og bange for den salgs-proces som kontakten til ukendte kunder indebærer. Men hvis du som iværksætter ikke kan dokumentere kontakt til mulige kunder som erkender problemet som dit produkt vil løse, er det meget svært at skaffe en investor.

Ingen regel uden undtagelser…

En enkelt undtagelse er dog biotech-industrien. Her er projekterne ofte dyre at finansiere, hvilket kræver involvering af venture capital fonde da individuelle investorer (business angels) ikke har nok penge til at finansiere projekterne.

Problemet er blot at de fleste venture fonde som investerer i bioteknologi har tabt penge i løbet af det seneste årti. Dette gør igen at disse fonde har svært ved at rejse nye penge fra deres investorer (pensionskasser). Resultat: Der bliver stadigt færre fonde som tør at investere store beløb i dyre biotech-projekter.

Derfor har iværksættere i denne branche utroligt svært ved at skaffe den nødvendige finansiering. Oftest har de relativt let ved at skaffe penge til at komme i gang med projekterne, som oftest initialt er finansieret af universiteterne og innovationsmiljøerne. Men når projektet er kommet videre skal der i denne branche typisk bruges mange penge (ofte +100 millioner kr.) for at få projektet i mål, og her dør utroligt mange projekter grundet det færre antal aktive venture fonde som tør investere i disse projekter.

saxis

Kommentarer

Jonas Jacobsen  den 25-08-2012 kl. 12:11

Hej Nicolaj

Jeg synes, det er en rigtig god gennemgang af de ting, man bør gøre sig bevidst om, inden man søger kapital.

Desværre mangler det væsentlige. Hårde facts:

Hvor mange fik opstartskapital sidste år? Hvordan er den danske venturebranche sammenlignet med den svenske og amerikanske? Hvor er de danske inkubatorer at finde?

Jeg interesserer mig mest for IT og internet. De historier jeg læser er typisk om, at et firma har fået flere penge. Det er f.eks. Miinto og Just-eat og det som er fælles for dem er, at de i min verden ikke længere er opstartsvirksomheder. De har derimod behov for en kapitaludvidelse til ekspansion. Derimod finder jeg ingen eksempler på seed-kapital indenfor IT og internet.

Jeg står i den situation, at jeg har et site, som er en fuldstændig pendant til just-eat og miinto - bare indenfor rundrejser. Sitet er fungerende, samarbejdspartnere er på plads, vores konverteringsrate er fin og der er ingen deciderede konkurrenter. Vi mangler at bevise, at vi kan tjene penge, fordi vi ikke har midler til ordenlig markedsføring. Men vi ved, at konceptet fungerer indenfor en lang række andre brancher.  

Du kan se mere her: http://www.invesdor.com/pitches/17

Amino kapital var en mulighed, men hvor er succeshistorierne? Så hvor går sådan nogen som os hen?

Mvh Jonas

Er kommentaren brugbar? 2 0
dervarengang  den 25-08-2012 kl. 12:17

Men Jonas, hvorfor køber I ikke bare adgang til amino kapital? Hvorfor vente på succes historierne på en nystartet service, hvorfor ikke selv blive en af de første store succes historier?

Er kommentaren brugbar? 3 0
jv45  den 25-08-2012 kl. 12:52

@Jonas Jacobsen

Du giver 22% væk af dit firma, for 940.000 så det er en værdiansættelse af dit firma på ca. 4.1 million Danske kroner.

Som jeg kan se har i ingen omsætning eller nogen form for værdi der skulle kunne retfærdigøre den værdiansættelse. Jeg kan heller ikke se hvad du selv har investeret. Du vil have investorene til at tage alt riskoen, og samtidig give dem ingenting. Det er en dårlig handel, og Sådan fungere verden ikke. Husk på at den officiele  successreate er omkring 1/20 på venturekapital venturekapital i USA. Det er de små margins der tæller.

Er kommentaren brugbar? 3 0
jv45  den 25-08-2012 kl. 12:56

Det er også regnet i GBP og ikke Euro, så beløbet er lidt mindre. Jeg får lige rettet det med navnet, det beklager jeg meget.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin Thorborg  den 25-08-2012 kl. 13:24

Velkommen til Nicolaj, jeg er super glad for at du vil Ekspertblogge på Amino med alt din gode viden om kapital til iværksættere.

Vi har jo Amino Kapital (http://www.amino.dk/kapital) som har fået en flyvende start og der vil dine indlæg give god hjælp til dem der søger kapital eller har penge at investere.

Igen velkommen, jeg glæder mig til at læse dine indlæg!

De bedste hilsner

Martin

Er kommentaren brugbar? 1 0
Jonas Jacobsen  den 25-08-2012 kl. 13:45

@jv45

Jeg vil lige gøre opmærksom på, at der ligger 2-3 års mandearbejde (inklusiv udvikling, artikler, design, back-end osv) i projektet indtil videre og derudover går funding ikke til løn. Hvis du mener, at vi har værdifastsat projektet forkert, så skal du/andre være meget velkommen til at give et tilbud - alt er til forhandling :)

@Boysen

Jeg venter og ser, hvad der sker med Amino kapital. Jeg skal tro på, at der er en fornuftig balance mellem risiko/udbytte og jeg er ikke overbevist.

@Generelt

Jeg mener, at jeg læste at det svenske venturemarked var 4,5 gange større end det danske per indbygger. I USA er det vel ikke forkert at antage, at venturemarkedet er 20 gange større end i Danmark per indbygger? Så det er vel ikke helt forkert at konkludere, at pengene bare ikke er der i særlig stort omfang og slet ikke til virksomheder i opstarts-fasen?

Er kommentaren brugbar? 2 0
Martin Thorborg  den 25-08-2012 kl. 14:49

Jonas, der er tonsvis af penge på Amino Kapital og hvis du tror på dit projekt, så syntes jeg det er et mærkeligt sted at spare.

Der er sendt snart 1.500 beskeder i systemet og jeg har hørt fra den første investor der har fundet et interessant projekt og syntes han ville dele sin begejstring med mig. Når der er gået et par måneder, så mailer vi alle og spørger om de har fået penge eller fundet et projekt at sætte penge i og så vil vi få lidt mere info.

Men hvorfor skulle en investor bruge tid på at lave en annonce, hvis han ville investere?

Er kommentaren brugbar? 4 0
Frank Bengtsson  den 26-08-2012 kl. 00:47

Godt indlæg Nicolaj, jeg kan genkende det du skriver.

Eneste tilføjelse er at hvis du går efter privat personer som har haft success som investor til din virksomhed, så skal din business være sexet/disruptive ellers vil de ikke selv ligge navn til. Det er min erfaring efter at have mødtes med flere af dem.

Jeg er selv i fuld gang med at snakke med investorer og Amino kapital står da også på min TODO :-)

Er kommentaren brugbar? 3 0
Krestian Krogsgaard  den 28-08-2012 kl. 14:15

Grundlæggende er jeg enig med Nikolaj. Der mangler ikke risikovillig kapital i Danmark.

Og der begynder efterhånden at ske ting rundt omkring i Europa, der er gang i den i Berlin og London, så hvis man er utilfreds med det man kan finde indenfor landets grænser koster flybilleten tur/retur cirka 1000 kr...

Er kommentaren brugbar? 2 0
 

Om denne blog


Få besked når Nicolaj skriver


Nicolaj Nielsen på nettet

Besøg Nicolajs side. Klik her


Nicolaj på Twitter

Hvis du vil have besked når Nicolaj og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her

 


Seneste kommentarer