Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om e-købmandskab og konverteringsoptimering

Hastighed er en feature (der kan blive vigtig på din bundlinje)

Skrevet af:
2. januar 2015 | 7.700 Visninger | 19 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Morten Vadskær

Ekspertblogger på Amino om e-købmandskab og konverteringsoptimering

Udviklingen i hjemmesider har bevæget sig enormt meget, siden jeg startede min første webshop i 2001. Oh boy.... Vi har set nye teknologier, tænkt "wow" og implementeret dem. Men....

9 ud af 10 gange, har de faktisk ikke forbedret brugeroplevelsen. Tværtimod. Det er nemlig sådan her:

Din hjemmeside er ikke færdig, når du ikke kan fylde mere på den. Den er færdig, når du ikke kan tage mere væk!

(Og det er så også en sandhed med modifikationer for jeg vil påstå, den aldrig bliver færdig).

Well.... af features kan nævnes snevejr med JavaScript i december (der sløvede din side gevaldigt ned). Musik (oh no.... har jeg også sagt nej til her). Animerede gif'er (kæft de skal være classy for at de har en berettigelse på din shop).

Og i jagten på features og lækkert bling-bling, er vi kommet til at overse, at hastighed er en af de mest afgørende features. Ja – jeg blev inspireret til dette indlæg af en kommentar fra Kim Johannesen, der er medejer af udviklingshuset ShiftCph.

Du kan spørge dig selv: Elsker jeg selv at vente?

Nej vel... Vi hader det faktisk og det gør dine brugere også.

Men du skal jo ikke tro mig sådan på mit glatte ansigt. For veldokumenterede cases vil jeg pege på dette fremragende indlæg, der hedder "more speed more money".

Et af de mere interessante er Amazons opdagelse. Den viste, at når deres side bliver 100 millisekunder langsommere, falder omsætningen med 1%.

Millisekunder, venner! Så tænk på et sekund (som slet ikke er urealistisk at opnå på en gennemsnitlig dansk hjemmeside).

For udover at din sides hastighed har indflydelse på din bundlinje, så har den også både direkte og indirekte indflydelse på din SEO (SEO plejer jo at kunne få folk op af stolen).

At sætte fart på sin hjemmeside kan gøres på mange måder og du skal nok have fat i din webudvikler til formålet. Nogle af de tiltag, du kan gøre er at

● Benytte caching

● Bruge CSS sprites eller SVG til små ikoner

● Komprimere dine billeder

● Reducere antallet af http kald til CSS og JavaScript

Der er masser af teknikker til det. Det må du finde ud af i samspil med din webudvikler.

Hvor hårdt er der så behov for det for dig? Tjah... du kan jo teste din side med Googles værktøj her.

Og her er en helt fantastisk guide til at komme i gang.

Hvad du end gør, så lov dig selv, at 2015 bliver året, hvor du vil give dine brugere en hurtigere oplevelse.

Læs også


Kommentarer

erjegher   den 02-01-2015 kl. 19:41

Har gode erfaringer med at hastighedsoptimere. De affiliate sider jeg har gjort det ved steg omsætningen 35 % og besøgstallet 20 %

Er kommentaren brugbar? 3 0
Lucas - Hosting4Real   den 04-01-2015 kl. 11:34

Problemet ved Google Pagespeed, er den giver best practice - 'generelt' for en hjemmeside, men faktisk viser det sig, at oftest er Pagespeed en stor joke, af den simple grund, tallet er relativt, og viser ikke et realistisk billed af hvordan din side faktisk performer.. (Jo i forhold til best practice, men ikke i forhold til bedst performance).

Catchpoint (Som specialisere sig i web performance monitoring) skrev for nogle år siden (Artiklen er stadig gyldig) om hvor stor en misconception Pagespeed er ud fra performance, hvilket kan læses her:

blog.catchpoint.com/2011/12/27/biggest_misconception_about_google_page_speed/

Hvad jeg derimod vil anbefale folk, er faktisk at tage kontakt til eksperter (Rigtige eksperter, ik dem der påstår de er eksperter) - og få hjælp til at lave en analyse og få hjælp til at se hvad der kan gøres, og evt. få det gjort.

Hver side i verdenen er forskellig, og du vil aldrig kunne smide samme optimeringstips på enhver side, da det er så forskelligt - så hellere teste forskellige ting ud, og se hvad der giver bedst mulig performance for netop den side man arbejder på.

Så ja, Google værktøjet, kan give et billed af hvad der 'kan' være galt, men tag det med et gram salt :)

Er kommentaren brugbar? 3 0
Brian B   den 05-01-2015 kl. 13:18

Super indlæg og meget relevante observationer. Især enig i punktet vedr. lyd eller musik, hvis det er noget som i ren irritation kan sende mig fluks op på krydset i hjørnet, så er det absolut det!

I øvrigt også et godt ældre blog-indlæg af dit som du refererer til. :-)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Søren K   den 05-01-2015 kl. 15:59

Ville være rart hvis dette var almen viden. Så ville vi være fri for dårlige hjemmesider(som de engang udviklede dem i Indien grundet deres infrastruktur er lysår forud for vores) og vi ville have reklamefri sider(nogle gange(læs som i næsten altid) kan man ikke se hjemmesiden fordi den loader et ton af reklamer), ventetoner på telefonerne og valgtrykrobotter ved opkald til firmaer som er ligeglade med deres kunder... tryk 11 for at høre det hele igen... zzzz  Der er kun 1 tilfredshed, det er når den man ringer til tager røret, eller når hjemmesiden svarer. alt imellem er ligegyldigt. :)))

Er kommentaren brugbar? 2 0
granberg1   den 05-01-2015 kl. 16:16

Fantastisk artikel og meget relevant for mig. Jeg ved desværre ikke meget om hastighed, men synes mine sider http://www.sjove-vitser.dk og http://www.sjove-jokes.dk er ret langsomme. Er der nogen som har nogle hurtigt implementerede råd til at få gjort noget ved det?

Dbh

Granberg

Er kommentaren brugbar? 1 0
Brian Holmgård Kristensen   den 05-01-2015 kl. 16:27

Godt skrevet - jeg havde i december en kort video hvor jeg også opridser et par punkter i den forbindelse, se den her: http://vertica.tv/2014/12/05/performance-i-din-shop/

Er kommentaren brugbar? 2 0
LasseRafn   den 05-01-2015 kl. 18:11

Jeg plejer altid at optimere enormt, jeg bruger gerne et par dage før slutningen af et projekt, på at optimere :-) (selvom jeg gør det løbende)

Her snakker vi komprimering af filer, alle CSS i én fil, alle JS i én fil (hvor muligt), cache, sprites, færre kald generelt, asynchronous scripts (hvor passende), opgradering af servere, statisk indhold, CDN, vis data gennem cookie-løse domæne, ...

Jeg har formået at få 2-3 sekunders sider ned på under 800 ms, og af og til endnu bedre. Jeg er langt fra ekspert. Kom igang, det er sku' ikke så svært :-)

Er kommentaren brugbar? 2 0
Internexus   den 05-01-2015 kl. 18:37

Dette indlæg skal da ikke komme på verdens langsommeste hjemmeside til Amino :-) (Ironi)

Er kommentaren brugbar? 9 0
Remy   den 05-01-2015 kl. 18:53

Det kunne være Amino skulle få opdateret deres hastighed.

Er kommentaren brugbar? 4 1
David Hansen   den 05-01-2015 kl. 23:46

Godt med nogle referencer og idéer til optimering. Det kan jo ikke siges for mange gange.

Selvom der er andre værktøjer, der måske kan give et bedre billede, så vil nok størstedelen af de dagligt besøgte hjemmesider og webshops kunne optimeres ved at kigge lidt på pagespeed. Man skal jo starte et sted ;)

Er kommentaren brugbar? 2 0
Morten Vadskær   den 06-01-2015 kl. 09:47

Tak for de mange kommentarer. I bør lige se den video Brian Holmgård Kristensen linker til. For han siger noget meget rigtigt "mål nu på det, inden du forbedrer det". Det er hele essensen. Det er ikke alle, der kan forbedre siden ved at reducere antal javascript-kald. Men så kan det være, du skal have en bedre server.

Google Pagespeed er, som folk er inde på, ikke indgangen til perleporten. Men den kan give folk nogle fine input til, hvor de kan forbedre hastigheden. Lad 2015 bliver året, hvor du sætter smæk på din hjemmeside ;-)

Er kommentaren brugbar? 3 0
Kent Christiansen   den 06-01-2015 kl. 19:13

Super godt indspark Morten.

Jeg bruger altid Google Pagespeed + Pingdom Speed Tools + GTMetrix som en rettesnor / pejling for, hvor der kan sættes ind, for at øge load hastigheden.

Ofte er det jo også små ting, som lige at huske at optimere billederne til web, og måske køre dem en ekstra gang igennem fx en service som Kraken.io, og sikre at de er så optimale i størrelse, osv, som det nu tillades før de uploades og tilkobles et evt. blogindlæg.

Andre services betalte eller gratis hører jeg gerne om :)

Er kommentaren brugbar? 2 0
Lucas - Hosting4Real   den 06-01-2015 kl. 19:51

For han siger noget meget rigtigt "mål nu på det, inden du forbedrer det".:

Korrekt, men mål med production load af ens side, ellers kan dine målinger være meget forkerte.

En tidligere kollega fortæller lidt om optimization, og hvornår man skal optimere (mere generelt):

https://www.youtube.com/watch?v=MMKLFETSogM

Er kommentaren brugbar? 1 0
govertz   den 08-01-2015 kl. 18:03

Rigtig godt indlæg, hvad skal vi med slidere og billeder i overstørrelse, hvis brugerne ikke har tålmodighed til at se dem.

Det er jo ikke bare google der kræver hastighed, det gør brugerne også.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Àsgeir Gunnarsson   den 15-01-2015 kl. 23:24

Kan se jeg kan spare 100ms på DNS opslag ved at skifte til Cloudflare fra GratisDNS :)

Er kommentaren brugbar? 2 0
Sune Miltersen   den 16-10-2015 kl. 07:17

Jeg er helt enig Morten; hastighed er super vigtigt. Det er faktisk ikke så svært at opnå som mange tror. Jeg har fået alle mine websites til at loade på under ét sekund, uden det store arbejde. Det fortæller jeg om her: http://websitemakers.dk/hurtige-websites-tjener-flere-penge/

Er kommentaren brugbar? 1 0
Lucas - Hosting4Real   den 16-10-2015 kl. 11:02

@Sune, sjovt at din egen side bruger mere end 1 sekund server side: http://screenshots.lucasrolff.com/2015_10_16_ad6pqfmslr2x2nv.png

Er kommentaren brugbar? 1 0
Sune Miltersen   den 16-10-2015 kl. 11:46

@Lucas. Tak for din interesse. Jeg har testet et growth tool (sumo.me) som åd en del hastighed - væk med det igen. Nu er jeg nede på 520ms.

http://tools.pingdom.com/fpt/#!/bnLScS/websitemakers.dk

Er kommentaren brugbar? 1 0
Søren   den 07-02-2016 kl. 17:57

Fedt indlæg! Jeg skal lige spørge om man kan gøre den her hjemmeside hurtigere? - http://www.vitser-jokes.dk

Er kommentaren brugbar? 1 1
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: ni + syv =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Morten skriver


Morten Vadskær

Morten Vadskær har drevet e-handel siden 2001 og har masser af praktisk erfaring med branchen. Han driver de to webshops www.kondomaten.dk 
og www.faktorfobi.dk og skriver her på Amino om at forbedre sin webshop. Morten ejer desuden den ene halvdel af webshop platformen Shoporama.

Hans private blog er på www.v4d5.net/blog


Morten på Twitter

Hvis du vil have besked når Morten og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer