Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Vinpropper i bronze.

2,656 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
29 December 2015

Jeg har i mange år beskæftiget mig med at lave modeller i træ og voks. Modellerne har jeg efterfølgende enten sandstøbt eller støbt efter den såkaldte cire perdue metode. Sidstnævnte kan være en særlig oplevelse, hvis metoden lever op til sit navn, hvilket den jo egentlig gør hver gang: voksen tabes - dvs. modellen forsvinder. Dette husker man i særlig grad hvis støbet mislykkes - så er modellen tabt...

Modelarbejdet er særlig vigtigt ved sandstøbning. Her skal modellen have det man kalder slipform, for at man kan lave aftryk i sandet, for efterfølgende at fjerne modellen igen. Dette er en udfordring, og man bliver bevidst om vigtigheden af skrå flader der hælder den rigtige vej.

Når så modellen er fremstillet, har man i princippet en prototype der kan danne model for et utal af kopier. I princippet, skriver jeg; for jeg har flere gange lavet modeller i filevoks der er knækket efter at være trykket ned i sandet gentagne gange. Voks har åbenbart lidt samme egenskaber som metal og plastic - det kan blive "metaltræt" eller hvad det nu hedder når det er voks.

Voksen er nemmest at arbejde i, men ønsker man en mere hårdfør model, kan man med fordel bruge cibatool. Cibatool er en sammenpresset træmasse som er kompakt og både tryk og trækstabil, i modsætning til voks der er mere porøs. Ulempen ved cibatool er støvet, som trænger ind alle steder, men det kan man ventilere sig fra.

Jeg har tidligere lavet en del modeller af smykker, som er blevet støbt i sølv. Her har sandstøbning den ulempe at metallet kan reagere på sandet og skabe lunker og en ru overflade hvis temperaturen ikke er rigtig eller formen ikke er helt ren. Sølv med utilsigtede huller i overfladen er ikke hensigtsmæssig, hvis man arbejder med rene flader der eksempelvis skal poleres op.

Sandstøbning egner sig bedre til det mere rustikke bronze. I mine bronzefigurer arbejder jeg ofte med struktur i overfladen ved blandt andet at lege med kontraster mellem blank og oxyderet bronze. Bronzen kan også overfladebehandles med kobbernitrat der giver en flot grøn irret farve og rustik struktur i overfladen. I disse tilfælde er støbets råhed med til at give skulpturen karaktér og sit særlige udtryk af unika.

Jeg har prøvet at gengive processen med fremstilling af vinpropper i bronze fra tegning til færdigt produkt. Videoerne vises her:

 

Video af fremstilling af vinprop. Figur: elefant.

Video af fremstilling af vinprop. Figur: søhest.

I begge tilfælde er modellerne fremstillet i cibatool og efterfølgende sandstøbt. Se flere vinpropper på Bronzeskulpturer.com.

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Bo blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere