Der er kommet en forespørgsel til Amino om regler, love og best practices i forhold til import og eksport af fødevarer (både EU og non-EU). Og da min tidligere beskæftigelse netop var det, tager jeg gerne udfordringen op, og giver mine erfaringer videre. Jeg skriver altså kun om et par personlige erfaringer omkring fødevarelovgivning. Og hvordan jeg for alvor faldt i ved eksport.
Med det sagt så …
Lad os starte med import/eksport af fødevarer til og fra EU. Heldigvis er det sådan, at – næsten – alle regler og love for håndtering af fødevarer gælder for alle EU lande.
Selvom det kan synes ganske omfattende, skal der meget overordnet kun ske 5 ting:
1) Du skal registreres som importør af fødevarer
2) Du skal overholde alle mærkningsbestemmelserne
3) Du skal overholde den såkaldte ”positivliste”
4) Du skal overholde hygiejnebestemmelserne
5) Du skal overholde allergenebestemmelserne
Alle de nødvendige informationer finder du på www. http://www.foedevarestyrelsen.dk
I de såkaldte gamle dage var det noget lettere. Da skulle alle fødevarer godkendes til import inden importen. Dvs. du fik en officiel tilladelse fra fødevaredirektoratet. Og så kunne du importere på livet løs.
Sådan er det ikke mere. Det er ikke anderledes end færdselsloven. Den skal du også kende. Og så bliver der lavet stikprøvekontroller, om du overholder færdselsloven. Sådan er det også med import af fødevarer.
Det bedste råd vil derfor være:
- Sæt dig ind i love og regler for netop din fødevare.
- Og kommer du i tvivl, så søg hjælp hos din lokale levnedsmiddelmyndighed.
Der sker med jævne mellemrum ændringer i fødevarelovgivningen. Så hold dig hele tiden opdateret ved f.eks. at abonnere på ændringerne. Et rigtig godt sted vil være: http://www.schultz.dk
Import/Eksport udenfor EU
Se det er straks en helt anden sag. Og en sag, som er fyldt med rigtig, rigtig mange faldgruber.
Sagen er ganske enkelt, at hvert enkelt land har helt deres egne regler indenfor fødevarer.
Og om du kan li´ det eller ej. Du kommer ikke udenom at sætte dig ind i det pågældende lands sæt af regler for fødevarer.
Lad mig give dig et par eksempler på, hvor galt det gik for mig ved ikke læse alt det ”med småt” i den amerikanske fødevarelovgivning.
Eksempel #1:
Det meste af det jeg solgte i USA var emballeret i plastemballage, som passede til 250 g indhold og opefter. Jeg fik en forespørgsel på at pakke det samme indhold, men i små poser af ca. 75 g. Jeg solgte en 40 fods container. Og alle var glade. Indtil containeren blev åbnet af fødevaremyndigheder i USA.
Hvad jeg ikke vidste på forhånd var, at alene det, at jeg ændrede på antal gram i emballage gjorde, at mærkningsbestemmelser ændrede sig. Resultatet: Jeg måtte trykke nye etiketter og – pr. håndkraft – sætte nye etiketter på flere 100.000 tusinde små poser.
Jeg lærte adskillige nye engelske bandeord i den forbindelse.
Eksempel #2:
Jeg troede, at den amerikanske fødevarelovgivning var gældende for hele USA – altså alle stater.
Indtil fødevaremyndighederne i Michigan fik fat i en af mine blandinger, læste brugsanvisningen og gjorde mig opmærksom på, at lige specielt den krydderiblanding til lige den specielle pølse ikke opfyldte fødevarelovgivningen - i Michigan. I øvrigt var det en helt serie af blandinger til den bestemt pølsetype.
Og nu tænker du måske: Hvad skete er så? Jo, nu skal du høre.
Jeg måtte jeg trække hele sendingen t-i-l-b-a-g-e. Og ompakke hele partiet. Og nå ja – så skulle jeg sætte en ny etikette på. For jeg måtte ikke ”bare” ændre etiketten.
For at gøre historien færdig, så havde en større supermarkedskæde tilbud på netop denne pølsetype. Med mine krydderiblandinger ugen efter at fødevaremyndighederne pålagde mig at ompakke og sætte nye etiketter på. Som opfyldte lovgivningen i Michigan. Men som ikke ville opfylde lovgivningen i andre stater i USA.
Jeg får nærmest sved på panden – bare ved at tænke tilbage på episoden. For det var med nød og næppe, at jeg undgik at skulle betale for en tilbagetrækning af de færdige pølser i den pågældende supermarkedskæde.
Så udvidede jeg endnu engang mit arsenal af bandeord på det engelske sprog.
Eksempel #3:
Lad mig give dig et eksempel fra min eksport til Rusland. Denne gang ikke fra fødevarelovgivningen;
men fra toldreglerne for import af fødevarer.
Jeg havde solgt en 40 fods container med forskellige blandinger. Kunder ringer – da containeren er på vej ud af døren – om ikke jeg lige kunne tilføje 10 kg med vareprøver. Selvfølgelig – ingen problem.
Bare en lille pakke placeret bagerst i containeren. Toldmyndighederne tager min container ud til kontrol og finder selvfølgelig min pakke med vareprøver. Og da det var i absolut sidste øjeblik, nåede jeg lige at skrive det på fakturaen. Men jeg glemte at rette brutto/nettovægten på hele containeren. Nu stemte tallene på fakturaen jo ikke med den faktiske vægt.
Resultat: Jeg blev stemplet som smugler. Og hvordan jeg kom ud af den situation kan jeg fortælle dig om en anden god gang.
Men ind kom containeren. 2 måneder senere.
Og nu fik jeg også lært et par stygge bandeord på russisk.
Import/eksport af fødevarer indenfor EU er ganske meget ”lige ud af landevejen”
- Når du har gjort dit forarbejde.
Eksport af fødevarer til udenfor EU.
Gør dine overvejelser og især dit hjemmearbejde med mine par eksempler i baghovedet.
Og spørg selvfølgelig alle relevante steder. Men hav i tankerne, at uanset – så er det dig som eksportør/importør, der er ansvarlig. Rædselsscenariet er selvfølgelig, at du kan blive tvunget til at trække fødevaren tilbage fra hylderne.
Fortsatte jeg? – Selvfølgelig gjorde jeg det.
Sjit happens. Og der er kun en ting at gøre. At komme videre.
Afstanden mellem drøm og realitet – den hedder nemlig handling.
Med venlig iværksætter hilsen
Mogens
En lille disclaimer.
- Jeg importerede krydderi-, hjælpestof- og tilsætningsstofblandinger fra EU, solgte dem i forskellige EU lande og lande udenfor EU.
- Jeg har derfor ikke erfaring med import af fødevarer udenfor EU. Men kan ikke forestille mig, at det er anderledes end at importere fra EU.
- Jeg er ikke fødevarerådgiver, advokat med speciale i fødevarer eller lignende. Og alle informationer i denne blog, vil du selv skulle undersøge nærmere. Ligesom et kort blogindlæg på ingen måde kan erstatte dine egne meget mere tilbundsgående undersøgelser.
- Nævnes skal det også, at jeg ikke skriver om hele den toldmæssige, transportmæssige osv. side af det at importere/eksportere fødevarer.
Det skal selvfølgelig også med i dine overvejelser om import/eksport af fødevarer. - Og jeg har også den forudsætning, at du ikke er producent af de pågældende fødevarer; men blot ønsker at importere henholdsvis eksportere fødevaren. Altså at det er en handelsvare for dig.