Uanset hvilken platform du bruger til din webshop, skal den optimeres. Ingen er perfekte out-of-the-box. Der er altid svagheder, som du skal kompensere for og styrker du kan udnytte. Kun ved at kende dem, og bruge dem, kan du blive mere synlig end dine konkurrenter.
I dag skal vi se lidt nærmere på Shopify og hvordan du kan styrke din SEO på netop denne platform. Hvad er styrker og svagheder og hvordan kan du optimere din Shopify webshop bedst muligt?
Hvem bruger Shopify?
Shopify er med ca. 20% af markedet en af verdens mest brugte webshop platforme, kun overgået af WooCommerce, der globalt set bruges af ca. 28%.
Dette gælder også i Danmark – endda i endnu højere grad, hvor hele 22% bruger Shopify, svarende til ca. 8.000 webshops (pr. 26. juli 2021).
Ref: https://trends.builtwith.com/shop/country/Denmark
Mange har, den lidt forældede opfattelse at Shopify er et langsomt og meget begrænset system, der kun egner sig til mindre webshops. Det er helt forkert.
Shopify er ikke (altid) langsomt
Jeg er, som du sikkert allerede ved, ekstremt optaget af netop hastighed. Ikke mindst fordi hurtige websites sælger mere og klarer sig bedre i Google. Meget bedre.
Som udgangspunkt er Shopify faktisk rigtig hurtigt. Og med deres nye Online Store 2.0 framework bliver det endnu hurtigere.
Jeg har selv lige sat en ny webshop op i Shopify, til salg af min keramik, og som du kan se scorer den topkarakter både i forhold til hastighed i Googles Core Web Vitals. Og det er endda på det ”gamle” system. Version 2.0 og de nye templates (der kommer i august) er op til 35% hurtigere.
Du kan dog sagtens finde langsomme webshops på Shopify platformen. Det kan du også på Magento WooCommerce og all andre platforme.
Faktum er, at uanset hvor hurtig en platform som udgangspunkt er kan du sagtens gøre den langsommere, med f.eks. tunge templates, elendig kodning, dårligt komprimerede billeder og alt for mange plugins. Det gælder også for Shopify.
Det er også en misforståelse at det kun er mindre virksomheder der bruger Shopify. Der er mange, meget store webshops på platformen i dag. Til de helt store har Shopify en særlig løsning – som de kalder Shopify Plus. Den bruges af mere end 10.000 af verdens største brands.
En skrøne er det også at Shopify er meget begrænset i forhold til hvad man kan. Det er en hosted platform så der er bestemt begrænsninger. Men faktisk er der utroligt mange muligheder for alverdens tilpasninger – både i forhold til design og funktioner. Også i forhold til SEO. Og det er som sagt det vi skal se lidt nærmere på i dag.
Hvad er Shopify SEO
De grundlæggende principper for SEO er de samme uanset hvilken publicerings-platform du bruger. Både brugerne og Google er ligeglade. De forholder sig bare til det de ser og oplever.
Når det så er sagt, så har alle platforme nogle styrker og svagheder – ting du skal tage særligt hensyn til og muligheder du kan vælge at udnytte i større eller mindre grad. Det gælder også for Shopify.
Det gælder i særlig grad i forhold til det tekniske, kodning og templates, design og funktioner, automatisering og indholdsstrukturer.
I forhold til selve indholdet – keyword research, de tekster du skriver, bruger engagement (user engagement) og links (linkbuilding) er der i praksis ingen forskel på om du bruger Shopify eller en anden platform.
Så lad os starte med at se lidt nærmere på det tekniske.
Indeksering af Shopify Webshops
Som udgangspunkt har søgemaskinerne ingen problemer med at indeksere Shopify webshops. Men for at opnå en korrekt og fuldstændig indeksering kræver det, at du opbygger en god navigationsstruktur.
Kort sagt skal der være almindelige links til alle diner sider. Man skal kunne klikke sig frem til dem. Hvis dine templates er opbygget alene med javaScript baserede links, formularer og søgefunktioner så kan du ikke være sikker på, at Google kan finde frem til dem alle.
Shopify laver ganske vidst automatisk XML-sitemaps for alle dine sider – både kategorier, produkter, artikler og blogindlæg, men det er ikke nok. Uden interne links til siderne vil de i reglen ikke ranke på noget.
På de fleste websites er der sider, som du bør udelukke fra indeksering – f.eks. duplikerede sider (Duplicate Content), indholdstynde eller reklametunge sider, søgeresultatsider og andre sider der bare ikke er gode landing-sider fra søgemaskinerne.
I gamle dage arbejdede vi ofte ud fra princippet om at: ”hvis du kaster tilstrækkeligt meget lort op på væggen, skal noget af det nok hænge fast”. I dag er det en stort set modsat strategi der virker bedst. Less is more. Fokuser på de sider som faktisk er gode i søgninger og udeluk resten selv
Og her løber du ind i de første tekniske begrænsninger med Shopify.
Som udgangspunkt – med en standard opsat webshop i Shopify, kan du ikke redigere din Robots.txt file eller styre hvilke sider der skal udelukkes fra indeksering med META-robots. Men som med så meget andet i Shopify er der løsninger på det.
META-robots (typisk NOINDEX, FOLLOW) kan indsættes på flere måder. Du kan enten gøre det på en template – så alle sider på den udelukkes, eller specificere i koden hvilke sider det skal indsættes på. Du kan også via mange forskellige plugins (det som Shopify kalder ”apps”) styre det på side- og produktniveau.
Indtil for nyligt kunne man ikke redigere Robots.txt. mange tror stadig at det ikke kan lade sig gøre. Men det kan man faktisk godt nu. Dog ikke helt på samme måde, som du kender det fra mange andre platforme.
Shopify generer automatisk en robots.txt file til alle webshops. Af og til opdaterer de denne. Så derfor dur det ikke at redigere direkte i den – så ville den bare blive overskrevet.
I stedet for kan du via en liquid file (Shopifys template filer) scripte tilføjelser til din robots.txt file. På den måde kan du indsætte nye regler, der tilføjes dem som Shopify automatisk opsætter. Du kan læse en guide til hvordan du gør det her.
Shopify designs
Shopify bygger, som de fleste andre platforme, på temaer – et sæt af design templates og funktioner.
Der findes en masse – både gratis og kommercielle temaer til Shopify. Du kan enten bruge et af de gratis – der typisk er meget simple, og så bygge videre på det, eller købe et af de mere omfattende temaer.
Men pas på!
Det er langt fra alle temaer der er lige hurtige og mange inkluderer en masse (tunge) funktioner, som du måske slet ikke har brug for.
Jeg synes personligt, at den bedste løsning er at starte med en af de gratis, helt skrabede og lynhurtige temaer. Specielt det nyeste tema Dawn (der kommer her i august) er både lækkert og lynhurtigt. Med udgangspunkt i det kan du så justere designet, udvikle de ekstra ting du har brug for, og eventuelt installere de apps der skal til for at få den webshop du ønsker.
I den nyeste version af Shopify, der er ved at blive rullet ud, kan man benytte såkaldte sektioner og blocks på alle sidetyper. Det minder lidt om det du måske også kender fra WordPress Gutenberg.
Med sektioner og blocks kan du meget enkelt designe dine sider og genbruge design- og funktionelle elementer på alle dine sider. Og kan du ikke selv kode sektioner og blocks kan du let finde en udvikler der kan gøre det for dig – og så frit bruge de funktioner det giver på alle sider. Det betyder i praksis at selv folk der ikke ved noget om teknik kan tilpasse designs rigtig meget.
Her skal du dog igen passe på. Less is often more. Jo mere crap du fylder dit website op med jo tungere bliver det. Og alt for meget kan også forvirre dine kunder. Simple løsninger sælger ofte bedre.
En af de svagheder jeg har oplevet med de fleste Shopify temaer er den måde kategori-siderne (som de kalder ”collections” er opbygget på.
Optimering af kategorisider i Shopify
Kategorisider er super vigtige i forhold til SEO. Mange søger på produktkategorier – som ”blomstrede kjoler”, ”iPhone covers” og ”unika keramik”, frem for specifikke produkter.
Produkt-kategorisider er en af de bedste sidetyper at optimere til den slags generelle søgninger. De er i øvrigt også rigtig gode landing-sider til f.eks. Google Ads og Facebook annoncer.
I forhold til både SEO og salg er det godt at have en smule tekst i toppen af kategorisider. Men de fleste af de Shopify temaer jeg har set, har intet ingen tekst i toppen (udover en overskrift) eller tekst i fuld spaltebredde.
Det ser typisk ud på følgende måde:
Problemet med den løsning er dels, at det er svært at læse en tekst der har så bred en spalte og dels, at teksten presser produkterne i kategorien ned. Så jo mere tekst – hvilket er godt for SEO, jo mindre kan man se produkterne – og det er noget lort i forhold til salget.
Heldigvis kan du selv ændre på det – og lave en bedre opbygning af dine kategori-sider. Her er et eksempel på, hvordan jeg har gjort, baseret på det nye Dawn tema.
Med to spalter bliver teksten lettere at læse, du får plads til både noget tekst og noget visuelt og produkterne i kategorien presses ikke for langt ned.
Billedet øverst til højre kunne også være en video, et par udvalgte ”featured” produkter eller noget andet visuelt. Kombinationen af en god overskrift en smule tekst (behøver ikke være så meget) og noget godt visuelt giver både gode resultater i Google og gode konverteringer.
Ofte er det en god ide at have lidt mere tekst, end det der er plads til i toppen. Det kan du tilføje under produkterne, som jeg f.eks har gjort her.
Udfordringen er så at kunne skrive en unik tekst i bunden af hver af dine kategori-sider. Som udgangspunkt har Shopify nemlig kun et enkelt tekstfelt.
Dette vil dog kunne løses enten ved at lave unikke templates til hver kategori, bruge metafields, kode en løsning selv eller bruge en app. Så det er muligt – det kræver bare lige lidt ekstra arbejde (desværre).
Jeg kunne godt ønske mig, at Shopify som standard havde to tekstfelter på både produkter og kategorier.
Optimering af hastighed på Shopify
Hastigheden på Shopify er som sagt, som udgangspunkt fornuftig. Men der skal jo også noget indhold og funktioner på og det er her det kan gå galt.
Alle websites skal som minimum have noget tekst og nogle billeder. Teksten er ikke noget problem, men det kan billederne være.
Det fede ved Shopify er, at de automatisk genererer billeder i WebP format – der er et op til 30% hurtigere format til de browsere der understøtter det. Google får dem også, og elsker det.
Shopify komprimerer også dine billeder automatisk, men ofte kan det gøres lidt bedre. Heldigvis findes der mange apps til Shopify som kan klare det helt automatisk for dig – f.eks. AVADA SEO: Image Optimizer som iøvrigt er gratis, hvis du kan nøjes med at optimere 50 billeder om måneden. https://apps.shopify.com/avada-seo-suite
Et andet vigtigt element der i alvorlig grad kan sløve dit website ned er som sagt apps. Jo flere apps, jo lavere hastighed. Men ikke alle apps er lige slemme. Så kig dig godt for, test dem du vil bruge inden du binder an på dem og brug kun de apps der virkelig gavner din webshop.
Duplicate Content på Shopify
Stort set alle platforme har en eller anden grad af problemer med teknisk Duplicate Content. Det gælder også for Shopify.
Shopify har forsøgt automatisk at løse det meste med CANONICAL-tags – det gælder f.eks. produkter der kan findes i flere kategorier.
Problemet med den løsning er bare, at den ikke er sikker og stabil.
CANONICAL-tags er (på linje med NOINDEX og al anden meta-data) et såkaldt ”signal” – ikke en ”direktiv”. Google lover således ikke at overholde det. De lytter bare på signalet, som så mange andre og tager det nogle gange med i deres endelige vurdering.
Resultatet er derfor, hvis du forsøger at løse teknisk Duplicate Content alene med CANONICAL-tags eller NOINDEX, at resultatet ikke altid bliver som ønsket. Du risikerer at det ikke er de sider du ønskede indekseret, der bliver det og at duplikeret indhold står tilbage og giver problemer. Det har særligt været et stigende problem igennem den sidste årstid.
Men hvad gør man så for at løse det?
Den gode nyhed er, at det kan løses. Den lidt mindre gode er, at det kræver at man roder lidt i koden. Så enten skal du selv have mod og evner til det, eller også må du få lidt hjælp.
Ret links til dine produkter
Det første du bør gøre er, at sikre at den template du bruger kun linker til produkter i roden af produkt-folderen. Nogle temaer gør det allerede. I andre skal du selv rette det.
Hvilken template fil du skal rette afhænger af temaet. Men i mange temaer hedder den noget med “product-grid-item.liquid”. Her skal du finde det sted i koden, hvor der linkes til produkter. Det kan f.eks. se således ud:
<a href="{{ product.url | within: current_collection }}" class="product-grid-item">
Du skal så fjerne denne del af koden: “| within: current_collection }}”, så du ender med dette:
<a href="{{ product.url }}" class="product-grid-item">
Dette fjerner ikke de andre versioner – med kategori-URL’er. De eksisterer stadig. Men disse varianter inkluderes ikke i de automatisk genererede XML-sitemap og når der ikke længere linkes til dem på din webshop vil det sandsynligvis ingen problemer give.
Få styr på produktvarianter i Shopify
Produktvarianter giver næsten altid seriøse SEO’ere lidt hovedpine. Det er fordi der er så mange muligheder, og mange af de ønsker der er kan spænde lidt ben for hinanden.
Hvis du bruger produktvarianter – f.eks. samme produkt i flere farver eller størrelser, så er det i alle fald noget du bliver nødt til at tænke godt igennem – også i forhold til SEO.
Shopify er sådan set ikke så meget værre eller bedre end de fleste andre webshop platforme på lige det her punkt. Men løsningsmulighederne er ikke nødvendigvis de samme.
Det første du skal undersøge er, hvor mange der overhovedet søger på dine produktvarianter. Hvis det er meget få der specificerer f.eks. farve eller størrelse når de søger på et bestemt produkt, så behøver du ikke bekymre dig om optimering til varianter. I det tilfælde kan du fokusere på, at få den almindelige visning af dit produkt indekseret.
Shopify indsætter automatisk CANONICAL-tags på alle varianter. Men som vi snakkede om er det ikke en helt sikker og stabil løsning. En bedre løsning – set ud fra et SEO-teknisk perspektiv, vil være at flytte variant-valget til klient-laget.
Lad mig forklare lidt nærmere …
Som standard har hver variant sin egen URL. Med parameteret ?variant= angives hvilken der er valgt. Når klikker på en variant, sendes forespørgslen til serveren, der så returnerer produktsiden med den valgte variant – med parameter i URL’en. Det er i Googles øjne en unik URL. Men da du normalt kun har en produktbeskrivelse, opstår der så Duplicate Content.
Med en klient-baseret løsning klares valget i klient-laget. Det betyder i praksis, at forespørgslen ikke sendes til serveren, men i stedet for udskifter indholdet direkte i browserens klient-lag.
For at sikre, at man stadig kan linke direkte til produktvarianter, kan der så dynamisk tilføjes variant ID med # frem for ?.
Informationer efter # er interne referencer – henvisninger til et punkt (en ID) på en side. I modsætning til ?-parametre er der således teknisk set ikke tale om en ny side – en unik URL. Og sådan opfatter Google det også.
Så uanset hvor mange varianter der findes af en side – adskilt med #, opfatter Google det som en enkelt side og indekserer kun denne.
Der findes ikke i Shopify en standard-løsning til en klient-baseret model som beskrevet ovenfor og jeg har heller ikke kunne finde apps der gør det. Jeg har snakket med nogle udviklere om at lave en specialløsning til dette for en af mine kunder. Det kunne de godt, men ikke uden at det ville gå alvorligt ud over hastigheden.
Så indtil da lever vi med CANONICAL-tags løsningen – indtil jeg måske selv får udviklet en app til det.
Hvis du modsat ovenstående kan konstatere, at der faktisk er mange der søger på dine produktvarianter og gerne vil optimere dem er der også flere muligheder.
Uanset hvilken af nedenstående løsninger du vælger kræver det at du skriver unikke tekster til alle dine varianter – ellers står du tilbage med en masse Duplicate Content problemer. Det er ikke nok at bruge samme produkttekst og så bare ændre f.eks. farvens navn i beskrivelsen. Det er ikke unikt nok.
En løsning er at oprette alle varianterne som selvstændige produkter. Men det er ikke en særlig fedt – det tager længere tid, og man kan så ikke se varianterne samlet på produktsiden.
Der er ikke som standard en løsning i Shoppify til, at lave unikke beskrivelser til hver enkel variant. Men der findes apps som kan klare det – f.eks. denne (som jeg dog ikke selv har testet ordentligt endnu).
Såvidt jeg kan se fjerner denne app dog ikke de automatisk implementerede CANONICAL-tags på varianter. Så selvom du med ovenstående app får mulighed for at skrive unikke beskrivelser, giver den ikke mulighed for indeksering af dem. Der mangler også muligheden for at gøre gøre TITLE og H1-headline unikke for alle varianter.
Så det ryger også lige på listen over apps, som jeg måske bør få lavet … Indtil da kan du, hvis du selv eller dine udviklere kan finde ud af det, nok godt lave en custom-løsning.
Optimering af indhold
Som jeg skrev i starten, er der i princippet ingen forskel på at lave keywordresearch og optimere indhold på Shopify og alle andre platforme. Men i praksis er der dog nogle forskelle på, hvilke redskaber du har til det.
I forhold til SEO er der mange detaljer, som kan styrke din synlighed – herunder bl.a.:
- Blog – med gode artikler målrettet vigtige keywords
- En god FAQ – der giver svar på din spørgsmål din målgruppe søger på
- FAQPage elementer på bl.a. kategorisider og artikler
- Video der vises direkte på dine sider – artikler, blogs eller produkter
Lad os se lidt nærmere på dem i forhold til Shopify
Blogging på Shopify
Shopify er startet som en webshop platform og det er da også her de fortsat har deres primære styrker. Men på Shopify kan du også oprette almindelige artikelsider og blogs.
Hvis du er vant til WordPress så vil du opleve Shopify bloggen som meget begrænset – både i forhold til design og funktioner. Den er bestemt ikke imponerende.
Så hvis du vil lave blogindlæg på din Shopify webshop er der to muligheder:
- Leve med de begrænsninger en Shopify blog giver
- Lave (f.eks.) en WordPress blog på et sub-domain
Det sidste er den løsning jeg anbefaler, og mine kunder bruger, når blogging er vigtigt.
Det gør det dog en lille smule mere besværligt, hvis du gerne vil automatisere links mellem f.eks. blogindlæg og produkter. Men det kan løses. Det kræver bare noget særlig udvikling.
SEO-venlig FAQ
De fleste FAQ-moduler, til alle de CMS jeg kender, lider i forhold til SEO alvorligt under, at alle spørgsmål og svar er samlet på en enkelt side. Det er langt bedre, hvis hvert svar ligger på sin egen side optimeret til lige netop det spørgsmål.
Udover dette er det også vigtigt at FAQ-siderne kodes med den rette Schema-data. Det giver en masse fordele i Google.
Der findes rigtig mange FAQ-apps til Shopify og jeg må indrømme at jeg ikke har testet dem alle. Men foreløbigt har jeg ikke fundet en eneste, der kan lave FAQ’ere, som lever op til ovenstående SEO-krav.
Så med mindre jeg tager fejl – og der faktisk findes en færdig løsning (skriv gerne kommentar nedenfor hvis du kender en app der gør), så må du også her i gang med udviklingen selv.
FAQPage elementer
Med FAQPage elementer, kodet med den korrekte Schema-data, kan du få fremhævet dine links i Google med et par ekstra linjer. Det er det som kaldes ”Rich Snippets”. Det kan f.eks. se således ud:
For at få disse ekstra links skal du både skrive spørgsmål og svar direkte på siden og de skal derudover kodes med den korrekte Schema-data.
På WordPress har jeg mange gange været med til at udvikle løsninger, der gør det uhyre simpelt for alle redaktører selv at smide de her FAQElementer på.
Jeg har dog ikke kunne finde en tilsvarende løsning i Shopify App Store.
Det er dog muligt selv at udvikle en sådan løsning, eller at indsætte elementerne og den nødvendige kode selv. Det er bare lidt mere besværligt og du risikerer lettere fejl.
Video optimering i Shopify
Video er for mange sites – men ikke alle, et vigtigt element. Og hvis det er, så anbefaler jeg bestemt at du udnytter det.
Lidt afhængigt af dit tema kan du godt indsætte video på Shopify produkter, sider og blogindlæg. Men de vises ikke altid på den bedste måde. Ofte bliver det for tungt og sløver siderne unødvendigt ned.
Det bedste – i forhold til hastighed og SEO er, hvis video ikke automatisk indlæses, men som udgangspunkt blot vises med et optimeret thumbnailbillede. Første når man så klikker på det indlæses og streames videoen.
Alt efter hvordan du bruger video på din Shopify shop, hvor og hvordan de streames kan der være behov for tilpasninger.
Udover selve indsættelsen af video bør der også tilføjes video Schema-data og genereres et video XML-sitemap.
Jeg har ikke fundet Shopify apps der kan klare alt dette på en gang, på en enkelt og optimeret måde. Men igen, det kan være jeg bare har overset det.
Optimering af interne links i Shopify
Ekstern linkbuilding er et vigtigt SEO-element, som de fleste er opmærksomme på. Men som nævnt i indledningen er der hverken fordele eller ulemper i forhold til det med Shopify.
Intern linkbuilding glemmer mange derimod desværre at prioritere. Det er vigtigt! Og i forhold til det er den platform du bruger afgørende for, hvad du kan og hvor let det er. Så lad os se lidt nærmere på det.
Som udgangspunkt laver Shopify ikke ret meget automatisk intern linking. Hvis du opretter kategorier, så linkes der naturligvis til produkter og hvis du opretter en blog linkes til dine blogindlæg. Men ikke meget mere end det.
En af de første ting du bør få på plads, er Bredcrumb links – du ved, de her små stier, der viser hvor man er og linker tilbage til de overliggende sektioner.
Det kan f.eks. se således ud:
Udover at vise breadcrumb stien på dine sider bør den også kodes med Schema-data. Det øger sandsynligheden for, at Google viser det i søgeresultaterne.
Desværre har mange temaer ikke indbygget breadcrumps, men de er relativt lette at tilføje. Enten kan du – eller dine udviklere, gør det direkte i koden, eller bruge en simple app som denne https://apps.shopify.com/schema-breadcrumbs
Alt efter hvilket indhold du har på dit website vil jeg også meget anbefale, at du overvejer en eller flere former for automatisk linking mellem relaterede sider.
Relaterede links kan dels få dine besøgende til at blive længere på sitet – fordi de inspireres af gode links, og dels vil det sende nogle gode signaler til Google om hvilke sider der er vigtigst.
At folk bliver længere på dit website er der flere fordele ved:
- Den tid de bruger hos dig bruger de ikke hos konkurrenterne
- Jo længere tid de er hos dig og jo bedre lærer de dig at kende (og husker dig bedre)
- Google ser også på ”user engagement” – så styrkes den er det et positivt signal til Google
Shopify kan automatisk vise relaterede produkter på dine produktsider. Det afhænger dog meget af det tema du har valgt om og hvordan det foregår. Der findes også en del mere eller mindre avancerede apps, som kan gøre det.
Uanset hvilken løsning du vælger, kan det både være med til at give mere salg, men også at styrke den interne linkbuilding.
I tillæg til dette kan du også indsætte mere statiske blokke på dine produktsider, med links til de vigtigste produkter eller kategorier – og som det måske er sværest at ranke på. Mange interne links til dem øger sandsynligheden for, at de ranker godt.
Hvis du har FAQ, blog og/eller artikler på dit website vil jeg også meget anbefale, at du linker mellem relevant indhold og produkter eller kategorisider.
Det kan du naturligvis gøre manuelt. Men det er et helvedes arbejde og der er stor risiko for, at de hurtigt ender med forældede links – og i hvert fald ikke de nyeste (og måske vigtigste) på tidligere indhold.
Det er klart bedre, hvis du kan automatisere sådanne relaterede links.
En god løsning, som jeg har hjulpet mange virksomheder med på forskellige platforme er, at benytte emne-tagging. Hvis du er omhyggelig med at emne-tagge både produkter, blogindlæg og FAQ’ere med relevante keywords kan de bruges til automatisk at linke elementerne til hinanden.
I Shopify kan det også godt lade sig gøre. Der findes flere apps som kan gøre i hvert fald noget af det men jeg kender dem ikke godt nok til at kunne anbefale en bestemt. Du kan også selv udvikle en løsning direkte i Shopify koden. Det afhænger også lidt af hvilket indhold du skal have linket sammen, og om du f.eks. har udviklet din egen FAQ, om det kan lade sig gøre med de eksisterende apps.
Shopify optimering på flere sprog
Sælger du i flere forskellige lande vil jeg – ikke mindst ud fra et SEO-perspektiv, meget anbefale, at du laver lokale versioner af din webshop.
De fleste almindelige mennesker søger på deres eget sprog og foretrækker også at handle på det. Så hvis du forsøger at ramme alle – f.eks. på engelsk, mister du mange salg og meget synlighed i Google på de lokale markeder.
Shopify har en indbygget mulighed for at håndtere flere sprog i samme løsning. Men de fleste af de mere erfarne Shopify-eksperter jeg har snakket med, er enige om, at det ikke fungerer så godt. De anbefaler alle, at man opretter separate webshops for hvert land.
Det giver så nogle udfordringer – også i forhold til SEO, men de kan heldigvis løses. Men det kræver en smule omtanke, omhyggelig planlægning og korrekt implementering.
I forhold til SEO er udfordringen med samme webshop på flere sprog, på hvert sit site blandt andet i forhold til Hreflang. Det er en vigtig standard for angivelse af hvilket sprog og land et website er lavet til. Google bruger denne data. Og på samme måde som med redirects kan hreflang være med til at styrke autoriteten af dine sider på tværs af de enkelte lande-sites.
Når hvert land opsættes som individuelle sites kan Hreflang ikke automatiseres direkte i Shopify. Men det kan løses f.eks. ved at matche SKU’ere og en service som Hreflang Builder.
Shopify er en god platform med plads til kreative løsninger
Der er naturligvis mange flere detaljer – både i forhold til SEO, anden markedsføring og salg som kan være aktuelt at se på for lige din webshop, end det jeg har gennemgået ovenfor.
Men min oplevelse med Shopify er, at det grundlæggende set er en god platform. De ting man typisk ikke kan ændre på, når man arbejder på en hosted platform, er gode. Det gælder f.eks. hastigheden – og det er en vigtig ”detalje”.
De meget fleksible muligheder der er for tilpasninger og udvikling af funktioner med apps gør, at der er næsten uendelige kreative muligheder. Og det sætter jeg, som SEO- og salgs-geek, meget pris på.
For faktum er, at ingen platform nogensinde, som standard vil kunne alt det jeg vil have. Det vigtige for mig er, at jeg har mulighed for at udvikle dem. Og det kan man på Shopify.