Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mikkel deMib Svendsen Iværksætter til jeg dør

Iværksætter til jeg dør

2,634 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
25 March 2021

OK, jeg ved godt at jeg har stjålet dagens overskrift fra min gode ven Martin Thorborg. Jeg er dog sikker på at han tilgiver mig. For vi lider – sammen med mange af jer andre herinde, af samme uhelbredelige forelskelse i iværksætterlivet.

Som en del af jer måske allerede ved solgte jeg (og mine partnere) i december Waimea – det bureau jeg var med til at starte i 2014, til det lidt større bureau Standoutmedia.

Jeg har igennem de sidste 6 år haft fuld fokus på netop Waimea, som mit primære iværksætterprojekt. Men nu stod jeg så pludselig der, i en helt ny situation. Det var afslutningen på et spændende eventyr.

Jeg var ikke som sådan blevet arbejdsløs, for Waimea kører videre hos de nye ejere og jeg fulgte i første omgang med.

Men på trods af, at de gode folk hos Standoutmedia er både dygtige og rigtig søde, så kunne jeg hurtig mærke, at jeg ikke skulle fortsætte som lønmodtager. Jeg har for meget ild i røven og brænder ”for” meget for iværksætterlivet – det at drive (helt eller delvist) mit eget.

Jeg kommer dog fortsat til at have en relation til mit gamle firma. Jeg er stadig stolt af de produkter vi har lavet og jeg er glad for fortsat at kunne hjælpe Waimea.  

Så hvis du allerede har en Waimea løsning – eller påtænker at få en, så kan du være helt rolig. Jeg har ikke solgt virksomheden for at flygte fra det – eller fordi det skal skrottes. Tværtimod.

Og det sidste er faktisk en vigtig pointe for mig, som iværksætter.

God karma er god business

Man skal sørge for at komme godt videre i sit iværksætterliv – skridt for skridt, projekt for projekt. For de fleste af os er det en evig vandring – mod nye udfordringer og muligheder. Jeg har været på denne rejse i over 30 år – det meste af mit voksne liv.

Uanset hvordan og hvorfor man ”afvikler” sin virksomhed, bør det gøres ordentligt og anstændigt. Det efterlader gode spor. Måske lidt hippie-agtigt – men det er ganske enkelt god karma.

Uanset om man er glad, lidt utilfreds eller sur over at man måtte stoppe med sin gamle virksomhed, uanset om det skyldes en konkurs eller salg, så er det bedre at acceptere tingenes tilstand, lære af det – på godt og ondt, og så ellers bare komme videre.

Hvis man smækker med døren, rammer det hurtigt en selv i nakken.

Vi er et lille land og for mit eget vedkommende, er min lille branche et endnu mindre økosystem. De folk du siger farvel til i dag er der store chancer for, at du støder ind i igen. Hvis du har behandlet alle fair, er der større chance for, at de vil handle med dig igen. Og det kan du hurtigt få brug for. Det er ganske enkelt god business.

Men hvad skal jeg så lave nu?

I første omgang fortsætter jeg som selvstændig konsulent – primært med SEO. Jeg har allerede fået nogle gode kunder, men har naturligvis altid plads til lidt mere.

Jeg skal skrive mere, undervise mere, afholde workshops, lave foredrag og jeg kan nu igen sige ja til at gå ind i bestyrelses- og advisory board arbejde. Noget jeg lidt har savnet.

Nye tider giver nye muligheder.

Jeg kommer også til at trappe lidt op på mit arbejde med keramik. Ja, jeg er også bidt af en gal keramiker. Det er dejligt at lave noget som intet har med computere at gøre. Når jeg sidder der med hænderne nede i mudderet, kan jeg ikke engang tage telefonen.

Det er mentalt sundt at arbejde med keramik, kan jeg mærke. Og da der også løbende er kommet mere salg af mine værker, kan jeg godt forsvare at afsætte lidt mere tid til det. Det bliver nok aldrig mit hovederhverv – det er svært helt af leve af kunst. Men det er trods alt ved at udvikle sig til en reel og bæredygtig del af min virksomhed og giver samtidig stor personlig glæde.

Nedenfor kan du se et par eksempler på den keramik jeg laver. Hvis du følger mig på Instagram kan du følge med i de ting jeg løbende laver. Og skulle du få lyst til at købe noget, så tjek min webshop, besøg Galleri Møller i Mejeriet, hvor jeg lige nu har en udstilling, eller skriv til mig

Jeg har også trappet lidt op på mit første erhverv – musik produktion. Jeg har blandt andet, sammen med en af mine ældste musikalske venner, lavet et lille ”band” hvor vi er begyndt at udgive vores egen musik. Det er med de mange gode digitale tjenester blevet meget lettere.

Det er dog endnu mere umuligt at leve af musik i dag, end nogensinde før, så det er mest for sjovt. Men det gør mig virkelig lykkelig at arbejde med musikken.

Nedenfor kan du høre vores nyeste single. Resten kan du finde på Spotify, iTunes og alle de andre musiktjenester (søg på "4 More Minutes") - eller på vores YouTube Kanal.

Og det er vigtigt. Ny lyder jeg måske lidt hippie-agtig igen – men det er vigtigt at vi ikke glemmer hvorfor vi er blevet iværksættere.

At tjene mange millioner kan naturligvis godt være et mål vi sigter efter og jeg vil bestemt ikke afvise, at penge også har været en motivation for mig. Jeg har da også nydt godt af de muligheder en god økonomi har givet mig.

Men når jeg ser tilbage på mit liv, så er de perioder hvor jeg har arbejdet hårdest – jagtet penge frem for noget andet, endt med at være de mindst lykkelige. Det var med til at koste mit ægteskab og var ved at ødelægge relationen til mine børn. Det sidste fik jeg heldigvis rettet op på og nyder i dag, at kunne bruge al den tid med dem som både de og jeg fortjener.

Som en lille sidebemærkning, så hader jeg begrebet ”kvalitetstid”! Det er opfundet af (alt for) travle forældre, der bilder sig selv ind, at de kan koge tiden med deres børn ned til nogle få, intensive momenter. Det kan man ikke! At skabe og vedholde gode relationer til sine børn – og de fleste andre mennesker, for den sags skyld, kræver tid, indlevelse og kærlighed. Men det er – helt uden sammenligning, min bedste ”investering”.

Men ja, jeg kommer jo nok ikke udenom at starte noget nyt igen. Jeg nyder helt bestemt min nuværende situation som selvstændig konsulent, men jeg er jo bidt af den der iværksættervirus. Den gode af dem. Den skal jeg ikke vaccineres imod. Og på trods af at jeg ikke er 20 år mere, så kan jeg ikke stoppe med at opbygge nye virksomheder. Og hvorfor skulle jeg også det?

Der er faktisk allerede et nyt og virkelig spændende projekt i støbeskeen. Du kender sikkert den der brændende følelse – jeg har SÅ meget lyst til at fortælle alt om det, men det må desværre vente lidt :-)

Bevar optimismen

Jeg ved godt, at det i disse tider kan være svært at bevare optimismen. Jeg er heldig at arbejde indenfor et fag, der ikke har lidt under Corona-krisen. Tværtimod. Der er fortsat fremgang på nettet. Men jeg ved at mange af jer har måtte kæmpe en urimelig hård kamp den sidste årstid.

Men midt i den her krise har jeg også oplevet en enorm kreativitet. Mange der har været begrænset i deres almindelige virke, har fundet nye løsninger. Takeaway, nye online alternative og services, click & collect og meget mere.

Og det er jo netop det vi som iværksættere kan – når vi er bedst. Tænke innovativt og nyt. Når en dør lukker – når din virksomhed bliver begrænset, solgt eller går konkurs, så åbner det nye døre. Når én forpligtelse forsvinder, kan vi påtage os nye.

Salget af Waimea var også en stor ændring for mig. Naturligvis af en lidt mere positiv karakter. Men ikke desto mindre føltes det pludselig lidt tomt og ensomt – og ja, faktisk en smule skræmmende, at stå der på helt egne ben igen, uden sikkerhedsnet eller en klar plan for hvad der nu skulle ske.

Men jeg har prøvet det før. Det er ikke første gang og det bliver sikkert heller ikke den sidste.

Den dag jeg ikke længere tør tage chancer, kaste mig naivt og optimistisk ud i nye eventyr, starte nye virksomheder og investere i fremtiden – den dag skal jeg ikke længere være iværksætter. Men jeg tvivler på det sker. Jeg er (nok) iværksætter til jeg dør.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mikkel skriver Skriv dig op