Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hemmelig Iværksætter

11.788 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
13 February 2014

Som vi alle ved, ses der alt for mange steder i samfundet ned på os iværksættere.

I skolen bliver der gjort grin med os, hvis vi tillader os at sige vi gerne vil være iværksættere. Hvis vi alligevel kaster os ud i det bliver vi konstant spurgt om, hvornår vi får gjort vores uddannelse færdig, så vi har noget at falde tilbage på – også selvom det faktisk gå godt med iværksætteriet.

Forældre, lærere, studievejledere, venner og familie er alle skeptiske overfor et liv som iværksætter. Jeg kan stadig høre de nervøse stemmer …Ja, nogle skal da gøre det, men behøver det lige være dig?

Når vi bliver lidt ældre og måske en dag skal købe en bil eller et hus og har brug for et lån oplever vi igen at blive set ned på. På trods af, at vi har en god og stabil indkomst og har været iværksættere længe betragtes vi som mere risikable at låne ud til, selvom vi objektivt set ikke er det.

Og selv det offentlige og retssystemet behandler os ofte ringere bare fordi vi er iværksættere. Der bliver set ned på os, vores motiver bliver mistænkeliggjort og vores økonomiske formåen blæst ud af proportioner og brugt imod os. Jeg har oplevet det på egen krop.

Vores virke bliver mistænkeliggjort og ringeagtet i en grad, så man nogle gange overvejer om det virkelig er det hele værd. Men det er det naturligvis. Det er bare lidt irriterende.

Men der er en løsning. Altså udover den mere åbenlyse, at offentligheden, lærerne, forældrene, politikerne, bankerne, offentlige institutioner osv. lader være med at behandle os iværksættere så skidt. Vi kan ”skjule” os som iværksættere. Vi kan kamuflere os, så vi ikke ligner iværksættere. Vi kan, helt lovligt, komme til at fremstå som noget andet end det vi er og undgå mange af de ubehageligheder, som et åbent liv som iværksætter kan føre med sig.

Det er en ind-i-skabet-strategi, som naturligvis kan virke lidt patetisk. Men den virker.

Jeg har samlet lidt gode ideer og tips til, hvordan du kan skjule dig som iværksætter – hvordan du kan minimere skadevirkningerne, som dette sociale stigma kan pådrage dig. Måske har du nogle gode tips du kan bidrage med i kommentarfeltet nedenfor …

Bliv lønmodtager – med investeringer

Hvis du i dag driver en eller flere virksomheder, som du er medejer af, og som du får løn fra, så kan du få problemer, når du skal kreditvurderes af banker og kreditvirksomheder. Så er du nemlig iværksætter.

Problemet er, at bankerne ikke alene vil se på det du tjener, men også forsøge at analysere dine virksomheder. Men det er de bare ikke særlig gode til. Specielt ikke når det drejer sig om mindre virksomheder, Internetvirksomheder og blandede nyskabende forretninger. Meget ofte vurderer bankerne din virksomhed helt forkert. Og i alle fald vil de som regel mene, at du er meget mere risikabel end en lønmodtager med samme indtægt.

Løsningen er enkel.

Du slår dig sammen med en ligesindet iværksætter. Du får så løn hos ham og han hos dig. Så er der ingen af jer der arbejder og får løn fra en virksomhed I er medejer af. Så er i bare almindelige lønmodtagere, der har investeret nogle penge i en eller flere småvirksomheder. Hvis du vil kamuflere løsningen yderligere kan I slå jer sammen flere, så er det endnu mere umuligt at spore. Evt. kan der udvides med en udenlandsk virksomhed eller to – så bliver det helt umuligt.

Investeringer er så almindeligt i dag så det er helt OK. Man må bare endeligt ikke arbejde i dem. Uhadada nej, det er farligt.

Det er naturligvis absurd. Det at eje dele af den virksomhed man arbejder i bør selvfølgelig ikke betragtes som et minus, men et plus. Men sådan er det bare ikke i dag.

Lav flere jobs til et

Nogle kreditvirksomheder vurderer job nummer to lavere. Jeg har oplevet nogle banker der siger, at andet job kun tæller med 50%. Jeg tror det er fordi de måske mener 2. job er for meget, eller lettere falder fra eller noget.

Men som iværksætter, med gang i flere gode selskaber er der jo intet underligt i, at hente en blanding af løn fra flere selskaber, bestyrelseshonorarer, bog-royalities, foredragshonorarer etc. Der er hverken noget underligt eller suspekt i det.

Men sådan vurderes det altså.

Så hvis du i dag får din løn mange steder fra kan det altså betale sig, at samle det hele et sted – f.eks. i dit eget holding-selskab, og så udbetale en samlet løn derfra. Kreditselskaberne vil helst se en, sådan helt almindelig og ordentlig, samlet stor lønseddel, der har det hele med. De kan ikke hitte rede i det der rod med flere lønsedler og andre honorarer.

Lad være med at tale som en iværksætter

Hvis man gerne vil undgå at blive betragtet som iværksætter, sat i bås og diskrimineret, så er det jo komplet idiotisk at opføre sig som f.eks. Martin Thorborg gør. Han praler jo ligefrem af at være iværksætter og kæfter op i det offentlige. Så er han sgu også selv ude om det :-)

Du bør naturligvis melde dig ud af Amino, eller i hvert fald få dig en anonym konto frem for en i dit rigtige navn, meld dig ud af alle brancheorganisationer, kun deltage på konferencer under dæknavn og falsk firma ID, afholde dig fra at tale offentligt om iværksætteri og så, naturligvis, huske at pudse sølvpapirshatten med jævne mellemrum.

Er det virkelig så slemt?

Overdriver jeg ikke helt vildt? Er det ikke bare det sædvanlige brok fra en røvforkælet, rig iværksætter smart-ass? Er det virkelig så slemt?

Naturligvis er det sat lidt på spidsen, men jeg synes faktisk, at det er temmelig irriterende, helt urimeligt og fuldkommen åndssvagt, at iværksættere behandles så skidt som vi gør i dag.

Der er bred politisk og folkelig enighed om, at vi meget gerne skal have flere iværksættere. En gratis måde at gøre det langt mere attraktivt på er, at alle begynder, at behandle iværksættere bedre – lige fra skolelæreren, over den offentligt ansatte i administrationen, politi og dommere, banker og realkreditinstitutter. Det koster intet, at behandle iværksættere ligeså godt som alle andre. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mikkel skriver Skriv dig op