Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Facebook marketing Politiet vil opleve mange Facebook-sager fremover!

Politiet vil opleve mange Facebook-sager fremover!

2.346 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
07 August 2009

Jeg plejer altid at sige: Skriv ikke noget på din Facebook-profil, som du ikke også vil have bragt på forsiden af Ekstra Bladet. I sagen om de volds-glade fodbold-betjente fra Vestegnen må læresætningen siges at være mere aktuel end nogensinde!

Tidligere i dag blev jeg interviewet til Politiforbundets medlemsblad om den seneste skandale med Vestegns-politibetjente som på Facebook havde frydet sig over voldelige sammenstød med polske fodboldbøller i Brøndby. Min konklusion var klar: Ledelsen må tage ansvar og betjentene må på skolebænken!

- He, he - endelig nogle fodbold-tosser som ville noget. De stak ikke halen mellem benene, da de så politiet. Det fortryder nogle af dem nok i dag :-)

Sådan skrev en betjent på sin Facebook-profil dagen efter sammenstødet i Brøndby mellem fodboldbøller fra Polen og politiet fra Vestegnen. Naturligt nok havnede udmeldingen hurtigt på forsiderne af landets aviser. Det var dumt skrevet af betjentene, men efter min mening bærer ledelsen også en væsentlig del af ansvaret for at sådan en situation overhovedet kan opstå.

 

Best practise

Årsagen til at situationen overhovedet kunne opstå er, at man i politiet ikke har taget stilling til hvordan man som arbejdsplads skal forholde sig til medarbejdernes kommunikation på Facebook. Der er typisk tre veje at gå, og to af dem er at skyde sig selv i foden:

 

1. Luk øjnene og håb på det bedste

Mange virksomhedere er bange for at blande sig på et område der i høj grad også handler om medarabejdernes privatliv. De er bange for at blive beskyldt for at indskrænke ytringsfriheden eller blande sig i private anliggender. Andre virksomheder mener slet ikke at Facebook overhovedet har en relevans for dem som arbejdsplads og kan ikke se hvorfor i alverden de skal bruge ressourcer på at forholde sig til "sådan noget pjat"!

I begge tilfælde bliver resultatet at virksomheden intet gør på området. Man lukker øjnene, stikker fingrene i ørerne og håber på det bedste. Disse virksomheder bør dog nok komme Murpheys lov i hu: "Alt der kan gå galt vil gå galt"!

 

2. Forbyd skidtet

Andre virksomheder mener overhovedet ikke at deres medarbejdere skal bruge Facebook i arbejdstiden og forbyder derfor al brug af sociale medier på arbejdspladsen. I visheden om at medarbejderene nu holder sig fra Facebook fra 9 - 17 på alle hverdage føler de sig nu overbeviste om at deres virksomhed er tilstrækkeligt beskyttet.

Men i betjentens Facebook-opdatering som jeg indledte indlægget her med, er det jo tydeligt at den ikke er skrevet mens betjenten er på arbejde. Den er skrevet den følgende morgen eller eftermiddag, efter at betjenten har bearbejdet hændelserne og dannet sig en holdning om dem. En anden betjent responderer på opdateringen med frustration over at hun ikke var på arbejde den aften og dermed "gik glip af alt det sjove". Igen en opdatering, som er skrevet uafhængigt af medarbejderens arbejdstider.

Forbyder du Facebook på arbejdspladsen, er eneste resultat at du også samtidig sætter dig selv HELT uden for indflydelse på hvad dine medarbejdere skriver!

 

3. Sæt dem på skolebænken!

Hvis du vil sikre at dine medarbejdere ikke skriver uheldige ting om din virksomhed på Facebook er din bedste chance for indflydelse at give dem noget til gengæld! De fleste Facebook-brugere er interesserede i at vide hvem der kan kigge med på deres profiler, og hvordan man beskytter billeder, videoer og personlige oplysninger på netværket. Tilbyder du dem undervisning i dette, har du også samtidig muligheden for at tage en dialog med dem om loyalitet over for arbejdspladsen og virksomhedens brand over for omverden.

Løsningen er hverken forbud eller apati. Best practise er at definere en klar kommunikationsstrategi for medarbejdernes brug af sociale medier og benytte Facebook-undervisning til at diskutere og nå til enighed om udmyntningen af denne strategi.

 

Ledelsens ansvar

Naturligvis er den enkelte medarbejder ansvarlig over for sine egne udmeldinger. Men det kræver at medarbejderen ved hvad ledelsen forventer, det kræver at han er udstyret med den fornødne forståelse for sociale netværk og det kræver at han ved hvem der læser med på hans status-opdateringer. Hvis ikke medarbejderen har denne basale viden, er det ledelsens ansvar at give ham det. Ellers er det lige så hovedløst som at sætte betjenten uden kørekort til at styre hollændervognene på Nørrebro!

Politiet vil opleve mange flere Facebook-sager i fremtiden. Så længe ledelsen ikke har forholdt sig til hvorfor sagerne opstår, vil betjentene tale over sig. Og en ting er helt sikkert:

 

Bliver det skrevet på Facebook, vil det havne i Ekstra Bladet!


Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mikael skriver Skriv dig op