Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Wordpress 3.0 blev udgivet i går

975 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
18 June 2010

Der er sikkert mange der har glædet sig til den nye version af wordpress blev udgivet, blandt andet undertegnede.

Indledning

Men lad mig først lave en kort præsentation af wordpress, til dem der måske ikke ved hvad wordpress er:

Wordpress er et CMS (Content Management System), hvilket frit oversat betyder "Indholds Håndterings System" - Et CMS gør det muligt for brugere uden den store eller slet ingen erfaring med programmering, at vedligeholde og skrive på deres helt egen side. Selve administrationsdelen er rigtig overskuelig og enkel, jeg plejer at sige at det ikke er sværere at udgive et indlæg eller en side, end det er at skrive en side i word.

Grunden til dette er pga. den indbyggede WYSIWYG-editor, eller frit oversat "du får hvad du ser" - Så du slipper helt for at se på HTML kode, medmindre du selvfølgelig ønsker dette. Billedet nedenfor illustrere hvordan det ser ud når du skriver en side eller et indlæg i wordpress:

Da wordpress blev lanceret, var blogging et fænomen som havde eksisteret i et par år, men det var ikke særlig udbredt herhjemme. Dengang var det kun et fåtal af danskerne der ejede en blog, og hvis de endelig gjorde det, var det oftest på en blog de ikke selv havde kontrol over, og på et subdomæne som f.eks. LiveJournal.

Men wordpress revolutionerede markedet rigtig hurtig. De formåede at gøre blogging enkelt og alle mands eje. Nu kunne en hvilken som helst person med bare lidt kendskab til internettet og ftp "bygge" sin egen blog.

Mange muligheder

Wordpress som ejer af firmaet Automattic med Matt Mullenweg i spidsen har siden Maj 2003 udgivet ikke mindre end 50+ versioner efterhånden som det er blevet udbygget, og gjort bedre. Mange af dem er små opdateringer/bugfixes mens 15 af dem har været store udgivelser, det vil sige udgivelser hvor der er blevet lavet væsentlige ændringer af både design såvel som den bagved liggende kode.

Holdet bag wordpress er MEGET glade for jazz, og derfor har de valgt at alle store udgivelser skal være opkaldt efter en jazz musiker som de beundre. Dette har bl.a. resulteret i udgivelser kaldet: Miles Davis(1.0), Charles Mingus(1.2), John Coltrane(2.7) og den nyeste version (3.0) er opkaldt efter Thelonious Monk.

Wordpress er Open Source, hvilket betyder at man har:

  • Adgang til kildekoden.
  • Tilladelse til at ændre i programmets kildekode.

At det er open source betyder også at der findes flere tusinde udvidelser (plugins) til wordpress, og mindst ligeså mange temaer (themes), som gør at man faktisk kan gøre så godt som alt med sin blog. Findes funktionen ikke i wordpress, kan du helt sikkert finde et plugin som kan gøre det.

Ikke bare en blog

Ja, wordpress er meget mere end bare en blog platform. Det er lavet med det formål at fungere som blog. Men som nævnt ovenfor, så giver alle de mange plugins og themes mulighed for at lave selv store og omfattende sider og portaler med wordpress. Det afspejles i at selv kendte sider som New York times og Wall Street Journal bruger wordpress.

Men jeg skal ikke opholde dig længere, så smut over og læse mere om wordpress 3.0 på den officielle blog.

Tak fordi du tog dig tid til at læse dette indlæg, jeg håber du kunne bruge det til lidt

 

 

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Michael skriver Skriv dig op