Jeg har igennem de sidste par år talt varmt for, at par skal komme i terapi, mens de har det godt – jo før, jo bedre.
En del har den fejlagtige opfattelse, at det er fordi psykoterapeuter er grådige. Jo før folk kommer i terapi, jo før kan vi bilde dem ind, at de har et problem, der slet ikke er der og dermed tjene penge.
For nylig så jeg et program om 4 kendte der inviterede til
middag og hygge hos hinanden.
Camilla Miehe-Renard var med og jeg blev virkelig glad, da hun fortalte for
åben skærm, at hun og hendes kæreste går i forebyggende parterapi.
Hun sammenlignede det, ligesom jeg har gjort, med at bilen skal have et
serviceeftersyn, selvom der ikke er noget galt med den. Den kører lige lidt
bedre og så kan man jo føle sig tryg, fordi eventuelle småfejl bliver opdaget i
tide.
Det er nøjagtig sådan det er. De par jeg har, der går i forebyggende par terapi kommer typisk 1-2 gange med en uges mellemrum og derefter 3-4 gange om året. Vi gennemgår deres kommunikation og konflikter, og bagefter undersøger vi, om de ting der skal til for at vedligeholde forholdet er til stede.
Når man kommer i terapi, fordi man HAR oplevet utroskab eller har en hverdag hvor konflikter fylder det meste, eller parret er løbet sur i dagligdags praktiske gøremål og har glemt at være kærester, så tager det som regel rigtig, RIGTIG lang tid at komme igennem. Der skal naturligt nok en del parterapi til for at komme tilbage på ret kurs – og for nogle lykkes det selvsagt slet ikke.
Det er ærgerligt. Og det kan undgås! I tilfælde af for eksempel utroskab, er årsagen for 8 ud af 10 par der kommer i min klinik, at de ikke har fået snakket sammen på en kærlig måde om andet end de praktiske gøremål i hverdagen. Gør man ikke det, går nærheden tabt og så er risikoen for utroskab langt større.
De fleste nikker, hvis man siger ”parforhold er hårdt arbejde”, men det er de færreste som egentlig ved hvad det betyder. Det er ikke de praktiske gøremål, daglige pligter og sure opgaver der tales om. Det der menes er, at det er hårdt arbejde at få forholdet til at blomstre på trods af alle de ovennævnte ting.
Det kan være svært at få tid til at ordne de småting der skal justeres hen af vejen i en travl hverdag, nøjagtig som de færreste i dag vil påtage sig opgaven at skifte olie på bilen. Der tager man bilen med til en fagmand, som kan gøre det.
Flere og flere benytter sig, heldigvis, af forebyggende parterapi, selv de helt unge er med på, at det giver bedre voksebetingelser for forholdet, når parterne lige får lavet et check på, om de vigtige punkter i forholdet vedligeholdes. Det er ikke længere pinligt eller flovt at gå i parterapi, men et tegn på, at man har omtanke for forholdet og ønsker at det skal bestå.
Og at der så er penge at spare i forhold til at komme når skaden er sket – det er noget enhver kan forstå fordelen af!
God arbejdslyst!
Mange hilsner
Mette