Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Utroskab i sensommeren

1.383 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
15 April 2009

Sommeren er en ret stille tid for mange psykoterapeuter og andre faggrupper - og det er egentlig ærgerligt - ikke så meget fordi der er stille, for det giver jo tid til at nyde solen, men mere fordi der i sensommeren kommer rigtig mange par i min klinik med utroskabsproblemer.

I 8 ud af 10 tilfælde er utroskabet opstået fordi parterne ikke har kommunikeret og som oftest igennem længere tid.

For eksempel kan han have følt sig træt og alene, men ikke sagt det fordi han ikke har vidst hvordan uden at hun kom til at føle sig skyldig.

- Eller hun har været stresset på sit arbejde og ikke haft tid til ham og han har følt sig truet af hendes karriere.

- Eller de synes gnisten er forsvundet lidt, men er bange for at sige noget til den anden.

Det er fristende at lade sig friste så at sige - det er dejligt når man så møder et andet menneske - til en konference, firmafest eller lignende, som lytter og forstår. Og det er meget menneskeligt at søge denne forståelse og lade den forvandle sig til fascination eller ligefrem forelskelse.

Mange mænd kan slet ikke sætte ord på hvad der har fået dem til at være utro når de starter i terapien, men de er fulde af anger og selvkritik. (Dermed ikke sagt at der ikke er kvinder der er utro, men for nemheds skyld bruger jeg manden som den utro her i bloggen - denne gang) Kvinden er såmænd også ofte selvkritisk; "hvad har jeg dog gjort galt eller ikke gjort nok eller godt nok, siden han kunne finde på det?!"

Sommeren er et tidspunkt hvor man gerne vil føle sig levende og godt tilpas - ekstra meget fordi solen skinner og bekræfter at vi lever og måske derfor er denne tid en højsæson for utroskaber.

Det er ærgerligt - at der skal gå så længe før parterne tager skridtet til at få hjælp. Han skulle jo have gjort det allerede da han følte sig truet, alene, forsømt, ikke forstået, eller hvad der nu gælder for ham.

Lige der skulle han have sagt "der er noget galt og jeg kan ikke forklare det, så vi skal i terapi". Det er et fåtal af parforholdene der oplever utroskab, som overlever det uden terapi - de overlever for en tid og dør så langsomt ud. Men succes raten ville være endnu højere, hvis par valgte at forebygge med et kommunikationskursus.

Jeg har flere gange haft helt unge par i starten af tyverne som kommer netop med dette - at de vil lære at tale med hinanden og ikke mindst lytte til hinanden - og virkelig høre hvad den anden siger uden at tolke.

Men når vi tale om par i alderen 30-50 år, så er det desværre de færreste der kigger på deres eget parforhold tidligt nok og træffer forholdsregler.

Jeg ville ønske at min sommer var travlt med disse par, ikke for at få flere kunder, for det er jo så bare kunder der ikke kommer i efteråret når utroskaben ER sket, men fordi det er så meget "nemmere" at hjælpe parret til at finde tilbage på sporet når utroskaben ikke har fundet sted endnu.

I stedet for at bruge 10-20 gange i terapien, kan parret nøjes med 5-10 gange og får redskaber der ikke kun kan bruges nu og her, men også fremover i det fælles liv.

Har du tænkt på hvad en skilsmisse advokat koster? Hvilke praktiske foranstaltninger du skal igennem i tilfælde af skilsmisse? Hvad en skilsmisse koster, fysisk, følelsesmæssigt og økonomisk?

Det er værd at gøre noget ved kommunikationen i forholdet, mens tid er.

Forestil dig at du skulle flytte til et andet land, for eksempel Rusland, og bo og arbejde der. Ville du tage basis sprog kurser inden flytningen? Ville du sørge for at få undervisning også efter du var flyttet - så hurtigt som muligt for at kunne forstå dine omgivelser og begå dig?

Det er sådan du skal tænke om et parforhold. I kommer fra forskellige kulturer, selvom i er landsmænd, fordi forskellige familier har forskellige måder at gøre tingene på og tale sammen på. Og du er nødt til at kunne kommunikere med den indfødte du skal leve sammen med - ellers går det galt.

Jeg håber du er blevet inspireret!

Mette

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mette skriver Skriv dig op