Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mette Maria Terp Du har forretningsideen- men hvor finder du partneren?

Du har forretningsideen- men hvor finder du partneren?

17.293 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
30 January 2018

Du har fået en forretningside, du er ivrigt efter at springe ud som iværksætter, men…du mangler en partner. Hvis det er dig, så er du kommet til det rigtige blogindlæg.

 

Jeg er selv kæmpe fortaler for at have partnere i mine virksomheder. Dels fordi det gør rejsen langt sjovere og dels fordi jeg sjældent har alle de kompetencer, som det kræver for at få stablet en virksomhed på benene (og drive den!).

Jeg har startet flere virksomheder gennem årene og har derfor prøvet lidt af hvert mht. partnerskaber. Nedenfor får du mine erfaringer og anbefalinger i forhold til at finde den rigtige partner (eller partnere).

 

1) Til at starte med skal du først finde ud af, hvilke arbejdsopgaver din nye virksomhed kræver, og dernæst skal du identificere dine egne styrker og kompetencer. Hvad er du god til, hvilke arbejdsopgaver kan du varetage (og endnu vigtigere: hvilke arbejdsopgaver har du LYST til at varetage)?

 

2) Når du har identificeret det, så kan du meget nemt se, hvilke mangler du har. I mine to sidste virksomheder (den ene har jeg nu) har det været meget tydeligt, at jeg har manglet kompetencer og know-how indenfor teknologi og programmering. Jeg ved meget lidt om programmering og jeg hader det mere end noget andet (jeg prøvede faktisk at tvinge mig selv til at lære det, fordi det ville gøre livet meget lettere for mig, men jeg kunne simpelthen ikke finde passionen i det). Derfor har det været uhyre vigtigt, at jeg har fundet partnere som har haft de kompetencer for at få virksomheden til at lykkes og jeg vil anbefale dig at gøre det samme. Selvfølgelig kan du outsource nogle ting, men hvis de kompetencer som du mangler består af en stor procentdel af de arbejdsopgaver i virksomheden, så ville jeg personligt ikke selv outsource det.

 

3) Når du har identificeret dine egne kompetencer og du ved, hvilke kompetencer du leder efter, så skal du gøre op med dig selv, hvilken form for partner du ønsker. Skal det være rent professionelt? Skal I også ses privat? Hvilken kemi skal der være? For mig er det virkelig vigtigt, at kemien er god. Jeg ville aldrig starte et partnerskab med en, som jeg ikke havde god kemi med. Dels fordi at man alligevel kommer til at tilbringe en ret stor procentdel af sit liv sammen og dels fordi jeg bare synes det er federe at tage rejsen sammen med nogen, som jeg har det godt (og sjovt!) sammen med. Jeg behøver ikke nødvendigvis være venner med dem (altså ses med dem privat), men at kemien er god- det er rigtig vigtigt for mig. Vi er alle forskellige og har forskellige præferencer, så find ud af, hvad der er vigtigt for dig og hvordan du ser dit ideelle partnerskab.

 

4) Så er det tid til at lede efter den rigtige partner! Jeg har fundet mine partnere på forskellig vis og dette vil jeg foreslå dig:

- Gennemgå dit eksisterende netværk: Er der allerede nogen i dit eksisterende netværk, som kunne være en god kandidat? I så fald, tag fat i personen.

- Spørg i dit eksisterende netværk: Måske har du ikke den rette person i dit eget netværk, men måske er der nogen i dit netværk, som kender en mulig kandidat? Vær derfor åben omkring din ide. Det værste du kan gøre her er, at vælge IKKE at tale om din ide. Hvis du vælger ikke at tale om din ide, så har dit netværk ikke en jordisk chance for at vide, at du rent faktisk leder efter en partner.

- Led på uddannelse/arbejde: Rigtig mange finder deres partnere på universitetet (eller andre uddannelser), men måske det også kunne være på arbejdspladsen?

- Gå til events: En rigtig god ting at gøre, når man er partnersøgende er, at gå til events. Iværksætterelaterede events, naturligvis. Der finder du personer med de samme interesser og jeg har personligt mødt mange, som faktisk manglede en partner. En ting som mange fejlvurderer er, at alle som gerne vil prøve iværksætterlivet af, ikke nødvendigvis har en forretningside. Der er ligesom mange som IKKE har en ide, men som gerne vil joine et team. Så lad vær med at tro, at folk har “deres egne ideer”- der er rig mulighed for at finde en iværksætterinteresseret person, som ikke har en ide, men mangler et team at joine (aka potentielt set dit!). 

Måden jeg selv har fundet events at gå til, er ved at søge på Facebook, Meetup.com og Cphftw.dk (for dem der er i tech).

- Deltag i iværksætterkonkurrencer: Jeg har selv deltaget i Startup Weekend, som kort fortalt går ud på, at man bygger en virksomhed på 54 timer (starten på den i hvert fald!). Her er der også rigelig mulighed for at finde en potentiel partner. 

- Vær kreativ! I princippet kan du finde en partner alle steder. Til et bryllup, på en rejse, på en kaffebar. You name it. For at du dog kan det, så er det essentielt, at du taler om din ide! Jeg kan virkelig ikke understrege dette nok. T-a-l om din ide (og udover du potentielt finder din nye partner, så får du også en masse værdifuld viden, som kan hjælpe dig videre).

 

5) Sælg ideen til den mulige kandidat! Du er formentlig kun på idestadie nu her. Og det er helt fint. Men det betyder samtidig også, at du ikke har noget faktuelt at vise ift. det økonomiske potentiale. Simpelthen fordi der ikke har været nogen indtægt endnu. Det du dog i stedet kan gøre er, at sælge en vision- og en drøm. Vær så passioneret omkring din ide, at den mulige kandidat ikke kan undgå at se potentialet i det. Sørg dog stadig for at være faktuel og have gjort dit hjemmearbejde- så som markedsundersøgelser, konkurrentundersøgelser, budget osv. Passionen er ikke nok- der skal selvfølgelig også være faglig argumentation for, hvordan lige netop din ide skal lykkes.

 

6) Forventningsafstem: Meget, meget vigtigt punkt. Det kan gå så grueligt galt, hvis man ikke får forventningsafstemt. Jeg har f.eks. haft et partnerskab, hvor personen ikke ville det ligeså meget som mig. Og det var hårdt! Og det var samtidig også årsag til rigtig mange frustrationer. Hvor mit behov f.eks. var at ringe kl. 21 en mandag aften og diskutere en ny feature, var min daværendes partners behov at have et 8-16 liv og tingene derfor primært skulle foregå i det tidsrum. Det partnerskab gik naturligvis ikke i længden, og jeg vil derfor på det kraftigste råde dig til at forventningsafstemme. Og så gå alle mulige scenarier igennem. Alt er som regel sjovt og idyllisk i starten, men når udfordringerne kommer: hvad så? Forventningsafstem og lav en plan inden I kommer for langt. Og husk for guds skyld at lave en kontrakt mellem jer som partnere!

 

7) Hav en prøveperiode eller søg referencer: Hvis du ikke kender din potentielle partner endnu, så kan det være en rigtig god ide at have en slags “prøveperiode” og arbejde på et miniprojekt sammen. På den måde finder du ud af, hvordan I to arbejder sammen. Alternativt kan du søge referencer om din potentielle partner i dit netværk. Det har jeg selv gjort, og det giver altså bare lidt mere ro i maven, at andre også har sagt god for ens partner!

 

Held og lykke med at finde din fremtidige partner!

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når mettemaria skriver Skriv dig op