Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om opstart og drift af virksomheder

Hvordan får vi flere iværksættere?

Skrevet af:
4. januar 2018 | 1.801 Visninger | 4 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Mette Maria Terp

Ekspertblogger på Amino om opstart og drift af virksomheder

I sidste måned afholdt jeg et event, som var dedikeret til at støtte op omkring kvindeligt iværksætteri.

På programmet havde vi bl.a. en paneldebat omhandlende succes som iværksætter. Jeg er altid meget fascineret af det der med succes. Hvornår har man succes og hvad skal der til at få succes? Det er virkelig to spørgsmål der kan sætte en diskussion i gang 😉 Jeg gemmer min holdning vedr. succes til et andet blogindlæg, for nu vil jeg egentlig gerne berøre et andet emne, som også var en vigtig substans i paneldebatten. Faktisk et emne som jeg også hører om igen og igen. Nemlig emnet: Hvad skal der til for at få flere (kvindelige) iværksættere?

 

Sagen er: ja, vi er sgu i undertal os kvinder. Faktisk ret meget i undertal. De nyeste tal viser, at der er hele 41% flere mænd som starter virksomhed. Ærgerligt, hvis du spørger mig.

Dog vil jeg sige, at selvom tallene viser at der er en klar uligevægt i forhold til kønsroller (og jeg er på en mission om at få det ændret!), så synes jeg ikke nødvendigvis det behøves at være en kønsdebat (ikke lige i det her indlæg i hvert fald). Jeg synes nemlig sagtens man kan spørge: Hvad skal der til at få flere iværksættere?

 

Fordi ser du, jeg oplever nemlig ikke kun, at det er kvinder som holder sig tilbage ift. at blive iværksættere. Nu vidst, så tyder tallene på, at der er en større andel kvinder end mænd som holder sig tilbage, men problemet er der hos begge køn. Og det synes jeg personligt er rigtig, rigtig ærgerligt.

Vi kan selvfølgelig tale om, at der er ærgerligt på et samfundsmæssigt niveau, at der ikke er flere som udnytter de kompetencer de hver især besidder (så vi andre kan nyde godt af nye innovative tiltag!). Men jeg synes faktisk, at det er mere ærgerligt på et individuelt niveau. For når mennesker ikke går efter det de gerne vil (som f.eks. kunne være at blive iværksætter), så synes jeg i DEN grad det er ærgerligt. Jeg synes nemlig, at vi alle sammen skal gøre det, der gør os glade.

 

Personlig synes jeg selv vi lever i en ideel tid at starte virksomhed i. Faktisk vil jeg gå så langt at sige, at der aldrig har været et bedre tidspunkt i historien at blive iværksætter på!

Den største årsag er naturligvis brugen af internettet. Men jeg vil faktisk også sige, at alle de initiativer der efterhånden er i Danmark, som støtter op omkring iværksætteri- de gør det så let at starte.

 

Så hvorfor er der ikke flere som springer ud som iværksættere? Jeg tror på, at det er pga. én ting: frygt. 

- Frygten for at det går galt

- Frygten for hvad andre tænker 

- Frygten for at skulle sælge

- Frygten for at man løber tør for penge

- Frygten for at man ikke har de rigtige kompetencer

Og jeg kunne blive ved.

 

Dette ene begreb, som egentlig er noget så simpelt, kan stadigvæk have en så stærk magt over en. En så stærk en magt, at den gør, at mange ikke handler på de ting, de reelt gerne vil.

Jeg tror derfor i stedet på at den enkelte person, som gerne vil være iværksætter, skal starte med at arbejde med én ting og det er: sit mindset.

Arbejde med sit mindset, så man vågner op hver dag og tænker “yes- jeg kan det her"

Arbejde med sit mindset, så man tør at pitche sin forretningside

Arbejde med sit mindset, så man tør spørge om hjælp

Arbejde med sit mindset, så man kan tåle at få "et nej"

Arbejde med sit mindset, så man tør lave det salg (igen og igen)

I det hele taget: Man skal arbejde med de (lorte) overbevisninger, som fortæller en, at man ikke er god nok (fordi det er man!)

 

Og hvordan arbejder man så med sit mindset? Well, det er der flere veje til. Nedenfor har jeg beskrevet hvad der har virket for mig: 

- Få dig en coach/terapeut, som kan hjælpe dig med at komme ud over dine begrænsede overbevisninger.

- Læs bøger! Der findes så mange bøger, der omhandler mindset.

- Begynd at omgås mennesker som har det mindset du selv gerne vil have. Og find nogle personer, der har gået vejen som kan være en inspiration for dig (så du tænker "hvis hun kan- så kan jeg også!")

- Gå til seminarer. Her møder du både ligesindede og folk der kan hjælpe dig i din forretning.

Og for gud skylds- lad være med at hænge ud med personer som har “et taber mindset”- dem som fortæller dig, at du ikke kan gøre det, dem som fortæller dig, at du ikke er god nok og dem som fortæller dig, at din drøm er urealistisk! UD med dem i dit liv (og hvis du ikke kan/vil smide dem helt ud, så undgå i det mindste at tale forretning med dem).

 

Som sagt har alle disse ting virket for mig. Og når jeg siger virket, så mener jeg i virkeligheden “virker”. Fordi jeg gør stadig alle tingene. Jeg tror nemlig på, at arbejdet med sig selv ikke har en “endestation” (og hvor ville livet da også være kedeligt, hvis man aldrig udviklede sig mere!).

 

Held og lykke- jeg håber, at du tager springet (naturligvis også af helt af egoistiske årsager, så jeg kan nyde godt af de innovative virksomheder der forhåbentlig kommer mange flere af Big Smile )

Kommentarer

Mette S. Eriksen   den 04-01-2018 kl. 09:15

Hej Mette

Jeg er kvindelig iværksætter og startede for 5 år siden, men i en vanskelig branche (skønhedsbranchen)hvor leverandørerne ikke ligefrem er vilde med at sælge til mindre virksomheder, specielt ikke webshops. Så det har været en hård tid og er det stadig, og jeg overvejer at kaste håndklæder i ringen. Synes kun jeg har stødt panden mod en mur desværre. Alt er prøvet for at få større netværk, Erhvervsråd, bestyrelser, you name it.

Mvh. Mette

Er kommentaren brugbar? 1 0
Elisabeth Nielsen   den 04-01-2018 kl. 09:43

Hej Mette

Hvad med lokale erhvervsgruppe , der støtter og hjælper hinanden? Mange danske leverandør har selv webshops, derfor ønsker de ikke konkurrence der, har du mulighed for at leje lille lokale med butik eller showroom så kan du sige du ikke kun er webshop. Bare lidt input

MVH

Elisabeth

Er kommentaren brugbar? 1 0
Hansen   den 04-01-2018 kl. 22:28

....man starter en motor..en bil og ligende...man åbner en virksomhed....

Det bliver også lidt rodet når du skriver "at der er en klar uligevægt i forhold til kønsroller"....der er jo ikke uligevægt i kønsrollerne...der er bare uligevægt i fordelingen af mænd/kvinder, som er iværksættere. Jeg tvivler på at de "tal" du end henviser til beskæftiger sig med kønsroller...

Når det så er sagt er jeg ret enig med dig langt hen ad vejen.

Du må bare ikke glemme, at der er faktisk folk, som bare ikke VIL, ikke ORKER, ikke GIDER, ikke synes det er FEDT at være iværksætter, folk som værdsætter den ro der i at gå på arbejde for at udføre et stykke arbejde forudbestemt af andre. Folk som ikke ser meningen i at skulle begynde dagen med et eller andet coach-lirumlarum-hokuspokus for at komme igang. Kranføreren eller hvad vedkommende nu kan være, der står op før vi andre tænker tanken (om at stå op), der nyder ikke at skulle tage stilling til ret meget andet end at udføre sin profession til det yderste..som nyder at tage hjem på et eller andet tidspunkt efter fyraften (eller senere når der er travl) for så at nyde familien/venner/fritid uden at tænke ret meget mere over sit arbejde...

Er kommentaren brugbar? 2 0
William Paul Barkley   den 06-01-2018 kl. 23:45

Hei Mette. Er du en riktig energisk iværksætter så tar du det som utfordring, at produsenter nekter deg varer, bare fordi du enten ikke er stor nok, eller at de selv driver websalg. Ikke bry deg om det, prøv heller å få egne produkter på markedet. Enten cremer eller hva du nå helst vil satse på. Det trengs egentlig bare eksperimenterings-lyst, emballasje og etiketter. Da er det du som både bestemmer og tar hele fortjenesten. Kan du skryte av at ditt produkt er fri for kjemikalier, har du et ekstra poeng. Hva du trenger av baser og tilsetninger kan du diskutere med apoteket, de selger slikt.

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Om denne blog


Få besked når Mette Maria skriver


Mette Maria Terp

Mette Maria er iværksætter og har mere end 13 års erfaring med iværksætteri.

Hun startede sin første virksomhed som 19-årig og har undervejs fået masser af værdifulde erfaringer om dét at starte og drive virksomhed, som hun elsker at videregive til andre.

Hun er stifter af et af Danmarks største netværk for kvindelige iværksættere og er tidligere dansk og europæisk ambassadør for Women’s Entrepreneurship Day.

Derudover har hun en kandidat i innovation & entrepreneurship fra CBS og er uddannet coach/mentor med speciale i følelsesmæssig intelligens.Seneste kommentarer