Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mette Maria Terp En af de allervigtigste lister du bør lave

En af de allervigtigste lister du bør lave

4.414 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 August 2017

For nylig tog jeg en beslutning om, at jeg droppede alle sociale medier i en måned. Alle. Facebook, Instagram, Snapchat, Linked-In osv. Jeg var simpelthen nået til den konklusion, at jeg ubevidst brugte de medier en anelse for meget. Som i, det var det første jeg tjekkede om morgenen, og det var det sidste jeg tjekkede om aftenen. Hvorfor? Det var bare blevet en vane!

 

Samtidig så havde jeg lige forinden læst en artikel om, at når du bliver distraheret (aka afbrudt i det arbejde du er i gang med), så går der 20 (TYVE!) minutter før du er tilbage “in the zone”. Jeg begyndte sådan lige at overveje, hvor mange gange jeg faktisk blev afbrudt i løbet af en dag, med “snaps", Facebook-notifikationer, Instagram-notifikationer osv. Det var jo crazy!

 

Først prøvede jeg bare at slå notifikationer fra på min telefon. Det hjalp også lidt. Men da jeg sidder en del ved min computer for tiden, så var det altså meget nemt lige at logge på sociale medier og vupti, så var der gået 10 minutter. Det værste var, at det skete bare. Det var ikke en bevidst handling som i "nu tjekker jeg det og det, fordi jeg skal bruge den og den information". Næh, det var i stedet bare værdiløse handlinger, som bestemt ikke gjorde noget godt for min produktivitet. 

 

Jeg tænkte derfor jeg måtte gøre noget radikalt, og det gjorde jeg så: jeg deaktiverede alle mine profiler.

 

Nu- en måned efter- så kan jeg kun sige at det var en fantastisk beslutning! Jo, det har været besværligt til tider (f.eks. de grupper på Facebook, som jeg bruger til at kommunikere vedr. polterabend, fødselsdage, get-to-gethers osv. eller ved administration af Business Pages, som jeg heller ikke længere havde adgang til). Og jo, jeg har savnet at følge med i mine venners liv. Jeg begyndte faktisk i stedet at få billeder på MMS, fordi dem kunne jeg jo sjovt nok ikke se på Facebook eller på Snapchat. Jeg har snart heller ikke tal på hvor meget gange jeg har sagt “nej, det har jeg ikke set, fordi jeg er jo ikke på Facebook”. Ret skræmmende egentlig, hvordan det efterhånden er blevet normen at kommunikere med hinanden.

Til trods for afsavn og lettere irriterende momenter, så kan jeg love dig for, at jeg har haft fokus og fået produceret som aldrig før!

Overraskende nok, så har jeg på ingen måde savnet Facebook. Jeg synes faktisk det har været helt rart! Snapchat er nok det jeg har savnet mest. Jeg bruger det meget til at interagere med mine venner og veninder, fordi i en travl hverdag er det ikke lige altid vi ses så meget. Og så synes jeg at det er rart at jeg stadig kan følge lidt med (selvom det selvfølgelig ikke er det samme som i virkeligheden!).

 

Nå, nok om min sociale media detox og tilbage til min pointe med det her blogindlæg! Min pointe er nemlig at jeg synes det virkelig (virkelig!!) kan være gavnligt at tjekke sine vaner igennem. Og så simpelthen give dem en hovedrengøring 😉

 

Nogle vaner er virkelig gode for en, og her er det godt at anerkende sig selv for at udføre dem- og så selvfølgelig blive ved med dem. Det kan være: planlægge hver dag, træne 5 gange om ugen, lukke alle browser-vinduer ved, som ikke bruges osv. I princippet vaner, som du har implementeret, som tjener dig godt i forhold til dig selv og din forretning.

 

Men hvad jeg synes der er lige så essentielt, er at du får tjekket igennem hvad der IKKE tjener dig så godt. Hvad dræber din produktivitet? Hvad bidrager til, at du ikke føler dig “on top of the world”? Med andre ord: hvad skal du IKKE gøre, for at du bliver mere produktiv, gladere og awesome iværksætter? Aka- hvad skal være på din NOT-to-do list?

Eksempler på not-to-do’er:

Lad vær med at tjekke sociale medier ubevidst

Lad vær med at multi-taske

Lad vær med at sammenlign dig med andre

Lad vær med at sig ja til aftaler med mindre du gider 100% (fordi de dræner dig for energi)

Lad vær med at spise sukker

Lad vær med at gå for sent i seng, så du ikke får de timers søvn du har brug for

Lad vær med at kritisere dig selv

 

Jeg ved godt at nogen er af den overbevisning, at man skal fokusere på hvad man vil, fremfor hvad man ikke vil, fordi at det så kan få modsat effekt. Altså, ligesom hvis man siger “lad vær med at tænk på en pink elefant” og hvad sker der så? Man tænker 100% på en pink elefant! I get it. Men jeg mener alligevel, at jeg synes det er vigtigt at pin-pointe, hvor det er at de dårlige vaner ligger og blive bevidst om dem, for derefter så at undgå dem. Det er heller ikke fordi jeg siger man skal gå rundt og sige til sig selv “jeg må ikke tjekke sociale medier, jeg må ikke tjekke sociale medier”, fordi så jeg er ret sikker på at man nok skal komme til at tjekke de sociale medier! Men at blive klar på hvad der ikke skaber værdi for en- det kan være ret så essentielt.

 

Det har i hvert fald været en øjenåbner for mig det med de sociale medier. Jeg er kommet på de sociale medier igen, men mit forhold til det bliver aldrig det samme igen. Og gudskelov for det- jeg vil 10 gange hellere bruge tid på noget der giver mig reel værdi ;))

 

Jeg er nysgerrig- hvad gør du på nuværende tidspunkt, som du inderst inde godt ved ikke gør noget godt for dig? 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når mettemaria skriver Skriv dig op