Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om opstart og drift af virksomheder

En af de allervigtigste lister du bør lave

Skrevet af:
10. august 2017 | 3.134 Visninger | 8 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Mette Maria Terp

Ekspertblogger på Amino om opstart og drift af virksomheder

For nylig tog jeg en beslutning om, at jeg droppede alle sociale medier i en måned. Alle. Facebook, Instagram, Snapchat, Linked-In osv. Jeg var simpelthen nået til den konklusion, at jeg ubevidst brugte de medier en anelse for meget. Som i, det var det første jeg tjekkede om morgenen, og det var det sidste jeg tjekkede om aftenen. Hvorfor? Det var bare blevet en vane!

 

Samtidig så havde jeg lige forinden læst en artikel om, at når du bliver distraheret (aka afbrudt i det arbejde du er i gang med), så går der 20 (TYVE!) minutter før du er tilbage “in the zone”. Jeg begyndte sådan lige at overveje, hvor mange gange jeg faktisk blev afbrudt i løbet af en dag, med “snaps", Facebook-notifikationer, Instagram-notifikationer osv. Det var jo crazy!

 

Først prøvede jeg bare at slå notifikationer fra på min telefon. Det hjalp også lidt. Men da jeg sidder en del ved min computer for tiden, så var det altså meget nemt lige at logge på sociale medier og vupti, så var der gået 10 minutter. Det værste var, at det skete bare. Det var ikke en bevidst handling som i "nu tjekker jeg det og det, fordi jeg skal bruge den og den information". Næh, det var i stedet bare værdiløse handlinger, som bestemt ikke gjorde noget godt for min produktivitet. 

 

Jeg tænkte derfor jeg måtte gøre noget radikalt, og det gjorde jeg så: jeg deaktiverede alle mine profiler.

 

Nu- en måned efter- så kan jeg kun sige at det var en fantastisk beslutning! Jo, det har været besværligt til tider (f.eks. de grupper på Facebook, som jeg bruger til at kommunikere vedr. polterabend, fødselsdage, get-to-gethers osv. eller ved administration af Business Pages, som jeg heller ikke længere havde adgang til). Og jo, jeg har savnet at følge med i mine venners liv. Jeg begyndte faktisk i stedet at få billeder på MMS, fordi dem kunne jeg jo sjovt nok ikke se på Facebook eller på Snapchat. Jeg har snart heller ikke tal på hvor meget gange jeg har sagt “nej, det har jeg ikke set, fordi jeg er jo ikke på Facebook”. Ret skræmmende egentlig, hvordan det efterhånden er blevet normen at kommunikere med hinanden.

Til trods for afsavn og lettere irriterende momenter, så kan jeg love dig for, at jeg har haft fokus og fået produceret som aldrig før!

Overraskende nok, så har jeg på ingen måde savnet Facebook. Jeg synes faktisk det har været helt rart! Snapchat er nok det jeg har savnet mest. Jeg bruger det meget til at interagere med mine venner og veninder, fordi i en travl hverdag er det ikke lige altid vi ses så meget. Og så synes jeg at det er rart at jeg stadig kan følge lidt med (selvom det selvfølgelig ikke er det samme som i virkeligheden!).

 

Nå, nok om min sociale media detox og tilbage til min pointe med det her blogindlæg! Min pointe er nemlig at jeg synes det virkelig (virkelig!!) kan være gavnligt at tjekke sine vaner igennem. Og så simpelthen give dem en hovedrengøring 😉

 

Nogle vaner er virkelig gode for en, og her er det godt at anerkende sig selv for at udføre dem- og så selvfølgelig blive ved med dem. Det kan være: planlægge hver dag, træne 5 gange om ugen, lukke alle browser-vinduer ved, som ikke bruges osv. I princippet vaner, som du har implementeret, som tjener dig godt i forhold til dig selv og din forretning.

 

Men hvad jeg synes der er lige så essentielt, er at du får tjekket igennem hvad der IKKE tjener dig så godt. Hvad dræber din produktivitet? Hvad bidrager til, at du ikke føler dig “on top of the world”? Med andre ord: hvad skal du IKKE gøre, for at du bliver mere produktiv, gladere og awesome iværksætter? Aka- hvad skal være på din NOT-to-do list?

Eksempler på not-to-do’er:

Lad vær med at tjekke sociale medier ubevidst

Lad vær med at multi-taske

Lad vær med at sammenlign dig med andre

Lad vær med at sig ja til aftaler med mindre du gider 100% (fordi de dræner dig for energi)

Lad vær med at spise sukker

Lad vær med at gå for sent i seng, så du ikke får de timers søvn du har brug for

Lad vær med at kritisere dig selv

 

Jeg ved godt at nogen er af den overbevisning, at man skal fokusere på hvad man vil, fremfor hvad man ikke vil, fordi at det så kan få modsat effekt. Altså, ligesom hvis man siger “lad vær med at tænk på en pink elefant” og hvad sker der så? Man tænker 100% på en pink elefant! I get it. Men jeg mener alligevel, at jeg synes det er vigtigt at pin-pointe, hvor det er at de dårlige vaner ligger og blive bevidst om dem, for derefter så at undgå dem. Det er heller ikke fordi jeg siger man skal gå rundt og sige til sig selv “jeg må ikke tjekke sociale medier, jeg må ikke tjekke sociale medier”, fordi så jeg er ret sikker på at man nok skal komme til at tjekke de sociale medier! Men at blive klar på hvad der ikke skaber værdi for en- det kan være ret så essentielt.

 

Det har i hvert fald været en øjenåbner for mig det med de sociale medier. Jeg er kommet på de sociale medier igen, men mit forhold til det bliver aldrig det samme igen. Og gudskelov for det- jeg vil 10 gange hellere bruge tid på noget der giver mig reel værdi ;))

 

Jeg er nysgerrig- hvad gør du på nuværende tidspunkt, som du inderst inde godt ved ikke gør noget godt for dig? 

Læs også


Kommentarer

Lis   den 10-08-2017 kl. 10:32

Spiser slik

Er kommentaren brugbar? 3 0
Anders Gerlev Hansen   den 10-08-2017 kl. 11:07

Sidder og læser blogindlæg på Amino... Ved ikke helt om det tæller som en skidt ting - det er i hvert fald mere fornuftigt end så meget andet.

Det er dog lidt synd at du skøjter så hurtigt henover pointen omkring sukker (andet havde nok været uden for indlæggets scope). For du har helt ret, sukker er skidt. For de nysgerrige er der en uddybning af problemet her: http://www.foodfix.dk/goer-sukker-ved-din-krop/

Er kommentaren brugbar? 2 0
Olivia   den 10-08-2017 kl. 11:30

Jeg fik tilsendt den her artikel for omkring en uge siden, som jeg tænkte på da jeg læste dit indlæg: http://videnskab.dk/krop-sundhed/smartphones-aeder-vores-opmaerksomhed-saa-laenge-den-er-i-samme-rum

Men til det med, hvad jeg gør på nuværende tidspunkt, som jeg inderst inde godt ved ikke gøre noget godt for mig.

Så er det nok at undgå mine lektier, og at drikke for meget kaffe.

- Olivia

Er kommentaren brugbar? 3 0
jan kristensen   den 11-08-2017 kl. 10:03

Tænker at nærmest alt der har med Facebook og andet i den dur at gøre stort set bare er overspringshandlinger.

Du logger på og glor på andres morgenmad fordi du ikke gider det du gør eller skal gøre lige nu.

Det er ekstremt tankevækkende at du er så lidt interesseret i det du skal at du hellere vil se andres morgenmad eller lykkelige familier end at passe dit job, din uddannelse mm.

Er spørgsmålet ikke snarere: Er jeg havnet på den forkerte hylde?

Er det på tide at finde et andet job?'

Eller er jeg bare en forkælet snotskovl der er så heldig at min arbejdsgiver ikke hælder mig ud for at lave for lidt i forhold til den kurfyrstelige løn man får her i Dannevang for nærmest ingenting??

Personligt fatter jeg ikke den hype der har været om alt det skrammel der ligger på de såkaldte sociale medier, jeg fatter ikke at en tv journalist kan få penge for at læse højt fra de sociale medier i live tv udsendelser osv.

Jeg fatter ikke at det nærmest er et overenskomstkrav at der skal være tilgang til, og lov til , lønnet, at bruge de sociale medier i arbejdstiden.

Jeg er ikke sikker på at skribent og jeg har helt samme kritiske syn på alt det "sociale", da skribent nok mest hæfter sig ved at det tager hendes personlige tid og opmærksomhed, jeg hæfter mig nok mere ved at det er aldeles ligegyldigheder der serveres online og så ser jeg det fra et arbejdsgiver synspunkt: Løn, opmærksomhed, koncentration mm

Emnet er ikke uvæsentligt, for en ting er jeg og skribent helt enige om, nettet, de sociale medier, er fyldt med tidsrøvende ragelse der stjæler din og din arbejdsgivers dag

Er kommentaren brugbar? 2 0
Flemming   den 13-08-2017 kl. 05:30

Jeg er provisionslønnet - endda i den helt rigtige ende.

For nogle år siden traf jeg en god og rigtig beslutning: At vænne mig selv fra at lave overspringshandlinger i arbejdstiden!!

Jeg tog mig selv i at tjekke FB på telefonen (naturligvis er det ikke tilladt på firmaets pc'er), læse nyheder på Berlingske, Børsen og Finans i arbejdstiden og flere andre mærkelige ting.

Årsagen til min beslutning var, at jeg følte ikke længere at jeg producerede tilstrækkeligt (hvilket min løn jo påvirkedes af) og jeg følte heller ikke at jeg var så skarp på jobbet, som jeg plejede at være.

Da jeg droppede den dårlige vane, blev jeg straks firmaets bedste sælger - og ikke bare bedste, men i særklasse bedste.

Når man sælger mere end dobbelt så meget som nr 2 i en kæde med 100 sælgere, så er det fordi at man har talent, er dygtig, men dæleme også fordi at man skærer fedtet fra og holder fokus på det allervigtigste.

Idag kan jeg med glæde konstatere, at min løn er dobbelt så stor som for et par år siden....og stigende.

Som en sidebemærkning kan nævnes, at jeg lige nu sidder i Thailand og dette er vel mit 30. besøg i landet.

High Speed internet til småpenge er blevet udbredt på telefonen (her har få adgang til pc eller ipad).

ALDRIG i mit liv har jeg set så mange mennesker med hovedet nede i skærmen. Det er sælgere på markedet. Det er fuldstændigt lige meget om de sælger tøj, sko eller mad, så er de helt væk i skærmen.

Det er ansatte i banken og på kommunen. Det er politiet. Det er militæret.

CRAZY! Men de skal nok overleve. De kommer bare ikke til at gøre en forskel før den dag, de lægger telefonen fra sig og holder fokus på de vigtige ting!

Just my 5 cents!

Flemming

Er kommentaren brugbar? 1 0
Mette Sørensen   den 16-08-2017 kl. 15:37

Lyder interessant med at lukke sociale medier helt ned. Dog vil jeg nok forsøge at installere et Har nogengange overvejet at installere et browserplugin til at deaktivere sociale medier indenfor bestemte tidsintervaller.

Mine overspringshandlinger går nok mest på at tjekke nyheder. Der er jo hele tiden noget nyt. Og så alligevel, så er det jo tit det samme, der bliver kogt suppe på.

En rigtigt god vane for at øge personlig effektivitet er for mig at starte dagen med hurtig planlægning og overblik over hvad jeg skal nå. Og når dagen er slut, så lige gennemgå hvad jeg fik nået.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Lars Ravn   den 12-09-2017 kl. 19:29

Den bedste måde at komme spildtid på facebook til livs på, er at unfollow folk, som du kun er venner med for at venner med. Med tiden vænner man sig til  at der ikke sker så meget på facebook og dermed bruger mindre tid på facebook.

Er kommentaren brugbar? 2 0
Michael   den 01-10-2017 kl. 20:03

Sikke en omgang lommefilosofi

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Om denne blog


Få besked når Mette Maria skriver


Mette Maria Terp

Mette Maria er iværksætter og har mere end 13 års erfaring med iværksætteri.

Hun startede sin første virksomhed som 19-årig og har undervejs fået masser af værdifulde erfaringer om dét at starte og drive virksomhed, som hun elsker at videregive til andre.

Hun er stifter af et af Danmarks største netværk for kvindelige iværksættere og er tidligere dansk og europæisk ambassadør for Women’s Entrepreneurship Day.

Derudover har hun en kandidat i innovation & entrepreneurship fra CBS og er uddannet coach/mentor med speciale i følelsesmæssig intelligens.Seneste kommentarer