Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mette Maria Terp Du vil være iværksætter? Fint, læs det her først!

Du vil være iværksætter? Fint, læs det her først!

5,955 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 November 2016

Jeg oplever, at flere og flere gerne vil være iværksættere og man kan vist roligt sige, at der efterhånden er en vis hype omkring det at være iværksætter. Tv-programmer som “Løvens Hule” og nyhedsmagasiner med artikler som “denne virksomhed fik 20 millioner i investering” har gjort flere og flere nysgerrige på iværksætteri og har måske endda også givet flere og flere forhåbninger om, at hvis man bare lige får “den gode idé”, så kan man gøre det til en ret så fed karrierevej.

Og jeg forstår udemærket, at flere og flere prøver kræfter med iværksætteriet, for sådan lige umiddelbart lyder iværksætterlivet da ret attraktivt. Man er sin egen chef, man bestemmer selv sine arbejdstider, udsigten til at tjene den første million er som regel ikke særlig langt væk og for slet ikke at tale om den anerkendelse man kan få fra omverdenen, hvis man altså bare gør det godt.

Hvad mange dog glemmer er, at iværksætteri er ikke for alle. Og mange glemmer, at der er en betydningsfuld stor forskel på at være igangsætter og så iværksætter. Alle kan sætte ting i gang, det er slet ikke svært. Det kræver blot en idé og en ordentlig portion motivation, nogle ambitioner og en masse energi. Elementer som slet ikke er svære at finde hos en nyopstartet iværksætter.  

Men når de hårde tider så kommer- for det vil de - jamen så er det her rigtig mange mister gejsten. Så er motivationen pludselig ikke så stor og “man er kørt surt i det”.

Jeg har fuld forståelse for, at motivationen og lysten til at drive virksomhed ikke kan være på sit højeste konstant, men jeg synes samtidig, at det er ærgerligt, at der er nogle som når til det punkt, hvor de slet ikke har lyst til at drive virksomhed mere.

Så sent som for et par dage siden fik jeg en mail fra en mand, som havde en virkelig lovende startup, men som fuldstændig havde mistet lysten til drive den videre. Han søgte derfor efter råd til at genvinde motivationen, for han syntes jo stadig det var en rigtig god forretningsidé. men han havde rigtig svært ved at finde motivationen til fortsat at drive virksomhed.

Den slags spørgsmål som omhandler motivation er faktisk nogle jeg bliver stillet ret ofte. Hvorfor? Fordi det er et af de allervigtigste elementer som iværksætter! Ingen tvinger en til at gøre noget. Hver evig eneste dag skal man selv sørge for, at man får produceret det, som man ved der skal til, for at drive sin virksomhed på bedst mulig vis.

Som sagt er det ikke svært at være igangsætter (starte en virksomhed) og der findes massevis af bøger, som kan fortælle en, hvordan man går fra idé til virksomhed. Typisk indgår der elementer som markedsanalyse, konkurrentanalyse, identitet/brandingstrategi osv. Alle ting som er rigtig kloge at overveje, hvis man vil være en smule strategisk med sin virksomhed. 

Men hvad hvis man lige tog et skridt tilbage og startede med en analyse af sig selv og fastlagde sine egne værdier? Ville det være helt forskruet? Måske for nogen, måske ikke.

Under alle omstændigheder er det de færreste som gør det! Jeg synes helt seriøst, at ALLE som vil være iværksættere, burde tage et godt kig indad og så spørge sig selv om ting som “hvorfor vil jeg gerne være iværksætter”, “hvad er mine værdier” og “hvordan er jeg som person” og så finde ud af, om de stemmer overens med den type iværksætter, man gerne vil være.

Det ville spare SÅ mange for at havne i den situation, hvor man er kørt surt i det og helt har mistet lysten til at drive forretning.

En til er, at man ved at stille sig selv de her spørgsmål, kommer til at være ærlig overfor sig selv (og ikke bliver iværksætter bare fordi man f.eks. lige har fået en fiks ide, som kunne være sjov at afprøve), en anden ting er også at man husker “sit hvorfor”, altså ens grund til at være iværksætter, når de hårde tider kommer, og det er netop det som får en igennem de hårde tider.

Personligt kan jeg sige, at jeg er iværksætter pga. en kombination af flere ting. Først og fremmest er det fordi jeg er drevet af at få idéer og handle på dem.  Jeg er enormt målorienteret, hvilket i høj grad også kan komme i spil som iværksætter. Derudover så har jeg værdier som fleksibilitet og frihed, som også hænger godt sammen med iværksættertilværelsen.

Når alt kommer til alt, er jeg iværksætter pga. bestemte følelser iværksætteriet kan give mig. Det er følelser som glæde, passion, drive og lykke.

Men alternativet til iværksætteriet (livet som lønmodtager) er for mig så negativt, at jeg vil gøre alt for at undgå det. Jeg lever for iværksætteriet, jeg lever for at få idéer, kreere ting, se dem vokse. Og så når nedturene kommer- fordi det gør de - så tager jeg også dem med. Måske ikke med et smil på læben, men jeg lader mig ikke stoppe, fordi alle de positive ting der er ved iværksætteriet, opvejer de negative ting.

Og det er det jeg mener med, at man skal have en stærk nok grund til at være iværksætter. For hvis man ikke har det, så vil man få meget, meget svært ved at komme igennem de hårde tider og bibeholde motivationen til at være iværksætter.

Mit bedste råd til dig der gerne vil være iværksætter er: Start med dig selv! Drop markedsanalyserne, strategierne og det ene og det andet, og start med at finde ud af, om iværksætteriet virkelig er noget for dig. Og hvis det ikke er, jamen tillykke, så har du lige sparet dig selv for en masse tid, penge og frustrationer 😉

Og hvis det er, så ønsker jeg dig en fantastisk iværksætterrejse! Jeg hepper på dig hele vejen 😉

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når mettemaria skriver Skriv dig op