"Tv, video, tegneserier, film er alle blevet kritiseret efter samme mønster som computerspil. Der er en gennemgående tendens til skepsis, hver gang et nyt medie udbredes, hvilket ofte er forståeligt, da forældre ikke selv er opvokset med de medieformer, som børn er optaget af."
Sådan skriver Medierådet i deres undersøgelse af computerspils påvirken af børn og unge fra november 2003. Nøjagtig som tegneserierne og filmene er det nu gået over - computerspillene bliver ikke længere stemplet som morder-maskiner, men blot underholdning - nøjagtig som tegneserier, film mv.
Men jeg skal love for, at Forbrugerrådet gør deres for at skabe den samme stemning som omkring tegneserierne i sin tid! Senest har Forbrugerrådet valgt at offentliggøre en liste med 15 "gode råd" til hvordan man skal undgå at få glæde af Facebooks mange muligheder - og ikke mindst hvordan de kan ødelægge ihvertfald min forretning, fuldstændig uden .
På listen optræder blandt andet følgende råd:
Råd nummer 2:
"Brug ikke applikationerne (fx elektroniske spil, gimmicks), da det er
svært at gennemskue, hvem der står bag og dermed får adgang til dine og
dine venners oplysninger."
Det er nøjagtig lige så svært at gennemskue hvem der ejer en dansk hjemmeside, som det er at gennemskue, hvem der har udviklet en facebook applikation! I bunden af alle Facebook Applikations-siderne er der et link, der hedder "Contact Developer". Værsågod at sende en e-mail til udvikleren!
Råd nummer 3:
"Lad dig ikke lokke af annoncerne. Annoncer med tilbud, undersøgelser,
konkurrencer m.m., er ofte, ligesom applikationerne, designet til at
trække oplysninger ud af brugerne. Desuden er der ofte ikke et reelt
tilbud bag, da de er forbundet med dyre abonnementer."
Hvornår kommer Forbrugerrådet med retningslinier imod reklamerne der dumper ind af brevsprækken..? Eller tv-reklamerne? De er jo designet til at lokke forbrugeren til at blive kunder hos annoncøren! Hvis du er annoncør på facebook, og dine klik-rater falder i løbet af de næste par dage, så ved du nu hvorfor.
Råd nummer 15:
"Slet din Facebook profil. Her er et link til, hvordan du sletter din profil permanent: http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account."
Forbrugerrådet anbefaler altså, at man sletter sin profil på facebook. Godt det ikke er din forretning, de får omtalt på den måde om i alle danske avisspalter og tv-programmer, hva'?
På forsiden af Metro Xpress den 18. februar blev der bragt en historie, der delvist omhandlede min virksomhed. Forsidens overskrift var "Unge narres med gratis kondomer", og også her er det lykkes at skabe en historie ved hjælp af Forbrugerrådets udtalelser om facebook. En af udtalelserne, om brugeres personlige oplysninger (som jeg i øvrigt kun bruger til at sende kondomerne til folk!) lyder: "Det er en eftertragtet og dyr vare internationalt. Informationer kan især bruges, hvis de kobles til digitale data om folk". Artiklen blev også bragt i en god håndfuld andre døende medier i dagene derefter.
Jeg er godt nok aldrig stødt på sådan et sortbørs-marked for personlige oplysninger på Hr. og Fru Jensen - men hvad skulle de også have af værdi? Jeg er klar over, at spammere og andre undergrunds-forretningsfolk garanteret handler med disse informationer, men det er altså ikke ens betydende med, at det er den måde, som jeg driver min forretning på! Jeg er sikker på, at jeg ikke er eneste almindelige og i øvrigt 100% legale forretningsdrivende, der ville føle et vist ubehag ved denne type sammenligning.
Jeg lever af reklamer på Facebook - og af hjemmesider, som udelukkende annoncerer på Facebook. Det er der også masser af andre danske virksomheder der gør. Men: Hvis forbrugerne vælger at lytte til denne type propaganda fra Forbrugerrådet, så er det da ikke sikkert, at det bliver ved, og i så fald mangler jeg noget at lave. Og det ville da være passende, om forbrugerrådet ansatte mig i en rådgiverstilling - for de mangler da tydeligvis viden på mit område!