Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Ubuntu i So Ein Ding

3.637 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
09 February 2011

Open Source software findes overalt, og mange er slet ikke klar over, at de også kan få et komplet open source styresystem til sin computer, som erstatning eller supplement til Microsoft Windows eller MacOS.

Ubuntu er sådan et open source styresystem, og er det mest populære alternativ til Windows og Mac. Det er en såkaldt Linux-distribution (der findes mange styreystemer indenfor "Linux-familien", fx OpenSuse eller Fedora), og anses for at være en af de mest brugervenlige, og lettest for nybegyndere at komme i gang med.

Personligt kender jeg til mange især mindre virksomheder, der har valgt Ubuntu på sine maskiner, og ikke kun fordi det er gratis. Ubuntu giver som regel øget stabilitet, og fordi den ikke bruger så mange ressourcer som Windows, er levetiden på PC'erne oftest meget længere. Jeg har hjulpet et par organisationer, der anvender afskaffede danske PC'ere med Ubuntu i uddannelsescentre i Afrika, og levetiden på PC'erne er i gennemsnit 5 år længere end med Windows som platform.

Ubuntu i So Ein Ding

I tirsdagens udgave af So Ein Ding anmeldte Nikolaj Sonne Ubuntu. Sonne har kun afprøvet Ubuntu i 2 uger, og har derfor selvfølgelig ikke indbyggede vaner og rutiner og kendskab til systemet, som han har til Windows, han formentligt har brugt i mere end 15 år.

Ikke desto mindre er det ganske afbalanceret anmeldelse, og selvom jeg som garvet Ubuntu-mand sagtens kan komme med indsigelser mod visse af hans forbehold, synes jeg overordnet, han giver et godt billede af systemet på den korte tid han har.

Du kan se hele indslaget her

Hvem er Ubuntu for?

Ubuntu er IKKE for alle. Det er klart. Nogen foretrækker bare Windows eller Mac, og andre har noget særligt software, som ikke fås til Ubuntu, og som der heller ikke findes et tilfredsstillende alternativ.

Vil man skifte til Ubuntu, enten helt eller bare delvist, skal man derfor gøre sig klar, om der er programmer, man bare ikke kan undvære, og som ikke fås til Ubuntu. Kan du fx ikke leve uden Internet Explorer og bruge Firefox i stedet, OpenOffice (nu LibreOffice) i stedet for Microsoft Office, Thunderbird eller Evolution i stedet for Outlook, ja så er Ubuntu formentligt ikke noget for dig.

Flere danske kommuner er i gang med at skifte til Ubuntu på en stor mængde skole-pc'ere, og ellers er det i høj grad mindre virksomheder på op til 20 ansatte, der bruger Ubuntu samt helt store virksomheder som IBM og Google. Det er min opfattelse, at årsagen til at de mindre virksomheder benytter Ubuntu er dels de lave omkostninger til software, som er forholdsvis meget højere for små virksomheder, der ikke får software gratis eller til spotpriser, og dels at de ikke har noget IT-ansatte, og har mindre IT-administration og -vedligeholdelse med Ubuntu.

Nemt at komme i gang

Det er uhyre nemt at installere Ubuntu, men du behøver faktisk ikke engang installere det for at prøve det på din computer. Hvis du downloader Ubuntu fra Ubuntu.com, brænder den til en CD eller USB, sætter den i computeren og genstarter, ja så får du muligheden for at prøve Ubuntu i stedet for at installere det. Det hele kører direkte fra CD'en (og hukommelsen), og fjerner du CD'en og genstarter, vender du tilbage til normalt.

Hvis du vælger at installere det, kan du i princippet trykke Næste 7 gange, og så er Ubuntu installeret på din computer side om side med Windows, som du kan vælge imellem ved opstart.

Husk nu altid at tage backup af vigtige dokumenter, billeder osv når du leger med styresystemer ;-)

Få hjælp til online

Beslutter du for at prøve Ubuntu, og støder du ind i problemer eller ting, du har spørgsmål til, er der ganske meget og god hjælp at hente.

På Ubuntu Danmarks forum, som jeg selv stiftede i 2006, men ikke har noget at gøre med længere, kan du få lynhurtig hjælp og svar fra en masse frivillige Ubuntu-brugere. Nogle er mere tekniske anlagte end andre, og nogle er også mere pædagogiske i deres forklaringer end andre, men de alle rigtig villige til at hjælpe, og intet spørgsmål er for dumt.

http://ubuntudanmark.dk/forum

Ubuntu Danmark har også en chat, hvor du kan få direkte live-support.

Ubuntu Danmarks Chat

Finder du ikke svar i det danske forum, er det med sikkerhed muligt at få svar på spørgsmålet i det internationale forum. Selvom mit firma er certificeret Ubuntu Partner, sker det faktisk ikke så sjældent, at vi henvender os i det internationale forum med issues, fordi der simpelthen er så mange fantastiske og dygtige kræfter her.

http://ubuntuforums.org

Og sidst men ikke mindst er det også muligt at tilmelde sig et Ubuntu kursus for private, jeg underviser i, hvis man er begynder, og gerne vil vide mere om systemet

http://www.praktisk-linux.dk

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op